Jön, jön, jön!!! ...A fűszernövény szezon!!!

Szerző: Házisáfrány - 2012.03.12. 14:41 Szólj hozzá!

snidlingvirág

Nyakunkon a tavasz, egy ponton tényleg azt hittem sose lesz ilyen, mégis kibekkeltük! Kicsit ugyan még fagyosak az éjszakák, de már érezni, hogy közeledik az élet napos oldala, és vele a gyönyörűséges, finom és illatos fűszernövény szezon! Imádom a fűszernövényeimet, fantasztikusan festenek mini erkélyemen és amúgy sincs annál csodásabb, mint amikor a frissen készült ételre rádobálok egy marékkal a „saját termésből”!

Nos, mielőtt elkezdenél kifogásokat keresni, előre szólok, hogy ha van a lakásodban ablak, márpedig kicsi az esélye, hogy nincs, igenis TUDSZ fűszernövényeket nevelni te is! Hány embertől hallottam már, hogy ő bizony megpróbálta, kis cuki zöld növényei mégis hullottak, mint a legyek. Hát, én nem hiszek abban, hogy mindig a legjobbak mennek el legelőször így leírok néhány szabályt, és ha ezeket betartod, akkor szinte egész évben elfejtheted a szárított vagy fagyasztott fűszereket.
Mondjuk, azokat amúgy is elfelejthetnéd...

Hova ültessem az új családtagokat?
Fűszereket tudsz nevelni a kertben. Ha az nincs, akkor az erkélyen. Ha rosszul állsz erkélyileg, akkor marad a balkonláda, de amennyi neked kelleni fog, annyi bőven megterem ott is. Az erkélyen általában kicsit melegebb van, mind a kertben, itt nincsenek májusi, talaj menti fagyok, így néhány héttel korábban kezdheted a nevelgetést.

Honnan szerezzem be a srácokat?
Legjobb, ha kertészetben veszel palántákat, ezek tuti, hogy életerősek és egészségesek, de nincs baj azokkal a növényekkel sem, amiket a közértben szerzel be. A közértes változatot azonnal normális földbe kell ültetni, mert az az izé, amiben hazahozod a boltból nem jó semmire! A dolgod amúgy nem túl bonyolult, vedd ki a palántát a műanyagból és tedd egy mérettel nagyobb, termőfölddel teli cserépbe, vagy egyenesen a földbe. Nevelhetsz magról is, de az macerás, miért is tennéd?

Mit ültethetek össze mivel?
A nagyjából hasonló növényeket bátran teheted egymás mellé, nem fogják egymást bántani. Ne feledd, hogy a palánták nőnek és bokrosodnak, így hagyj nekik elég helyet, akár 30 cm-t palántánként, a megfelelő kibontakozáshoz. Két növénnyel kell csak vigyáznod, de azokkal nagyon, a mentával és a citromfűvel! Mind a kettő agresszíven terjeszkedik, így előbb-utóbb kinyír mindent, ami a környezetében nő, és mindenhol kéretlenül felbukkan, ezért ha mojitoznál nyáron, vagy friss citromfű teára vágynál, ezeket a növényeket akkor se a földbe, hanem dézsába ültesd a többiektől gondosan elszeparálva. A rukkola is úgy fut, mint a gyomnövények, de az legalább nem gyilkolja meg a padtársait.

Fűszereim karbantartása- mit tehetek, hogy nagyra nőjenek?
...Az a fránya bazsalikom
Igen, tudom! Ha nincs elég meleg az a baj, ha meg túl sok fény éri, az. A bazsalikommal tényleg csak a córesz van, mert nem a mi klímánkon érzi jól magát, sajnos ez a helyzet, de ha kicsit odafigyelsz rá, májustól szeptemberig egész jól bírja. Fő, hogy melegben legyen, sok fény érje, de ne nagyon közvetlenül. Nálam végig süti a nap az erkélyt, így július második felére már elég bánatosan szokott festeni a bokrom. Ilyenkor nem tökölök, fogom és kicserélem a palántákat újakra, azok pedig gyönyörűek szeptemberig. Utána sajnos marad a kis cserép a konyhaablakban amit néhány hetente cserélni kell, mert a bazsalikom utál benn lenni.

A többi növényt nyírd rendszeresen és tudj arról, hogy amikor elvirágoztak és felmagzottak, ízük nem lesz többé annyira intenzív. Én ennek úgy veszem elejét, hogy rendszeresen metszem őket.

Főzés és a zöldfűszerek
A zöldfűszer finom jószág. Minél kevésbé fás, annál gyorsabban veszít az aromájából főzés közben. Kakukkfüvet, babért és rozmaringot simán belefőzhetsz az ételbe, ám a zsenge levelű bazsalikomot, oregánót, majoránnát és egyéb növényeket inkább akkor tedd hozzá, ha már befejezted a főzést és a lábast éppen csak lehúztad a tűzről. Ne feledd, hogy a zöldfűszer közel sem annyira intenzív ízű, mint szárított változata, így bátran és nagy marékkal porciózd, nem kell félned attól, hogy túlzásokba esel!

...És mi lesz a srácokkal télen??? A fűszernövények javarészt kibírják a magyar telet. Bár most még nem látszik csak néhány elszáradt ágacska, tudom, hogy hamarosan ismét burjánzani fog az oregánóm és a kakukkfüvem! A snidling már elkezdett hajtani a levendula és a rozmaring máris bokrosodik. Amikor nagyon nagy a hideg, rá szoktam húzni a cserepekre egy nejlont, így csinálva mini-üvegházat, a növénynek, de anélkül is ki szokták bírni. Ami pedig mégis kifagy, annak a helyére néhány száz forintért vehetsz új palántákat.

Van még valami?
Nekem télálló, masszív, sötétkék, mázas cserepeim vannak. Azért vettem őket, mert tök jól néznek ki. A sötétkék, mázas cserepekhez van egy délnyugati fekvésű erkélyem... ...És odasüt a nap... ...Reggeltől estig... ...És a verőfénytől szépen, módszeresen fő a növények gyökere a nyári hónapokban... ...És augusztusra már mindegyik bánatos és megviselt...

Hagy adjak egy jótanácsot: vegyél világos színű kaspókat, ok?!

Végezetül annyit, hogy nem vagyok kertész, ezek csak a saját tapasztalataim. Azért írtam a posztot, hogy lásd, bárki nevelhet fűszereket, és úgy gondolom ideje, hogy mindenki lepattanjon a Kotányi szárított szörnyűségeiről.

Ha kommentjeid vagy kérdéseid lennének, írj bátran!

Címkék: fűszer zöldfűszer fűszerkert

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr945098659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása