Lazac tatár máris az Igazi Mikulásra várva!

Szerző: Házisáfrány - 2013.10.28. 14:30 Szólj hozzá!

lazac 1.jpgA napokban kaptam egy kis lazacot és miközben azon morfondíroztam, mit is csináljak belőle, ami kevéssé elcsépelt, eszembe jutottak két évvel ezelőtti kalandjaim a Mikulás Igazi Hazájából, Lappföldről. Mert ott bizony sok lazac fogy! Hogy szerinted nincs is Mikulás??? Nos, ezt harmincasként én is így gondoltam, egészen addig, amíg a saját szememmel meg nem győződtem az ellenkezőjéről.

miku.jpgMONDOM én, hogy létezik!!! ;-)

Bár nem tartozik szorosan az ételhez, azért ismersz, úgyis elmondom, milyen volt, jó? Lappföldre külön Mikulás Járattal mentünk, ahol a légi utaskísérőkön mikulássapka volt és unalmas szendvicsek helyett már a levegőben csokoládét tömtünk a szánkba! Érkezéskor Valódi Manók fogadtak minket, akik azon melegében (Na jó. Inkább Rettenetes Hidegében!) elvittek Mikulásfalvára, a Valódi Mikulás Valódi Munkahelyére. Itt még úgy éreztem, csak egy átlagos show részese vagyok, és „komoly felnőttként” szinte már vártam, hogy túlessek a gyerekekre szabott programon.

…Aztán megérkeztünk Mikulásfalvára. Bájos falucska, akár a mesékben, saját postahivatallal, ahonnan Mikulásos bélyegzővel küldhetsz képeslapot azoknak a kevésbé szerencséseknek, akik otthon maradtak. (Küldtem. Azoknak a kevésbé szerencséseknek. Akik otthon maradtak. ;-) OK.- gondoltam. Ha már eljöttem az Északi- Sarkkörig, csak-csak megnézném magamnak azt a "Valódi Mikulást" is! Beálltam hát szépen a sor végére, hiszen nem csak én voltam rá kíváncsi és araszolgattam előre.

…És akkor egyszer csak ott volt Ő. Kedvesen mosolygott… Leültem mellé, mint egy kisgyerek és onnantól kezdve meg sem mertem szólalni. Persze, hogy beszélt magyarul!!! A Mikulás minden nyelven beszél, még ezt sem tudtad???!!!
-Sziá!- mondta, Hogy vágy? Boldog kárácsony!

Én pedig boldogan, meghatottan, kissé szédelegve és feldobva mentem ki a teremből, nyugtázva a tényt, hogy igen, a Mikulás szerint hála Istennek én is jó voltam az idén.

…Mit is mondhatnék? Onnantól kezdve minden évben még körültekintőbben pucolom ki a csizmám mielőtt az ablakba teszem december 5-én… ;-)

(Ha többet szeretnél tudni arról, hogyan juthatsz el Mikulásfalvára, ide kattintva találsz részleteket!)

lazac 2.jpg

Nos, a Lapp gasztronómia kevéssé bonyolult. Van lazac és rénszarvas. Aztán, hogy ne legyen egysíkú, ott van még a lazac és a rénszarvas. Ezeket az alapanyagokat azonban egész jól variálják, így most következzen kedvenc lazac tatár receptem. Íme egy előétel, aminek csak előnye van! Gyorsan elkészül, finom, látványos, menő, tehát ajánlom neked bármilyen ünnepi menüsor elejére. Két tanácsot azonban had adjak. Egyrészt ha teheted, nyers halból vedd meg a lehető legjobb minőséget. Másrészt a citrom megváltoztatja a halban lévő kötéseket, ez sok szempontból olyan folyamat, mint a főzés, így ne hagyd a citromlével sokáig állni, mert ki fog világosodni a színe.

Ha tetszett a poszt, kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

300 g friss lazac
100 g füstölt lazac
1 púpozott tk kapribogyó
1 közepes fej hagyma, de tehetsz bele snidlinget is, a zöld szín remekül passzol a rózsaszínhez!
½ lime
őrölt fehérbors
a tálaláshoz pirítós, barna rozskenyér, blini, krémsajt, tejföl, bármi ami ezek közül szimpatikus neked!

  1. Tedd a halat 45 percre mélyhűtőbe. Bízz bennem, így sokkal kisebb darabokra fogod tudni vágni!
  2. Aprítsd a hagymát és a kaprit.
  3. Vágd minél kisebb darabokra a halat és a füstölt verziót. Nehogy nekem aprítógépben! Az igazi tatár (és ebbe a marhahúsos változat is beletartozik!) kézzel van aprítva és nem darálva!
  4. Reszeld bele ½ lime héját.
  5. Csavard bele a lime-ot, ízlés szerint, borsozd, és ha kell, sózd, de ne feledd, hogy a füstölt lazac így is elég sós!
  6. Tálald pirítóson krémsajttal, vagy blinin tejföllel!

Címkék: utazás ünnep lazac előétel egypercesek ünnepi ételek

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr305603034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása