A csodás New York sajttorta és a buli, ahol sikerült a hátamon pörögni...

Szerző: Házisáfrány - 2012.06.14. 23:36 Szólj hozzá!

Az úgy volt, hogy megint bulit rendeztünk. Igen, igen, az én életem non-stop partyzás, most mit csináljak, ha ekkora mázlim van??? Az apropó, mert az mindig kell, hogy legyen, ezúttal Dani már-nem-is-tudom-hanyadik születésnapja lett. Az eseményt meglepetésnek szántuk, és az ünnepelt felesége említette, hogy ha szeretnénk valamit vinni, csak szól, nincs borsszórójuk és fekete Maseratijuk se, így e kettő közül valamelyikkel kedveskedhetnénk nekik. Hát, mondanom sem kell, hogy az este végén Dani vagy fél tucat só és/ vagy borsőrlővel lett gazdagabb... Mi meg elég jól éreztük magunkat, a képek talán önmagukért beszélnek. Az az egy biztos, hogy a buli közepén odajött hozzám az egyik kis cimborám, és megkérdezte, milyen kábítószert fogyasztottam, aminek a hatására a hátamon pörgök a „C” kategóriás techno zenére, mert úgy látja nagyon ütős lehet a cucc. Mondtam, hogy igazán jó megfigyelő, most ittam ki a harmadik pohár szódámat, kér-e esetleg ő is. Szóval így telt az este, és ha már amúgy is ünnepeltünk, Daninak New York cheesecaket sütöttem, a mindenkori kedvencemet.

Áh, nem volt jó a hangulat... ;-)

Azt hiszem már többször írtam, hogy nagy csokoládéimádó vagyok, ám ha egyetlen desszertet kellene kiválasztanom, ami a legeslegnagyobb kedvencem, az minden kétséget kizáróan az amerikai sajttorta lenne. Hogy miért? Mert én ilyennek képzelem a mennyországot. És kész.

...Pedig az ott középen tényleg én vagyok! :-)

Tomi szexin nézett...

...Egy ponton túl már közelharc dúlt az alkoholért... :-)))

Szerintetek összejöttek? ;-)

...És végül ez a nap is lement...

Nu. Tény, hogy a cheeseckake nem tartozik a legolcsóbb desszertek közé, hiszen az alapanyag ára súrolja az 5,000 Ft-ot, de az biztos, hogy rettentő kiadós, egy 26 cm-es tortából simán jóllakatsz 15 embert. Azért is szeretem, mert nagyon kreatív édesség. Ha tudod a bázis receptet, variálhatod kedved szerint a kekszalapot, a krém ízesítését és az öntetet is. A múltkor például mandulás linzert csináltunk, megsütöttük, átdaráltuk és abból lett az alap, tényleg mennyei volt, de bolti kekszekből is meglepő eredményeket tudsz kihozni, a lényeg csak az, hogy rusztikus kekszféle legyen, azaz meg se forduljon a fejedben a győri édes vagy akár a házastársi szex ;-) használata! Miután eperszezon van, ezúttal epermártást csináltam mellé. Felfőztem egy kevés gyümölcsöt néhány kaffírcitrom levéllel és kevés lime lével, amit aztán összeturmixoltam, és amikor már kihűlt, belevagdostam egy kis marék friss epret a még nyáriasabb íz érdekében.

1 kg philadelphia krémsajt
4 egész tojás
2 dl tejszín
300 gr cukor
1 vanília kikapart belseje
1 tk reszelt citromhéj
2 ek citromlé
csipet só
75 gr rusztikus állagú keksz (én fele jóreggelt csokoládés fele blansolt mandulával dolgoztam)
30 gr vaj

300 gr tejföl
2 ek cukor
500 gr eper
4-5 ek cukor
1-2 ek citromlé

  1. Daráld aprítógépben finomra a kekszet. Keverd össze az olvasztott vajjal és 1-2 ek cukorral. Nyomkodd egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába és tedd 6-8 percre 180 fokra előmelegített sütőbe. Vedd ki és várd meg, míg kihűl.
  2. Keverd a krémsajtot a cukorral, a tejszínnel, az egész tojásokkal, a citromlével, héjjal, vaníliával és sóval addig, míg épp összeáll. Vigyázz, hogy ne keverd túl!
  3. Tégy a 170 fokra felfűtött sütő aljába egy tepsi vizet, mert jobb lesz a sütemény állaga ha gőzben sül.
  4. Öntsd a krémes masszát a már kihűlt kekszalapra és tedd a sütőbe. Én le szoktam az első 30 percben takarni alufóliával is. Süsd 15 percig, majd vedd le a hőmérsékletet 120 fokra és süsd további 60-90 percig attól függően milyen a sütőd. Ne süsd túl, onnan tudod, hogy jó, hogy a széle már jónak tűnik, a közepe azonban kicsit még „pudingosan” remeg, ha meglököd a tortaforma szélét. Vigyázz ha kinyitod a sütő ajtaját, meg ne égessen a forró gőz!
  5. Közben az eper felét forrald gyorsan fel a cukorral pár evőkanál vízzel és a citromlével. Turmixold finomra bormixerrel és hűtsd ki. A maradék epret majd tálalás előtt vagdosd bele.
  6. Keverd a tejfölt a cukorral.
  7. Ha már kész a tortád, kend a tejfelt a tetejére és tedd vissza a sütőbe 6-8 percre majd hűtsd ki teljesen. Ez legalább 6 óra, de előző este is megcsinálhatod a tortád.
  8. Tálald az eperszósszal és az élet ismét csodás lesz!

Címkék: amerikai eper desszert krémsajt ünnepi ételek ajándékok házilag nagy vendégségekre

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr935098670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása