Hogyan ejtsd ámulatba pék barátnődet? Naná, hogy piros pesztós kenyércsigákkal!

Szerző: Házisáfrány - 2013.06.19. 14:56 Szólj hozzá!

1.jpgPiros pesztós kenyércsiga, egy pohár vörösbor, nyár... Kell ennél több??? :-)

Mit tesz az ember, ha olyan buliba hívják, ahol az egyik barátnőnek saját péksége van? Nos, készít egy „még a pékségesnél is menőbb” kenyeret!

Az úgy volt, hogy összegyűltünk azokkal a lányokkal, akikkel minden évben tojást szoktunk festeni. A baj az volt, hogy valami miatt elkerülte a figyelmemet, vacsorára vagyok hivatalos, így pánikszerűen nekiálltam sütni, mert épp éhes voltam, és kevés dolog inspirál annyira, mint a korgó gyomor. A már fent említett pékség okán tudtam, ha kelt tésztát sütök, átlagos vacakkal nemigen fogok ámulatba ejteni senkit, úgyhogy kitaláltam, csinálok piros pesztós kenyértekercseket. Gondoltam az majd milyen jó lesz. Jól gondoltam. Tényleg az lett.

2.jpgközeli...

A csajok rá is buktak a még langyos kenyérre (mondtam már neked, hogy soha, de SOHA ne edd melegen a kenyeret??? ;-) Volt sajtkrém, meg humusz meg padlizsánkrém is. Aztán amikor már de facto moccanni sem bírtam, annyit zabáltam, kiderült, ez még csak az előjáték, a real deal utána kellett volna, hogy következzen grillhúsok és saláták formájában. Én fellázadtam, és nem ettem meleg vacsorát, mert értse meg mindenki, ha még valamit eszem, nem marad hely a desszertnek!!! Desszert nélkül pedig nem élet az élet. Ugye.
...Kompenzáció gyanánt másnap már kelő nappal sanyargathattam magam a futópályán. Mert a vájároknak, mint tudjuk, nehéz.És mindennek ára van. Meg a hasonló klisék...

Ha nyár, akkor óriási bazsalikombokor az erkélyemen. A kamrában pedig találtam egy elfekvő üveg aszalt paradicsomot, ami érthetetlen okokból addig elkerülte a figyelmemet. A piros pesztó szerintem zseniális találmány, imádom szendvicsek és melegszendvicsek alá, tésztához és grill húsok mellé. Így aztán rég esedékes volt, hogy csináljak, és kapóra jött, hogy épp minden volt is hozzá. A klasszikus pesztóval ellentétben ebben az aszalt paradicsomé a főszerep, de én néhány koktélparadicsomot is hozzáadtam, mert nélküle túl sűrű lett volna a krém állaga. Nem árt bele a bazsalikom, de ebben az esetben nem fő alkotóelem, mint a pesztó klassziknál, inkább csak statiszta, hiszen nem cél a krém piros színét és paradicsomos ízét elnyomni.

4.jpgMONDTAM, hogy nagy a bazsalikom bokor! ;-)

Nos, ha friss pesztót szeretnél csinálni, két irányba haladhatsz. Vagy nekiállsz ortodox módon mozsarazni, amit senkinek nem ajánlok, próbáltam, hidd el, vagy bedobsz mindent egy edénybe, bekapcsolod a botmixert: brrr, brrrr, nyeke, nyeke és már kész is! Én is ekként tettem, az egész nem tartott tovább 2 percnél.

Nu. És akkor a recept. Ha lehet, kenyérliszttel dolgozz, aminek magas a sikértartalma, ám ha az nincs, jó lesz a finomliszt is. Ha előre tudod, mire készülsz, a kovászt megcsinálhatod 12-24 órával azelőtt, hogy elkezdenéd gyúrni a kenyértésztát, úgy gyorsabban fog kelni a kenyered, de ha erre nincs időd, akkor se ess kétségbe.

3.jpga srácok még nyersen...

Ha tetszett a poszt, kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

A kenyértésztához:
kb. 500 gr kenyérliszt
kb. 300-350 ml víz
fél ek só
csipet cukor
20 gr élesztő
1 ek olíva olaj

A pesztóhoz:
100 gr aszalt paradicsom
50 gr reszelt parmezán
1-2 ek fenyőmag
1 gerezd fokhagyma
kis marék friss bazsalikom
1-2 ek extraszűz olíva olaj

  1. 150 ml langyos vízbe keverj bele 2-3 ek lisztet, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt. Keverd alaposan össze és takard le. Hagyd békén minimum 30 percig, de akár egy egész napra.
  2. Tedd a többi lisztet a kovásszal egy öblös tálba. Add hozzá a sót és maradék vizet, majd kezd el összedolgozni. Ha már összeállt, borítsd deszkára és dolgozd tovább. Közben folyamatosan, de csak enyhén lisztezd a munkalapot és ha szükséges a kezed. A kenyeret így készítsd, mint ebben a posztomban. Ha már összegyúrtad, olajozd meg a felszínét, tedd vissza a táljába, takard le és keleszd a duplájára. Ez ebben a nagy melegben menni fog, pikk-pakk.
  3. Közben serpenyőben, közepes lángon pirítsd folyamatos kevergetés közben aranybarnára a fenyőmagot. (kb. 2 perc) Reszeld le a sajtot és ha szeretnél a pesztóba fokhagymát tenni, hámozd meg és vágd apróra.
  4. Tedd a pesztó összes alapanyagát egy magas falú edénybe és botloxerrel daráld homogén masszává. Tedd félre.
  5. A megkelt kenyértésztát gyúrd alaposan át, hogy a légbuborékok távozhassanak belőle. Nyújtsd kb. 5-8 mm vastag téglalappá és kend meg a pesztóval.
  6. Tekerd fel és vágd 5 cm vastag, egyforma darabokra.
  7. Rendezgesd a darabokat tortaformába és tedd 180 fokos sütőbe. Süsd így 10 percig, majd vedd le a hőmérsékletet 160 fokra és süsd addig, míg a kenyér szép aranyszínű nem lesz.
  8. Várd meg, hogy kihűljön, mielőtt nekiesnél. Hallgass rám. Tényleg.

Címkék: kenyér pesto bazsalikom kelt tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr305367568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása