Kultételek 1. Minden amerikai kedvence, az Oreo keksz

Szerző: Házisáfrány - 2012.11.12. 00:55 1 komment

Mindenki imádja, őszintén, én azon kevesek közé tartozom, akik nem. Igaz, én a pilótaszextől sem megyek le hídba, no de nem vagyunk egyformák! Most azonban, hogy már az én gyönyörű unokahúgom is ezért könyörög, nem tehettem mást, muszáj volt néhány gondolatot írnom Amerika kultikus kedvencéről, az Oreo kekszől.

Képzelj magad elé két kerek, már-már fekete színű, csokoládé ízű keksztallért hófehér, tejszínes-vaníliás töltelékkel összeragasztva. Kicsit olyan, mint bármelyik hétköznapi, gyárban készült töltött keksz, egy laikus európai számára ízre nem igazán különleges. Egy pilóta keksz. Semmi extra. Mégis, az Oreo azt jelenti az amerikaiaknak, mint nekünk magyaroknak a túró rudi. Mindenki szereti, mindig van otthon és generációk nőttek fel rajta. Hogy mi a nagy siker titka? Hogy miért pont ez a mindenkori favorit? Ki tudja. Egy biztos. A sütemény száz éve tartó népszerűsége a mai napig töretlen.

A már-már ikonná vált édesség története egészen a múlt század elejéig nyúlik vissza. Az első Oreo név alatt futó süteményt 1912-ben gyártották. Domború formájú töltött édesség volt, arany színű fémdobozban, átlátszó tetővel. Az volt a cél, hogy olyan kekszet hozzanak létre, mely nem olyan unalmas, mint a többi. Nem gondolták volna, de újonnan kitalált nassolni valójuk percek alatt bombasiker lett! Mostani ízét és formáját, azaz a kerek, virágmintás és feliratos alakot csak 1952-ben nyerte el, s az azóta világhírűvé vált kék-fehér logot is akkor tervezték. Amióta először piacra dobták, több mint 490 billió darabot ettek meg belőle, így minden idők legjobban fogyó kekszének számít. Ha azt a 490 billió a kekszeket nem fogyasztják el, hanem egymásra tornyozzák, a torony olyan hosszú lett volna, hogy hatszor elért volna a holdig és vissza. Tornyozni azonban nincs mit, mert az Oreo bizony fogy, nem is akárhogy, és globalizált világunkban már meg is kezdte világhódító körútját. Eszik Kínától Spanyolországig a földgömb számos pontján. Egyenlőre máshol még nem olyan lelkesedéssel, mint Amerikában, de talán ez már csak idő kérdése. A jó hír az, hogy most már Kis Hazánkban is egyre több helyen árulják.

A keksznek saját weboldala is van, ahol tanácsokat kap az ember arra vonatkozóan, hogyan is fogyassza ezt az amúgy első ránézésre nem túl bonyolult édességet. Nálunk, Európában már viszonylag fiatal korban megy az ilyesmi önállóan, segítség nélkül is, de hát Amerika még ebből a szempontból is más. Tehát. Bekaphatjuk egészben. Több részletben. Szétszedhetjük és kinyalogathatjuk a tölteléket, mielőtt megesszük az ostya részt. Valami miatt ez a legnépszerűbb evésmód. Mártogathatjuk tejbe. A „profik” pedig így csinálják: csavaró mozdulattal vegyük a két kekszet ketté. Nyalogassuk ki a tölteléket, majd mártogassuk az ostyát tejbe így garantáltan minden jóból jut nekünk egy kevés.

A kis kerek, ropogós nyalánkság hazájában státuszát tekintve vetekszik a Mc Donald’s-zal és a Coca Colával. Azért egy egészen kicsike keksztől ez tényleg nem semmi! Ették nagyapák, szülők, és gyerekeik se tesznek máshogy. Hozzátartozik mindenki hétköznapjaihoz. A hetvenes évek elejéig csak egyfajta létezett belőle, akkor azonban piacra dobták a dupla töltelékes változatot. Innentől kezdve a marketingesek fantáziája turbó fokozatra kapcsolt, így ma már az eredeti keksz brand neve alatt megszámlálhatatlan mutáns édességet árulnak. Van, aki úgy véli, a termék ekkor prostituálta magát, s indult meg végérvényesen a lejtőn, a többség azonban örömmel vette és veszi az újabb és újabb verziókat. Van tehát narancsszínű töltelékkel halloweenre azaz mindenszentekre, piros és zöld töltelékkel a karácsonyi ünnepekre, sárgával húsvétra. Akad Oreoból készült tortaalap, tortapor és torta. Oreoval töltött csokoládé, csokoládéval borított Oreo, Oreo ízű csokoládé. Müzli szelet, és reggeli gabonapehely. Oreo-s fagylalt, jégkrém, fagylalttölcsér és fagylaltra szórható keksz dara. Méretre is rengetegféle van belőle az egészen kicsitől a nagyon és a nagyon-nagyon keresztül. A választék széles, a keksz alap ugyan az. Számos gyorsétterem lánc kínál Oreoval kombinált desszerteket. Persze, hogy készült Oreo Barbie is! Most tényleg: ez kérdés???

Az Oreóból készült nassoknak se szeri, se száma. Mégis az eredeti keksz fogy a legjobban. Most, hogy már itthon is kapni, felmerül a kérdés. Mi vajon szeretni fogjuk? Talán igen, de azt szinte borítékolom, hogy a jó öreg pilóta kekszet nem fogja tudni kiütni a nyeregből. Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Házisáfrány Facebook oldalához itt.

Címkék: amerikai keksz desszert gyerekeknek nass kultételek

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr405098680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

holkri 2013.05.01. 16:23:11

Hollandiaban a legujabb verzio az Oreo-s Milka. Mennyei!

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása