Medvehagymás fűszervaj ajókafilével

Szerző: Házisáfrány - 2011.04.29. 23:47 2 komment

Nos, ezt a bejegyzést sokkal inkább a sztori miatt írom, a recept tulajdonképpen csak apropó. Néhány napja tettem fel ugyanis a koulouri posztot ahová nem fért be a sütés miértje. A részletei legalábbis. Ti meg aszontátok kíváncsiak vagytok rá. Ám legyen. Szóval Juditnál több, mint 10 éve van minden évben tojásfestő party, a tojásfestés pedig remek kifogás némi evéssel egybekötött pezsgőzéshez. Naná. Úgy szokott lenni, hogy mindenki megszabadul a hozzá tartozó éppen aktuális férfiaktól. Hozunk édes meg sós ezt-azt, és durrannak a palackok. Ha már jóllaktunk és mindenki kellően szalonspicces, ráfanyalodunk a pingálásra is, bár azt inkább nem részletezném, hogy a számos üveg pezsgő benyakalása után milyen művek születnek!

Az idén olyan jól éreztük magunkat, hogy az Istennek sem akartunk hazamenni így vendéglátóm férje és fia egyszercsak beállított. Gondolom már fáztak a hűvös tavaszban ahová kicsapták szegényeket legelni. Mit mondhatnék? Vicces volt látni, ahogy némán, fülüket-farkukat behúzva osontak szobáik irányába! Pontosan tudták ugyanis, mekkora bűn a lánybulira megjelenni férfiként. Megsajnálhattam volna őket, de helyette inkább átfutott az agyamon: nagyon helyes, olybá tűnik, az elmúlt 10 év „idomítása” mégsem múlt el nyomtalanul!

Ahogy azt már említettem, sütöttem a koulouri-t, de valamit szerettem volna mellé adni, padlizsánkrémet és humuszt meg hozott más. Közben pedig egy hatalmas csokor medvehagyma bánatoskodott a hűtőben már napok óta. Higgyétek el, én igazán ki akartam maradni a medvehagyma őrületből! Úgy értem tényleg finom meg minden, de az, hogy boldog-boldogtalan úgy csinálja a medvehagyma pesztót, mintha kötelező program lenne, igenis komoly ellenérzést vált ki belőlem! Szóval eszem ágában sem volt foglalkozni evvel az idegesítő divat-zöldséggel, de mi a fenét csináljak, ha kaptam ajándékba és ráadásul gyönyörűt egyenesen az erdőből mélyéről???!!! Na, végül készítettem belőle ezt a fűszervajat. Nesze nektek! És tök finom lett. Mert jó a medvehagyma, a fene vigye el, tényleg jó...

Evvel a módszerrel egyébként mindenféle fűszervajat csinálhatsz. Variáld a friss fűszereket, tégy bele apróra vágott hagymát, fokhagymát, de a vaj szereti a mustárt, a sáfrányt akár még a csilit is, minden csak a kreativitásodon múlik!

20 dkg vaj
1 csokor medvehagyma
6-8 ajókafilé

  1. Aprítsd nagyon kicsire a medvehagymát.
  2. Járj el hasonlóan az ajókafilével. Minél pépesebb, annál jobb.
  3. Az egészet nem túl meleg kézzel dolgozd a vajhoz, majd csinálj belőlük hengereket és tekerd sütőpapírba.
  4. Hűtsd vissza a vajat a frigóban.

Címkék: fűszer alapanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr705098591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása