Az igazán szép karácsonyfadíszek kézzel készülnek!

Szerző: Házisáfrány - 2013.12.17. 10:59 3 komment

1468436_10203066335083559_660029944_o.jpgEmlékszem még arra az újévi lencsepartymra, ahol az egyik barátnőm négyéves, átokrossz kölke avval szórakozott, hogy körbe-körberohangálta a karácsonyfámat vad indiánkiáltásokat hallatva, kezével, alamuszi módon az ágakat súrolva, amitől csodás díszeim jobbra- balra repültek és törtek ripityára a földön. Barátnőm a világért sem szólt volna fiacskájára, nekem pedig annyit mondott csupán a vállát vonogatva, hogy amit összetörtek, azt természetesen kifizetik. Nem értette ugyanis a lényeget. Azt, hogy az igazi karácsonyfadísz jóval több egyszerű tárgynál. Lelke van és történeteket mesél az előző évek ünnepeiről. Olyasmi, amit szeretettel és darabonként vásárolsz össze, hosszú évek alatt. Jóbarát, akit minden szezonban boldogan látsz viszont. Az igazi karácsonyfadísz ha összetörik, pótolhatatlan. Nos. A barátnőm családját a következő évben már nem hívtam meg lencsézni…

DSC_5350.JPG

Ennek a posztnak kivételesen semmi köze a gasztronómiához, de közeleg az ünnep, szembejött a téma, és nem tudtam neki ellenállni. Bár a végtermék ezúttal kicsit sem ehető, biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog!
(A posztban több galéria is van. Ezekre kattintva csomó fázisfotót meg tudsz majd nézni!)

karácsonyfák mindenhol...

DSC_5298.JPGa bemutatóterem

Szóval az úgy volt, hogy János haverom, tudod, a „Pataki cukrászdás”, felposztolt a facebookora pár képet rettentően menő, retro karácsonyfadíszekről. Amikor megkérdeztem merre találta őket mondta, hogy egy bájos manufaktúrában készülnek, Tárnokon. Nem a hetvenes években, most. A leheletvékony szépségeket kézzel festik, szájjal fújják, nincs ott semmi műanyag. Meg kell értened. Muszáj volt azonnal autóba pattannom, hogy a saját szememmel lássam, nem kamuzott-e!

DSC_5293_1.JPGa kert

Tárnok nincs itt a szomszédban, de túl messze sem, Érd után néhány kilométer és már ott is vagy. Egy kirándulást a téma hidd el, feltétlenül megér! Az üzemet már messziről felismered, hiszen kertjében szinte minden fel van díszítve üveggömbökkel.

a nyers üveggömb csomó munkafázison megy keresztül mire full-extrás dísz lesz belőle...

DSC_5347.jpgLajos bácsi sosem tétlenkedik :-)

Az aprócska gyárat a 80 körüli Szabó házaspár vezeti, de természetesen a gyerekeik is kiveszik a részüket a munkából. A gyártásban két tucat kolléga segít. Szabó Lajos nem az a kimondott unatkozó nyugdíjas, a gyárban még ágya is van, gyakran haza sem megy pestre, mert ennyi munka mellett úgy gondolja, egyszerűbb, ha mindig „kéznél” van. Folyamatosan újít és fejleszt.

Biztos nem gondolnád, de egy karácsonyfadísz manufaktúrában egész évben folyik a munka. Olyanok ők, mint a Mikulás az északi-sarkkörön. Már januárban arra készülnek, hogy következő decemberben minden fa a legszebb pompájában csilloghasson.

 így ezüstözik a díszeket

Lajos bácsi nem volt mindig karácsonyfadísz guru. Emlékszel a hetvenes, nyolcvanas évek bólogató kutyájára, és neked is volt moincsicsid? Ha nem, még nagyon fiatal vagy, ha igen, tudod miről beszélek, ő ugyanis ilyen játékokat gyártott. A „dísz biznisz” csak jóval később jött. Mostanában évi nagyjából félmillió ilyen-olyan dekoráció készül az üzemben, és ebből még importra is jut.

 így festik és aranyozzák kézzel a díszeket

A nyers gömbök egy részét helyben fújják, másik részét azonban veszik. Például a Tungsram gyárból. Nem gondolnád, hogy ott ilyesmit is készítenek, nem csak égőket, ugye? Nos, a natúr üveggömbnek még van egy hosszúkás nyele, ami arra való, hogy festés-szárítás közben legyen hol megfogni. A nyelet a legutolsó munkafázis végén egyesével, kézzel kell levágni.

DSC_5359_1.JPGígy vágják le a díszek nyelét, egyesével...

 

 A hóembert pedig így csinálják...

A hajszálvékony dísz üvegcsőként kezdi. A csövet hevítik és fújják, így lesz belőle gömb. A gömbökbe ezután ezüst-nitrátot öntenek. Ez egy átlátszó folyadék, amiből rázogatás hatására válik ki az ezüst az üveg falára, néhány tíz másodperc alatt. Ezután következik a mártás. A gyár rengeteg, szebbnél szebb festékkel dolgozik, matt és fényes verzió egyaránt van mindegyikből. A mártást kézzel végzik, nem egy bonyolult feladat. Fogod a díszt, bemártod a vödör festékbe, lecsöpögteted, majd ráhúzod egy nyélre, hogy békében száradhasson. Amikor megszáradt, eljön az a munkafázis, amire az üzem a lehető legbüszkébb. Itt ugyanis minden festés-díszítés kézimunkával kerül a gömbökre. Lajos bácsi szerint ettől jobbak ők a konkurenciánál, ezért szeretik a termékeiket külföldön is. Egyszínű gömböket alig árulnak, hiszen olyat Lajos bácsi szerint mindenki tud. (Csak halkan megsúgom, hogy ha jövőre időben eszmélsz, és szépen megkéred őket, szinte biztos, hogy bármilyen, egyedi festésre rá fogod tudni őket beszélni, legyen szó privát vagy céges megrendelésről.) Nos. Ha a festés, aranyozás kész van, a gömb szárad egy kicsit. Utolsó fázisként levágják a nyelét és bedugaszolják avval a kis fém pöcökkel, amin keresztül később majd fel fogod akasztani a fára.

DSC_5354.JPGretro díszek

Így készülnek tehát a gömbök. Én azonban azt is meg akartam tudni, hogyan gyártják a retro díszeket. Nos, ezeket sablonokkal készítik. Van már most is jó néhány a manufaktúrában, ezek mind eredeti sablonok, régi üzemekből gyűjtik, vásárolják össze a Kedves Vevők legnagyobb örömére.

Persze egy fánál nem csak a formák, a színek is fontosak. Az, hogyan dekorálod a fádat, tükrözi az egyéniségedet, de mint mindenre, erre is hatással van a divat és a trendek. A díszeknél is vannak minden évben divatszínek, természetesen. Szabó Mariann néni elárulta, hogy bár továbbra is a piros, az arany és a fehér színű dekor elemek a legkelendőbbek, az idei év divatszínei a lila különböző árnyalatai, a barna, a fahéj és a pezsgőszín.

Búcsúzóul pedig elárulom neked, mik lesznek a jövő év sláger árnyalatai: a galambszürke, a bordó, a kivinél is világosabb zöld és a gyöngyház csillogású világoskék. Tartsd ezt fejben, hogy "trend szetter" lehess! ;-) Külön érdekesség, hogy ezekből a színekből még mintát sem láthattam, mert a festékgyárak mindig csak januárban dobják piacra az új színeket.

DSC_5297.JPGminden festés kézzel készül

Igaz, nem terveztem vásárolni, a látogatás végén mégis két óriási karton szajréval megpakolva, és nem mellesleg nagyon boldogan távoztam. Még van néhány nap karácsonyig, így ha szeretnél te is kiugrani egy kis "last minute vásárlásra" és manufaktúra látogatásra (amit csak ajánlani tudok...), itt minden adatot és részletet megtalálsz:

www.szabouveg.hu

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

DSC_5356.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr895695695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babyku 2013.12.19. 16:26:14

A mesék világát hozza el a karácsonyfa minden dísze. Valamikor voltak piciny fehér házikók mintha csillogó hópor lepte volna be őket. Rengeteg fajtája volt a két háború között a díszeknek amíg a nihilizmus le nem tüntette azokat. Hallottam, hogy Csehszlovákiában az üvegipar nagy energiát fektet a karácsonyfa díszek gyártásába. Csak rejtve lehetett áthozni a határon. Most nem tudom mi a helyzet de nagyon örülök, hogy itthon is van egy ilyen csodálatos vállalkozás. Gratulálok és sok sikert kívánok nekik.

Madamoiselle20 2014.11.05. 13:44:21

Milyen árban voltak a gömbök?
Gyönyörűek!

Mikrobi 2017.12.26. 23:43:30

Engem is érdekelne, mennyibe kerülnek

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása