A Sáfrány

Szerző: Házisáfrány - 2011.03.21. 11:29 2 komment

Ha megkérdezitek, nyilván nem tudom megmondani, melyik a kedvenc fűszerem, nincs is nekem olyan, hiszen mindig a fűszerek kombinációja adja meg az étel lelkét, de az egészen bizonyos, hogy a sáfránynak van mind közül a legszebb színe. Imádom, ahogy mély narancssárgára festi a bort, amikor kiáztatom benne a rizottóhoz. A meleg nyarakat, a boldogságot idézi mindenféle felesleges szentimentalizmus nélkül. A sáfrány persze sokkal több puszta színezőnél, ha csak a szín kellene, arra ott a plasztik ételfesték, bár ilyen árnyalatokat műanyaggal produkálni kvázi lehetetlen. Ott van az íze is, az érdekes, erős, semmi máshoz nem hasonlítható édes-keserű jellegzetes sáfrány íz, a méz és szalma jegyeivel, ami nélkül a szín felesleges hívság lenne csupán.

Ha egy átlag magyar háziasszonyt megkérdezel, biztos, hogy csak annyit fog tudni a fűszerről, a sáfrány drága és nagyanyái evvel színezték a húslevest a Boldog Békeidőkben. Az is valószínű, hogy sóztak már rá sáfrányos szeklicét a piacon valódi sáfránynak hazudva azt. Boldogan hazavitte, bele is főzte gyorsan valamibe, ezután nagyjából nem történt semmi, és onnantól kezdve sosem próbálkozott többet. Pedig milyen rosszul tette...

A sáfrány krókusz fajta, és már az egyiptomi időkben ismerték. A történelem során tartották illatszernek, gyógyszernek, festéknek, ízesítőnek sőt, afrodiziákumnak. Kémikusok szerint komplex illata több mint 150 illatanyagból tevődik össze. Egy törékeny virág szárított bibéjétől azért ez nem semmi! A növény a mediterrán klímát szereti, főleg Spanyolországban és Iránban termesztik. Leszedni minden egyes darabot hajlongva, kézzel kell, majd a bibéket is kézzel kell kihúzkodni. A friss sáfrányt szárítják és a végén egy 70,000 bimbóból, azaz kb. egy futballpályányi területről gyűjtött növényből mindösszesen fél kg fűszer lesz. Ennyi macera és pozitív tulajdonság után csodálkozunk, hogy a sáfrány drága?!

Még szerencse, hogy elég egy apró csipet, és színe, ízei azonnal életre kelnek, sőt túladagolni vétek, intenzív aromái nagy mennyiségben ugyanis kesernyéssé teszik az ételt.

S ha már sáfrány, hamarosan jönnek a sáfrányos posztok, előétel, főétel és desszert, hogy lássátok, mennyi mindenre használható a fűszer. Annyit elárulok már most: nagyanyáink ide, vagy oda, egyik se lesz húsleves!

Címkék: fűszer alapanyag sáfrány

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr445098576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása