Asztali etikett 1.- hogyan teríts formális eseményeken?

Szerző: Házisáfrány - 2013.03.08. 17:09 3 komment

17_1.jpgígy néz ki egy formális, terített asztal

A minap feltűnt nekem, hogy egy csomó barátom rosszul tartja a kezében a kést és a villát. Aztán az is, hogy ha egy fomrális vacsorára vagyunk hivatalosak, néhányan kétségbeesve nézik az evőeszközök, tányérok és poharak hadát. Nem vagyok már húsz éves, a barátaim sem azok, így óriási tiszteletlenség lenne kioktatnom őket az étkezési etikett alapszabályairól. Ezért írom inkább ezt a posztot. Nekem persze könnyű, hiszen az én drága nagymamám, aki igazi nagypolgári családból származott belém verte a jómodor szabályait, ha akartam, ha nem. Hányszor, de hányszor hallottam gyerekkoromban tőle, hogy „Ne vedd a kést a szádba, ne vedd a kést a szádba”! Hát... Azóta nem veszem a kést a számba. És még szépen enni is megtanultam. Akik tehát úgy gondolják, vannak még fehér foltok tudásukban, íme a formális terítés alapszabályai. Lehetne ennél tovább tupírozni az ügyet, de szerintem első körben elég ennyi. Aztán legközlebb írok majd a megfelelő evőeszköz használatról.

easter_tablesettings01.jpg"kiscuki", húsvétra... (forrás mathastewart.com)

E poszt nem annyira vicces, és szórakoztató, mint amennyire hasznos.

Nnnna… Szóval úgy alakult, hogy meghívtak téged egy procc vacsorára valami jobb helyre. Persze az is lehet, hogy épp neked kell valakit vendégül látnod, és meg kell adnod a módját. Tegyük fel, hogy minden hozzávaló, a megfelelő mennyiségű és formájú evőeszköz/ tányér/ pohár/ textil a rendelkezésedre áll. Először is fontos, hogy a terítés minél szebb, rendezettebb és esztétikusabb legyen. A terítő legyen tiszta, frissen vasalt, egyszínű, foltmentes, akár még keményített is. Az asztal közepére tehetsz apró dekorációkat, ha olyan a helyzet, de olyan díszt semmiképp sem ajánlok, ami magas, és eltakarja a szemközt ülő beszélgetőpartnert. Hely lesz a dekorálsra, hiszen az ilyen jellegű, formális étkezéseknél nem rakjuk az étellel teli tálat az asztal közepére. Ha olyan a szitu, a tányérba vagy köré tehetsz ültető kártyát is, sőt, menükártyát is az üres tányérba, hogy a vendégek tudják, mit esznek.

Natasha-Raffie-Table-Settings.jpgesküvői terítés

A terítés pedig a következő módon néz ki. Középen van a tányér vagy tányérok, egymáson, tálalási sorrendben, értelem szerűen felülről haladunk lefele. Vele egy vonalban, balra és jobbra az evőeszközök. Pont annyi és olyan evőeszköz, ami és amennyi az adott fogásokhoz kell majd. Ez nem az a helyzet, mint a hétvégi családi ebédek, ahol megtartod a szennyes evőeszközt (már aki…) és a következő fogást is avval eszed! Tehát ha hal is lesz, van halkés és villa a sima evőeszköz helyett, ha marhahús, akkor steak kés stb. Minden fogás után elviszik az adott evőeszközt is. Tányérunktól balra találhatók a villák, míg jobbra a kések és kanalak. Mindig a külső evőeszközöktől haladunk a belsők irányába. A desszerthez való evőeszközöket, kisvilla, kiskanál a tányérod felett fogod megtalálni a többi evőeszközre merőlegesen. A villáktól balra van textilszalvétád, ha csak a pajkos kedvű rendezvényszervező nem adott utasítást arra, hogy a szalvétából origami hattyút, békát, sótartót, pampák és szavannák emlősét stb. hajtogasson a jobb sorsra érdemes pincér, mert ebben az esetben sanszos, hogy tányérod közepén gubbaszt. A szalvétát az étkezés megkezdésekor az öledbe teszed. Az étkezés végén pedig lazán és nem összehajtogatva a tányértól balra helyezed. Ha volt szalvétagyűrűd, hanyagul ráhúzod. Tányérodtól balra kissé felfele találsz egy kistányért egy rövid, tompa késsel. Erre a tányérra kerül majd a kenyered. Ilyen étkezések alkalmával a kenyeret falatonként törjük, harapni illetlenség, te se tedd! Poharaid a tányéroktól jobbra felfele találhatók. Hozzád legközelebb a vizespohár, távolodva a fehér és vörösboros poharak.

c1700f8cd7f5e6793016fd4b08798740.jpgünnepekkor egy kis giccs is megengedett...

Fontos még tudnod, hogy formális eseményeken a pároknak nem illik egymás mellett ülni. Ha van az eseményen díszvendég, ő a házigazda jobbján foglal majd helyet. A vendégeket meghatározott sorrendben ültetik le. Titokban kicserélni ültető kártyákat illetlenség! Az étkezést a házigazda vagy a díszvendég kezdi el „rangsor” szerint, a többiek csak utána látnak neki az ételnek. Minden fogásból illik legalább egy falatnyit enni és ugye eszedbe sem jut ilyen helyzetben repetát kérni?! :-)

…Hát nagy vonalakban ezek voltak az alapok. Lehetne még ragozni, de talán most nem létszükséglet. Érinthetnénk a különböző kultúrák étkezési szokásait is, hiszen ahány kultúra annyi szokás. És formalitás ide, jómodor oda, szerintem nincs jobb dolog, mint amikor az ember este leheveredik a szófára, bekapcsolja a TV-t és az etikettre fittyet hányva, a fotelt összemorzsázva, kissé disznólkodva, evőeszköz nélkül, kézzel eszi meg a vacsoráját!

Ha tetszett a posz, csatlakozz a Házisáfrány facebook közösséghez itt.


 

 

 

 

 

Címkék: etikett asztali

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr675123451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kapalika 2013.03.09. 23:53:27

Soha nem fogom megérteni, hogy a desszertvilla+kanál miért a tányér felett "kell legyen". Semmi értelme, azon kívül persze, hogy belelóg az ingujjad a desszertbe, mikor utánuk nyúlsz. Menü- ill. ültetőkártyát meg inkább ne a tányérba. Az elsőből sokkal jobb, ha mondjuk egy kis állványban van, azt se kell mindenki elé.

2013.03.10. 11:07:30

" És formalitás ide, jómodor oda, szerintem nincs jobb dolog, mint amikor az ember este leheveredik a szófára, bekapcsolja a TV-t és az etikettre fittyet hányva, a fotelt összemorzsázva, kissé disznólkodva, evőeszköz nélkül, kézzel eszi meg a vacsoráját!"

Ez jó. Szerintem pedig annál nincs jobb dolog, ha egy család egy szépen terített asztalnál fogyasztja el a vacsoráját, megtartva a hétköznapokban is az igényeit a kulturált étkezés iránt televízió nélkül, egymással beszélgetve.

És aki ilyen környezetben nő fel, annak a későbbiekben is meglesz az igénye, saját magával szemben is.

Azért a nagyi nem volt elég alapos:-)

Globetrotter2014 2013.03.10. 14:08:35

Társadalmi célú hirdetésünket látták :)

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása