Ajándékok házilag 2.- “Tiffany üveg” mézesdíszek

Szerző: Házisáfrány - 2011.12.05. 09:22 22 komment

Szóval akkor van két lehetőséged. Vagy elmész vagyonokért Tiffany üveg készítő tanfolyamra, megtanulod a technikát és soha többé nem alkalmazod, vagy kiéled magad az itt olvasható módszerrel. Lehet ugyanis mesés és gyönyörűséges átlátszó díszeket készíteni házilag is, ha pedig ajándéknak szánod, aki kapja, le fog menni hídba a boldogságtól! A saját érdekedben az lenne a legjobb, ha nem mondanád el senkinek, hogy milyen egyszerű volt megcsinálni a remekműveket, hagy maradjanak abban a hitben, hogy itten valami nagyon bonyolult dologról és titkos technikákról van szó. Így jár jól mindenki.

A képen látható díszeket már tavaly is megcsináltam és nekem is rettentően tetszettek. Annyira, hogy mutogattam fűnek-fának, aminek a végeredményeként saját használatra hírmondó se maradt belőle! Az történt ugyanis, hogy mindenki elkunyerált belőle néhányat béna kézügyességére és házi dekorációra éhes gyerekei okán. Jó kifogások, mi??? Én meg balek módon osztogattam, így aztán mire eljött az ünnep, nálam üveggömbökkel kellett díszíteni az ablakokat! Persze a jutalmam azért megvolt, mert igenis akadt olyan barátnőm, akinek húsvét táján én könyörögtem, ugyan, vegye már le a karácsonyi dekort az ablakról, mert ciki, csinálok inkább neki cukornyulat. - De olyan nagyon szép!- volt a válasz és akkor beismertem, hogy igenis megérte jó szamaritánus módjára eldobálni a kis kézzel készített cukiságaimat.

Hát akkor, jöjjön akkor a titok! A sütemény közepében nem festett üveg van ám, hanem olvasztott savanyúcukor! Igen, az olyan gyönyörűen színes és átlátszó!

Nu, és akkor a recept. Végy minél színesebb savanyúcukrokat. Ha többszínű díszt szeretnél, használj különböző árnyalatú cukrokat, sütés közben szépen összefolynak majd, meglátod!

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a Facebookon is!

500 gr liszt
¼ tk só
¾ tk őrölt fahéj
½ tk őrölt gyömbér
1/8 tk őrölt szerecsendió
½ tk őrölt szegfűszeg
3 ek vaj
110 gr barnacukor
180 ml méz
50 ml víz
2 tojássárga
200-300 gr színes, töltetlen keménycukorka

  1. Keverd egy tálban a liszthez a sót és a fűszereket. Tedd félre.
  2. Egy másik tálban elektromos habverővel verd habosra a vajat, majd add hozzá a cukrot, tojást és a mézet. Ezután fokozatosan öntsd rá a vizet és végül a lisztet. Ha jól összeállt, csavard fóliába és pihentesd a hűtőszekrényben minimum 1 órát.
  3. Mozsárban, vagy elektromos aprítóban, színenként külön törd össze a cukrokat és tedd őket kis tálkákba.
  4. Vedd a tésztát ki a hűtőszekrényből és sodorj belőle 2-3 mm vastag hurkákat. (A tészta meg fog kicsit vastagodni sütés közben, tehát próbálj a lehető legvékonyabb csíkokkal dolgozni!)
  5. Formázd a hurkákat a kedved szerint sütőpapírral bélelt tepsin, majd tégy mindegyik közepébe 1-1 púpozott kanál színes cukor port. Ha több színt szeretnél, tény az egyik oldalra az egyik, a másik végére a másik színből. (Több fog kelleni, mint gondolnád, szóval bártan!) Ha fel akarod majd akasztani, már ilyenkor alakítsd ki a lyukat, mert ha már megsült, nehezebb lesz és el is törhet.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben süsd a díszeket addig, míg a szélük épp csak elkezd barnulni és a közepében a cukor elolvad és összefolyik.
  7. Várd meg, míg a sütemény teljesen kihűl, majd óvatosan fejtsd le a díszeket a sütőpapírról.
  8. Fűzz rajta át cérnát és dekoráld vele a lakást vagy a fát.

Címkék: ünnep karácsony édesség mézes ünnepi ételek ajándékok házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr125098642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiskezit csókolom 2016.12.11. 17:01:43

Kedves Házisáfrány!
A hozzavalok felsorolasanal kimaradt a szodabikarbona. Meg tudnad irni hany grammra van szukseg belole?
Koszi!

Házisáfrány 2016.12.11. 17:27:34

@Kiskezit csókolom:
Hello!

Hagyd ki belőle. Régebben azzal csináltam, de később rájöttem, hogy ennél a tésztánál semmi szükség arra, hogy megkeljen sütés közben.
A hozzávalók listáját korrigáltam, ezek szerint a szöveget nem. Most azt is javítottam. Nagyon vékony kontúrt csinálj, így is megnő kissé sütés közben.

Sok sikert! :-)

Böby76 2018.12.16. 13:45:27

Kedves Házisáfrány!
A kisfiammal mi is elkészítettük és nem csak szép lettek, hanem a készítés közben is jól éreztük magunkat :D Köszönjük a receptet!
Kár, hogy képet nem tudok küldeni, de fb-re feltettem :D

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása