Déryné 18, házias vacsora, bisztró környezetben

Szerző: Házisáfrány - 2013.10.07. 22:18 Szólj hozzá!

18 1.jpg

Ezt is megértük, íme egy poszt gyalázatosan bevilágított fotókkal! Tényleg elnézést. Nem én tehettem róla és nem is az ételek, hanem a hangulatfény, ami sok mindennek kedves, az ételfotózásnak azonban kevéssé. Nem baj, a buli jó volt, beszámolnék inkább arról.

Mindig szoktam mondani, hogy egy étel akkor lesz csak igazán élvezetes, ha valaki belefőzi a szívét-lelkét. Vendéglátóipari egységben, egy átlagos vacsora alkalmával ez szinte lehetetlen. A „szívlélek” belefőzés mármint. Az ominózus este azonban kivételt képez, hiszen Kovács Kristóf, a Déryné és a Spiccproject tulajdonosa csak nekünk és a szemünk láttára főzött, ez pedig annyira tetszett, hogy muszáj volt billentyűzetet ragadnom, és beszámolnom róla.

Az úgy volt, hogy Roni barátnőm, aki már egy ideje a Bortársaságnál dolgozik mondta, újabb Déryné 18 lesz. Újabb, merthogy ez egy zártkörű rendezvény a Déryné melletti Spiccporjectben. Zártkörű, azaz csak azok vehetnek rajta részt, akik előzőleg bejelentkeztek, tehát akit érdekel, annak időben le kell csapnia a következő vacsorára. Mondta, hogy az ital részért ő a felelős és ha már, jöjjek el, úgyis tudja mennyire szeretek enni. Hát... Nem kellett nagyon könyörögnie…

A koncepció az, hogy 18 ember, formalitások nélkül körülül egy vacsoraasztalt, melyen az étel ennek megfelelően érthető és házias, a menüsort pedig egy-egy magyar borász tételei mellé igazítják. Az eseményen a borász is megjelenik, és beszél kicsit arról, mit is iszunk. A cél ezeken az eseményeken nem a fine-dining csúcsa, sokkal inkább tiszteletadás annak, amilyennek egy rendes családban a vasárnapi ebédnek lennie kellene. Nincsenek habok, molekuláris izék, ismeretlen alapanyagok, pici kóstolóadagok, elegáns prezentálás. Van azonban nagy tál étel az asztal közepén, amiből mindenki vesz, amennyit csak szeretne, és akik a vacsora elején még nem ismerik egymást, azok a végére egészen biztosan össze fognak haverkodni.

18 2.jpga szépséges saláta

Nos, erre a mostani vacsorára akkora volt a túljelentkezés, hogy az egy nagy asztalból máris két nagy asztal lett. Az étel mellé Konyári Dani borait párosították, magát a menüt pedig átlagos francia bisztróételek sora alkotta, prémium alapanyagokból. Semmi sallang. Amuse bouche-nak zöldséges tortácskákat kínáltak. A tészta célja a friss zöldségek ízének kiemelésére szolgált. A sütőből frissen kikerült sütemények pikk-pakk, még forrón elfogytak, és remekül passzoltak Konyári Dani lolipopjának kellemes, üde, szénsavas ízéhez. Eközben Kovács Kristóf szakácsai segítségével lázasan készítette a Spiccproject látványkonyhájában a többi fogást. Előételnek a franciák legalapvetőbb kedvencét kínálták, zöldsalátát klasszikus vinegrette mártással. A változatos és gyönyörűséges zöldekkel megrakott tálcát izgalmas színek, narancssárga cékla, lila endívia, vakítóan fehér cikória és mélyvörös gránátalma tette dekadenssé. Főfogásnak igazi "bisztróklasszikust" gondoltak: Lyoni bébicsirkét, gratinírozott tésztával. A lassan brézingelt csirke csodásan mély és gazdag ízű, sötét aranyszínű mártása remekül passzolt az önmagában is vigasztalóan laktató körethez. Comfort food-dal nem lehet mellélőni, jól tudták ezt a menü kitalálói is. Kép sajnos nem készült, addigra ugyanis budoár-jellegűre tompították a fényeket. Az vacsorát végül erdei gyümölccsel és édes, vaníliás tejszínkrémmel rakott vajas levelestészta koronázta egy szép 2009-es Páva kíséretében.

18 3.jpgkészül a desszert...

A kellemes estén tehát remekül éreztem magam (merje valaki állítani, hogy az evés nem boldogít!!!), s így az éttermet kvázi én zártam, egy fiatalember társaságában, akinek a saját bevallása szerint két Kitchenaid mixerje is van, tehát jó parti. Különös látvány lehettünk, ahogy a már asztalra rakott székek között beszélgetünk ráérősen, maradék borunk felett, miközben a személyzet kissé álmosan, de annál rezignáltabban mossa a padlót. Másnap fáradtan mentem dolgozni, de egy jó vacsora ennyit igazán megér…

Ha tetszett a poszt, Ha tetszett a poszt, kövesd Házisáfrány kalandjait a Facebookon is!

18 4.jpg...

Címkék: étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr455555442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása