Thai zöld curry- a mindenkori kedvenc

Szerző: Házisáfrány - 2011.04.10. 21:57 Szólj hozzá!

thai curry

Felhívsz magadhoz néhány pasit kéróra. Megígéred, hogy lesz finom vacsora. Valahogy úgy képzeled (pedig lehetnél ennél okosabb a Te korodban ...), hogy majd szana-széjjel ájulnak a hálától. Vagy valami. A valóságban pedig így fest a dolog: Az egyik már érkezéskor be van nyomva. Kapsz ugyan egy csokor tulipánt, ne de azt nem a fiuk vették, naná. Hanem a meghívott lány. És jön bor is, ami tök jó, csakhogy Te nem annyira boroznál. A palack persze viszonylag hamar kiürül és akkor ezek szemet vetnek a díjnyertes, rohadt drága Bock-odra, ami amúgy semmilyen szempontból sem megy a curryhez. A kegyelemdöfés pedig csak eztán következik. András, a legjobb fiúbarát elkezd mesélni. Hosszasan és részletesen. Órákig. Arról, hogy új sportba kezdett, amit úgy hívnak fegyenc fitnesz. Hogy hamarosan már fél kézzel is fog tudni fekvőtámaszozni. Képzeljük csak el. Te meg állsz, csüggedten, kezedben a fakanállal és átfut az agyadon, hogy egy párizsis zsömle bőven elég lett volna „ezeknek”... Na jó. A látszat ellenére remek este volt! :-)

A thai curry a mindenkori kedvencem, ha távol-keleti konyháról van szó. Igazából semminek sem tudok ellenállni, amiben van kókusztej, de a zöld curry az akkor is a „námber ván”! Bármikor meg tudom enni. A fent említett estén szerettem volna friss curry pasztát csinálni mozsárban, de amikor megláttam a már félig kiszáradt citromfüveket a boltban, arra gondoltam, ezt az életben nem fogom tudni péppé verni és maradtam a könnyű, gyors, de annál kevésbe szofisztikált kész pasztánál. A curryhez azért tettem plusz citromfüvet, friss kaffírcitrom levelet, halszószt és kevés pálmacukrot is, és az eredmény miatt senki sem panaszkodott. A rizsnek pedig két titka van csupán. Egyrészt jó minőségű jázmin rizst kell venni, másrészt fele víz, fele kókusztejben kell megpárolni. Az íze pedig mennyei lesz! Mondanám, hogy a maradékot el tudod vinni az irodába másnap, de ne nagyon számíts maradékra...

1 bögre jázminrizs
40 dkg csirkemell filé, kockázva
2 ek semleges ízű olaj
1 közepes padlizsán
1 csomag friss bébi kukorica (elhagyható)
2-3 csomag zöld curry paszta
750 ml kókusztej
1 szál ázsiai citromfű (ázsiai vagy gourmet boltokban kapható)
3 kaffírcitrom levél
2 loccsintás halszósz
Kis kanál pálma vagy barna nádcukor
Csokor korianderzöldje
Limelé, ízlés szerint

  1. Vastag fenekű lábasban tedd fel a rizst főni 1.5 szeres mennyiségű folyadékkal és kevés sóval. Várd meg, míg felforr, keverd át egyszer, majd tégy a lábasra fedőt, mérsékeld a lángot a lehető legkisebbre és hagyd az egészet békén úgy 20 percig.
  2. Wokban, vagy serpenyőben forrósítsd fel az olajat majd dobd bele a curry pasztát és pirítgasd 1 percig.
  3. Add mellé a csirkecsíkokat és pirítsd nagy lángon összes oldalukat alaposan át.
  4. Rakd hozzá a rusztikusan 3 részbe vágott citromfüvet, kaffírcitrom levelet, cukrot és halszószt. Keverd át az egészet, majd önts rá a kókusztejből annyit, hogy épp elfedje.
  5. Néhány perc múlva kockázd bele a kukoricát és a padlizsánt. Ha a levét nagyon elfőtte volna, adj hozzá még kókusztejet.
  6. Ha már minden megpuhult, ízesítsd kevés limelével, és ha szereted, amikor a curryt lehúztad a tűzről, add hozzá a koriandert.
  7. Tálald a rizzsel, amit szintén meglocsolhatsz kevés limelével.

Címkék: thai curry kókusztej jázminrizs gyors vacsorák távol-keleti

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr875098583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása