Sütőtök mousse krémsajt kísértetekkel, Mindenszentekre

Szerző: Házisáfrány - 2013.10.18. 12:54 1 komment

Halloween mousse.jpg

Az úgy volt, hogy felkértek, csináljak valami izgalmasat az Édes Napok gasztroszínpadán. Persze első körben, tipikus nőként fogalmam sem volt arról, mit szeretnék készíteni, ám azt, hogy mit nem, azonnal tudtam! Nem akartam se macaront, se cupcake-et, se marcipán formatortát, mert ilyenkor mindig mindenki ezekkel villog. A közelgő Mindenszentek miatt azonban nem tudtam a sütőtök gondolatának ellenállni. Klasszikus sütőtökpitében megint csak nem gondolkodhattam, mert azt ugye bárki tud, ezért úgy döntöttem, csinálok „félelmetes”, de annál finomabb sütőtök mousse-t, krémsajt „kísértetekkel”.

A buli remekül sikerült, a műsorvezető még az anyukámat is felhívta a színpadra segíteni. Nem, nem tudta, hogy ő az anyukám, később annyit mondott csupán, hogy „olyan szimpatikus volt és olyan szépen nézett rád”! Naná, mondtam én, hogy szépen nézett! Szerinted egy anyuka mégis hogy néz, amikor a „gyerek” ott van a színpadon? :-))))

Miközben itthon Halottak napja és annak a környéke leginkább a gyászra összpontosít, az angolszász ünnepek közül ez a legszórakoztatóbb. Amerikában ekkor minden ház, kert és porta elvarázsolt kastélyoz lesz hasonlatos, az ajtók előtt töklámpások világítanak, az ágakról boszorkányok és csontvázak lógnak le. Halloween éjszakáján igenis vannak városrészek, ahová az embert szimplán nem engedik be jelmez nélkül! Voltam már olyan buliban is, akol a lakásban az összes falat képesek voltak fekete kartonnal bevonni és telerakni ragacsos műpókhálókkal! A büféasztalon ilyenkor véres szemgolyóktól, levágott ujjakon keresztül a pókokig és denevérekig mindennek megtalálod az ehető változatát.

Halloween mousse 2.jpg

Nos, ennek szellemében én is igyekeztem félelmetes édességet kreálni. Annyit mondok, félelmetesen jó lett! Ugyan ezt a desszertet megcsinálhatod úgy is, hogy a krémsajt szellem helyett beleszúrsz a mousse-ba egy ovális formájú kekszet amolyan fejfaféleként, amire írhatsz is és máris kész a "sütőtökös sírhant", hiszen a desszertben szereplő morzsa pont úgy néz ki mint a sírhant körüli föld. Ha a morzsát lusta vagy megcsinálni, dolgozhatsz kész keksszel is, de azért ez így az igazi! Nu. És akkor a recept. Ne félj a töktől, fantasztikus édességeket lehet belőle csinálni! Az amerikaiak általában kész konzerv tökpürével dolgoznak, de te miért tennéd, amikor sokkal finomabb lesz az eredmény, ha te sütöd meg!

Ha tetszett a poszt, kövesd Házisáfrány kalandjait a Facebookon is!

A strauselhez (morzsához)

150 gr vaj
150 gr liszt
150 gr cukor
150 gr hámozott, darált mandula
csipet só
1 ek kakaópor, ha sötét "föld színű" morzsát szeretnél

  1. Gyúrd össze a hideg hozzávalókat a lehető legrövidebb idő alatt. Tedd hűtőbe kb. 1 órára frissentartó fóliában.
  2. Tégy sütőpapírt egy nagy tepsibe és morzsázd rá a tésztát. Kb. 170 fokon süsd 10-15 perc alatt szilárdra. Ügyelj, hogy ne barnuljon túlságosan meg.

A mousse-hoz

250 gr tökpüré (veheted mindennek a dupláját, ha több embernek csinálod!)
100 gr habtejszín
100 gr philadelphia krémsajt
80 gr fehér csokoládé
késhegynyi vanília
csipet só
fahéj, szegfűszeg, kardamom és gyömbér, de a fűszerekkel legyél nyugodtan kreatív!

  1. Olvaszd fel gőz fölött a fehér csokoládét. A gőz ne legyen túl forró, mert akkor meg fog égni.
  2. Botmixerrel turmixold össze a tököt. Add hozzá a csokoládét, krémsajtot és fűszereket. Keverd alaposan össze.
  3. Verd fel a jéghideg tejszínt és óvatosan keverd a krémhez. Tedd hűtőbe, hogy összeálljon kissé.

A krémsajt szellemekhez

1 doboz (125 gr) philadelphia krémsajt
150-200 gr porcukor
1 ek citromlé

  1. Adagonként, elektromos habverővel történő folyamatos kevergetés mellett adagold a krémsajthoz a porcukrot. Ne keverd túl, az a célod, hogy stabil krémet kapj.

...És végül apró (6-8 ml-es) poharakban, ha egy mód van rá, nyomózsák segítségével, rakd össze a kompozíciódat!

Címkék: ünnep sütőtök desszert Halloween

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr615568898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rogoka 2013.10.22. 12:06:25

Nagyon jól néz ki és finom is lehet, de mostanában lusta vagyok bármit is készíteni és rákaptam erre a málnás rudira: redir.ec/igazimalnas

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása