Házi pizza, mert azt minden vendég szereti!

Szerző: Házisáfrány - 2012.03.28. 09:57 3 komment

Amikor utoljára pizzát sütöttem, épp rettenetes szerelmi bánatom volt. Ahogy az az ilyen esetekben lenni szokott, halni készültem, ám amikor tényleg kezdtem idegesítő lenni, a barátok kicsavarták a kezemből a zsilettpengét, kötelet, doboz altatót és 9 mm-es magnumot, hogy helyette elém toljanak némi lisztet és élesztőt gondolván, avval legalább elleszek egy darabig és ideiglenesen abbahagyom a rinyaminyálást. Akkor jöttek rá, hogy tényleg komoly baj lehet, amikor a szakszerűen elkészített tészta életemben először (és őszintén remélem, hogy utoljára!) nem kelt meg.

Nu. Azóta rengeteg idő telet el, szerelmi bánat rég sehol, és a tavasz is szemérmetlen vehemenciával tombol, így gondoltam összehívok fűfavirágot és csapok egy jó kis vasárnap esti pizza partyt. Mint azt már a múltkor is írtam, utálom a vasárnap estét, amit úgy a legjobb átvészelni, ha feldobjuk valamivel, ami feledteti velünk a közelgő hétfő nyomasztó gondolatát. Át is hívtam gyorsan Ronit, Danit, Ottit, Petit, Timit, Balázst, Fernit, Szandit, Dettit és ráadásnak jött egy rettentően bájos ám annál energikusabb hároméves. Többen kérdezték, mit hozzanak. Mondtam, szeretem a vágott virágot. Naná, hogy egyik fiú sem értette a lássuk be, nem túl homályos célzást!!! Most tényleg! El tudnád nekem mondani, mi a fene baja van „ezeknek” a virágvásárlással???

Pizza készítésnél több iskola létezik. Van, aki megfőzi a paradicsomszószt hozzá, van, aki csak egy kis passata-t tesz a feltét alá. Van, aki a vastag tésztát kedveli, van, aki a vékonyat. Én a főzött szósz-hajszálvékony tészta kombóra esküszöm. Szuperforró sütőbe teszem a szajrét és nem hagyom, hogy a teteje nagyon barnára égjen. A feltéteket mindig kirakom külön-külön, így mindenki eldöntheti, mi tetszik neki a legjobban, én meg rendelésre elkészítem a kedvenc változatát. Nálam most levegőn szárított nyers sonka, chorizo paplona, gomba, kapribogyó, friss bazsalikom, friss oregánó és mozarella volt a választék.

Nu. És akkor a recept. Kenyérlisztből szoktam csinálni, de ha macerás beszerezned, csináld finomlisztből, ebben az esetben az sem tragédia. Ennyi tésztából 15 embert simán megvendégelsz.

A tésztához:

1 kg kenyérliszt
30 gr élesztő
7-8 dl víz
1 csapott ek só
1 tk cukor
½ dl olíva olaj

A szószhoz:

1 l passata
3 gerezd fokhagyma
kis ágacska oregánó
½ dl olíva olaj
1 tk cukor
só, bors
Marék friss zöldfűszer (bazsalikom, oregánó)

A feltéthez:

1 kg pizza mozarella
bármi, amit szeretnél a pizzádon látni, használd a kreativitásod!

  1. Előző este morzsold el az élesztőt 2 dl langyos vízzel, 3 ek liszttel és a cukorral. Takard le és hagyd békén a felhasználásig. Ha erre nem lenne időd, csak futtasd fel 30 perccel gyúrás előtt.
  2. Öntsd tálba az összes hozzávalót (liszt, víz, só, kovász, olaj), a víz legyen langyos, de nem melegebb 40 foknál.
  3. Kezdd el gyúrni, és ha összeállt, borítsd deszkára és gyúrd addig, míg rugalmas, fényes
    lesz a felszíne. Ha a tészta ragadna, enyhén lisztezd a deszkát. Kend be olajjal, tedd
    vissza a tálba, takard le és várd meg, míg a duplájára kel.
  4. Közben aprítsd fel a fokhagymát és párold meg az olajon. Ha szereted, dobj rá kevés csilit.
  5. Öntsd rá a paradicsomot, add hozzá a cukrot, sót, borsot és rozmaringot, majd forrald fel. Húzd le a tűzről és dobd bele a zöldfűszereket.
  6. Melegítsd elő a sütőt 230 fokra. Reszeld le a sajtot. Készítsd elő a feltéteket. Tégy a tepsik aljára sütőpapírt.
  7. Nyújtsd a tésztát a lehető legvékonyabbra. Kend meg a szósszal gazdagon, majd tégy rá a feltétekből a kedved szerint.
  8. Szórd meg a sajttal és told a sütőbe. Addig tartsd ott, míg a teteje épp csak elkezd barnulni. Vedd ki, vágd darabokra és told be a következő adagot.
  9. A maradék tésztából készíts grissiniket. Sodord ceruza vastagságú rudakká és süsd aranybarnára. Ha marad szósz, mártogasd abba, de simán is elropogtathatod.

Címkék: olasz kenyér paradicsom sajt pizza

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr845098661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása