Humusz házilag. Csicseriborsó krém, ami mindenki kedvence!

Szerző: Házisáfrány - 2011.05.12. 09:36 Szólj hozzá!

 

HummusEmlékszel Zohanra a macsó Moszad ügynökre, aki még fogat is humusszal mosott? Mert kérdezz csak meg bárkit, mondjuk például engem, és meg fogod tudni, hogy erre a csicseriborsóból készült krémre rettenetesen rá lehet kattanni! Tény, hogy aki még a pre-kattanás időszakában van, nemigen érti, hogy mi többiek, azaz „A Nagy Humusz Rajongók” mit eszünk a seszínű, bébiétel állagú vackon. Elmondom inkább, nálam hogy kezdődött, jó?

Az úgy volt, hogy 17 évesen apukám elzavart egy izraeli kibucba a nyári szünet idejére, „Tanulja meg a gyerek, mi a munka!” felkiáltással. Sok év távlatából annyit tudok mondani csupán, nagy szerencse, hogy mire az én lányom akkora lesz, már bőven nem lesznek kibucok! Azt ugyanis semmilyen szinten nem tanultam meg mi a munka, viszont olyan jól éreztem magam a szó mindenféle értelmében, hogy annak egyetlen normális szülő sem örülne...

Szóval megérkezésem első napján pont humusz volt a vacsora pitával, és mindenki visongott, hogy hurrá humusz, nekem meg annyira nem ízlett, hogy aznap éhesen feküdtem le. Nem telt el csak pár hét, mire rendszeres szokásommá vált, hogy az éjszaka közepén beosonjak a konyhába lopkodni a krémből, mert nagyjából ennyi kellett ahhoz, hogy függővé váljak. Szerintem te se késlekedj megcsinálni első adagod, aztán a másodikat és akkor legyen az, hogy néhány hét múlva, amikor már egészen bizonyosan Kis Klubom tagja leszel, megvitatjuk, ki mit is szeret rajta!

Számos változata akad e híres „mezzé”-nek és egy kicsit olyan étel ez a Közel-Keleten, mint a mákos guba Kis Hazánkban: mindenkinek van valami tuti tippje, mitől lesz a lehető legtökéletesebb. Készül változat hússal, fenyőmaggal, gombával, római köménnyel, zatarral, pirospaprikával, petrezselyemmel, csirkemájjal, mindenfélével. Nagyjából kettő biztos pont van benne csupán: a csicseriborsó, és régi nagy kedvencem, a tahini, azaz a szezámpaszta. Az interneten van humusz blog is, esküszöm, ahol csak humusz receptek vannak! Igazán igényesek nyers csicseriborsóból csinálják, de aki türelmetlen vagy idő szűkében van, (igen, velem is elő szokott fordulni!) az kapja csak elő a konzervet a spájzból és 10 perc múlva már ehet is.

humusz_3.jpg

Hozzávalók:

1 konzerv csicseriborsó vagy ½ bögre száraz csicseriborsó
2 gerezd fokhagyma
2-3 ek tahini
1 ek citromlé
Csipet római kömény

Olíva olaj a tálaláshoz
Pita köretnek

  1. Áztasd a nyers csicseriborsót hideg vízbe éjszakára, majd főzd 1.5- 2 óra alatt pépesen puhára. Megszállot receptek akár 4 óra főzést is javasolnak. Nekem annyi időm sosincs!
  2. A már puha csicserit vagy az előzőleg leöblített konzervet tedd robotgépbe a tahinivel, felaprított fokhagymával, citromlével, sóval és római köménnyel majd turmixold masszává. Ha túl sűrű, adj hozzá kevés vizet. Ha maximalista vagy, tedd ugyan ezt mozsárban, mert a hard core humuszkészítők szerint úgy sokkal jobb lesz az íze.
  3. A már kész masszát terítsd szét egy lapos tányéron, locsold gazdagon olíva olajjal és szórd meg pirospaprikával vagy zatarral.
  4. Tálald pitával és bármi van, az élet megint szép lesz!

Címkék: csicseriborsó tahini egypercesek közel-keleti tapas-mezze

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr795098595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása