Gravlax

Szerző: Házisáfrány - 2012.02.23. 09:26 2 komment

Most akkor van két lehetőséged. Vagy veszel tíz deka füstölt lazacot ezerkettőért, vagy ha nem ragaszkodsz nagyon a füstölt ízhez, készítesz gravlaxot ennél jóval olcsóbban, és az legalább nem csak a fél fogadra lesz elég. Na, nem mintha spórolni akarnék neked, halból ugyanis kizárólag prémium kategóriát szabad vásárolni, ami sosem olcsó, ha nyers ételt készítesz belőle meg pláne, így az „osankorateszkó” hiperek halpultjának akciós termékei alapból kiesnek.

A gravlax nagy kedvenc a skandináv országokban, igaz arrafele amúgy se nagyon van a rénszarvason és a halon kívül más ehető. Ne tévesszen meg, hogy halat eszel, a lazac ugyanis egyáltalán nem fogyókúrás, nem véletlenül szokták a tenger szalonnájaként definiálni, jó hír azonban, hogy a benne lévő zsírok „jó zsírok”, azaz élettani szempontból egészségesek. Kanga se véletlenül tömte csukamáj olajjal Zsebibabát. Most már legalább tudod.

A technika pedig pofonegyszerű. A nyers halat sós pácba teszed. A só kivonja a húsból a vizet, ezáltal tartósítja és nem mellesleg kellemes ízt is kölcsönöz neki. Sóval tartósított húst ettek anno a tengerészek hosszú portyáik alatt, de ha egy gasztro szempontból morbid vonalat nézünk, az egyiptomiak is így tartósították halottaikat. A lényeg mégis az, hogy evvel a módszerrel egyszerűen, kvázi meló nélkül csinálhatsz hideg lazacot. Aztán a barátok majd mondogatják, hogy hű meg ha. Számíts azonban arra, hogy a pácolási folyamat végére a hal jelentősen veszíteni fog mind a méretéből, mind a súlyából. Én is így jártam, és amikor karácsonykor ajándékba adtam ennek-annak, magyarázkodásra kényszerültem, hogy nem azért kicsi a hal, mert smucig vagyok, hanem mert összement a „mosásban”. Az íze viszont annyira finom lett, hogy a fiúk a végén a hal bőréről még az utolsó rózsaszín darabkákat is lekaparták.

A lényeg az, hoyg tényleg szuperfriss és nem fagyasztott-felengedett hallal dolgozz! Sajnos nem vagyunk tengerparti ország, így a „catch of the day” nálunk ismeretlen fogalom, de a Budagyöngye halasánál jó lazacot lehet kapni, és garantáltan megmondják neked, hány napos. Csak addig pácolj, míg a recept mondja, különben az eredmény túl sós lesz. Fogyaszd a garvlaxot el két héten belül, és addig hűtőszekrényben tárold, jól záródó dobozban.

Szerettem volna „kis cuki” lazacos szendvicses fotókat is készíteni, ám mire odáig jutottam, „ezek” megették az egészet. Szóval elnézést.

De talán a fotók hiánya is magáért beszél...

Az elkészítés pontos leírását ezúttal a diningguide linkjén éred el, ide kattintva.

Címkék: lazac hal tapas-mezze ajándékok házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr895098657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása