Tres leches, a mennyei kalóriabomba

Szerző: Házisáfrány - 2011.04.17. 22:42 Szólj hozzá!

Ugye eddig se gondoltad, hogy én sose szoktam ételt elszúrni? Hogy nekem biztosan mindig minden megy csak úgy ukmukfuk? Ha véletlenül mégis, akkor most elmondom, mit összeszerencsétlenkedtem evvel a desszerttel, jó? Optimális esetben úgy nézne ki a dolog, hogy a már kész piskótára ráöntöm a tejsodót és azt a sütemény jól beszívja. Ettől teoretikusan olyannak kellene lennie, mint a harmadik mennyországnak. Már ha a piskóta hajlandó szívni. Na de nyilván nem akkor, ha az ember sütés előtt gondosan kibélelte a tepsit sütőpapírral! Ami ugye nem nedvszívó, lévén ez lenne a dolga. És akkor a tej naná, hogy befolyik a papír alá és a piskóta elkezd lebegni a tejtengeren, nem szív, dehogy, azt maximum én teszem, ő bezzeg csak úszkál, lebeg bájosan és közben magában röhög. Rajtam.

Aztán persze látnod kellett volna, ahogy megpróbálom kiönteni a formából a tejes sodót, vissza a lábasba, egyenesen a sütemény alól, minden szószos, minden ragad, és amikor mégis összejön, centiről-centire tépkedem a félig már elázott piskótáról a papírt, hangosan káromkodva, totál beparázva, hogy szét ne törjön az a rohadt tészta, hiszen vendégeket hívtam rá. Bosszantó, nem mondom, de a végén akkor is ÉÉÉÉN nyertem! Az eredmény a fotón.

A tres leches dél-amerikai sütemény és a „három tej” nagyon visszafogott elnevezés a zsírdús tejszín, sűrített tej, cukrozott-kondenzált tej triónak, amivel le kell önteni. Azért izgatott fel a recept, mert imádom a szirupos süteményeket, és ha a szirup nem cukros víz, hanem valami sokkal tartalmasabb, éreztem, hogy abból különleges dolog fog kisülni. De hogy az a valami eperrel megszórva, fahéjjal ízesítve ilyen rettenetesen, elképesztően, hihetetlenül és sokkolóan finom, azt még én se gondoltam volna!

A recept ezúttal se bonyolult, de a sütőpapírral óvatosan!

350 gr liszt
1 tk sütőpor
½ tk só
3 nagy, szobahőmérsékletű tojás
250 gr cukor
2 tk vanília-kivonat vagy 2 cs bourbon vaníliás cukor
1.25 dl szobahőmérsékletű tej
4 dl tejszín
3.5 dl sűrített tej (ha nincs konzerv, akkor maresi)
4 dl cukrozott sűrített tej (ha nincs dobozos, akkor 2 egész tubusos)
1 rúd fahéj
2 db szegfűszeg
½ tk őrölt fahéj
½ kg friss eper feldarabolva

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és vajazz ki egy kb. 20 X 30 cm méretű tálat. (neeeem kell ide sütőpapír...)
  2. Keverd el a lisztet a sóval és sütőporral.
  3. Egy tálban verd a tojást a cukorral és 1 kanál vaníliával nagy fordulaton, amíg habos nem lesz, majd add hozzá a lisztet egy részét majd óvatosan a tejet és végül a liszt maradékát. Keverd az egészet homogén masszává.
  4. Tedd a tepsibe és süsd kb. 25 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki. Hűtsd rácson.
  5. A tejszínt és sűrített tejet lassú tűzön forrald a fahéjjal és szegfűszeggel kb. 5 percig. Húzd le a tűzről és nyomd bele a cukrozott sűrített tejet, add hozzá a maradék vaníliát és az őrölt fahéjat. Hűtsd a folyadékot szobahőmérsékletűre és az egész fűszereket csak utána szedd ki belőle.
  6. A süteményt szurkáld alaposan meg villával, majd öntsd rá a tejes szószt és tedd hűtőszekrénybe legalább néhány órára, de inkább egész éjszakára.
  7. Tálald a valóban mennyei süteményt a tetejére halmozott friss eperrel.

Címkék: eper sütemény desszert dél-amerikai

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr975098585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása