Lencse, ahogy azt a görögök szeretik, nem csak szilveszterre

Szerző: Házisáfrány - 2013.01.10. 10:28 Szólj hozzá!

Nem tudom, hogy vagy vele, de én nem szeretem a szilvesztert. Ott a kényszer, hogy jól kell érezd magad bármi áron, mindig van egy csomó buli, ahova hívnak, de valahogy tudod, egyik sem lesz az igazi, mégis mindenhova benézel, maradsz 20 percet és rohansz a következőre, hátha ott elkap téged a valódi party kedv, de persze nem, nem kap. Éjfélkor már nagyon sajnálod magad, és mire ágyba kerülsz, tök késő van, tehát a másnapod is vacak lesz és mindezt a semmiért, hogy megünnepeld, megint elmúlt egy év, és te még mindig itt vagy.

Nos, én évek óta elsején bulizok igazán, ekkor tartom ugyanis hagyományos lencse-partymat „nyitott ház” jelleggel, ami azt jelenti, hogy a barátok bármikor jöhetnek. A rendezvény pikk-pakk óriásira nőtte magát, így ilyenkor közel 30 embert etetek meg és a lakásom, ahogy azt a képeken is láthatod, nem túl nagy. Mindig van az a pár óra, amikor még a konyha hideg kövén is ülnek néhányan, na nem panaszképpen mondom! A menü általában ugyan az. Szívesen újítanék, de sokan ragaszkodnak a hagyományokhoz, ami talán nem is baj. Az egyetlen dolog, amit sajnálni szoktam az, hogy akkora a jövés-menés, hogy érdemben alig tudok beszélni valakivel, pedig csupa olyan ember van ott, akit nagyon szeretek és őszintén: van annál jobb dolog a világon, mint együtt enni a legjobb barátaiddal?

...érkeznek a vendégek

másnaposok...

...Itt még viszonylag kevesen vagyunk

...és ez volt az, amikor már tényleg minden négyzetcentiméteren ült valaki...

Cipő és kabáthegyek

Nos, a szokásos lencsefőzelék-leves helyett az én fogásom úgy készül, ahogy a görögök szeretik, paradicsommal, sok fokhagymával, friss rozmaringgal és babérlevéllel. Feltét gyanánt pedig felejtsétek el a virslit, dobjatok mellé inkább egy kis feta sajtot, rendeset és nem dánt, avval a legfinomabb. Persze nálam is szokott lenni virsli, van aki javíthatatlan, és ragaszkodik hozzá, bár egyáltalán nem az való bele. A főételt pedig a kedvenc browniemmal szoktuk „lefojtani”. Az első vendégek mindig 6 körül érkeznek, a bulinak rendszerint éjfél után van vége, aztán még rendrakás, takarítás, mert a koszt nem szeretem, így el tudod képzelni, milyen lehet nekem másnap az irodában kókadozni...

Nu, és a recept. Könnyű, gyors, és ha nincs kedved aznap főzőcskézni, tedd előző este, aztán amikor megjöttek a vendégek, csak melegíts.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a házisáfrány facebook közösségéhez itt.

500 gr lencse
1 közepes fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 konzerv darabolt paradicsom
1 ek sűrített paradicsom
1 kis szál répa
1 kis cikk zeller
3-4 dl alaplé
1-2 ágacska rozmaring
3-4 babérlevél
4 ek olíva olaj
csipet cukor
Só, bors
250 gr fetasajt

  1. Áztasd a lencsét 2 órán át hideg vízben.
  2. Vastag fenekű lábasban, kevés olíva olajon fonnyaszd meg az apróra vágott hagymát és ha már üveges lett, a fokhagymát.
  3. Add hozzá a csipet cukrot.
  4. Dobd mellé a lencsét a megtisztított répát, zellert, fűszereket, paradicsomkonzervet, pürét és alaplevet.
  5. Itt két módszer között választhatsz. Vagy beteszed a sütőbe, 150 fokra az ételt és megsütöd, vagy lassú lángon rotyogtatod a tűzhelyen, míg meg nem puhul. Ha nagyon sűrű lenne, önts főzés közben vizet mellé, de vigyázz, nehogy híg legyen így inkább levesebb folyadékkal kezd a főzést és közben adagolgasd az alaplevet hozzá, mint fordítva. Közben sózd, borsozd.
  6. Ha a lencse megpuhult (max. 40 perc főzve, sütőben hosszabb idő), tálald a fetasajttal és önts rá egész kevés extraszűz olíva olajat is, az íze kedvéért.

Címkék: görög lencse paradicsom vegetáriánus feta hüvelyesek ünnepi ételek

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr865098686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása