Húsvéti kalács meggyes krémsajttal, egy változat, ami muszáj, hogy felkerüljön a Te bakancslistádra is!

Szerző: Házisáfrány - 2014.04.19. 17:29 Szólj hozzá!

krémsajtos meggyes kalács 2.jpg

Nem tudom te hogy vagy vele, de én nagyon unom a szokásos húsvéti menüt. Nálunk ugyanis amióta az eszemet tudom, mindig ugyan az van. Sonka, zöldségek, főtt tojás, bableves a sonkaléből és valamilyen kalács. Félre ne érts. Nincs nagy bajom a „valamilyen kaláccsal”, de annyira jó lenne, ha az az ominózus „valamilyen” nem lenne mindig tök ugyan olyan, ezért én egy ideje igyekszem újítani a szokásos kelt tésztán. Két éve tsourekit, görög húsvéti kalácsot csináltam, tavaly meg tahinivel töltöttem a vajas péksüteményt, egy török recept nyomán. Ebben az évben az a szokásosnál is édesebbre vettem a figurát, így ez a változat egész biztos nem fog menni a sonka mellé, de olyan finom, hogy sírni fogsz. Ezt az egyet mondjuk megígérhetem.

Gondolom te is imádod a sajttortát. Akkor most sem lesz okod panaszra, ez a kalács ugyanis leginkább arra hajaz, ami a benne található közel 40 deka krémsajt miatt talán nem is csoda. A gazdag, krémes, „behalsz olyan finom” töltelék az egész süteménynek édes-savanyú, ragacsos és minden élethelyzetben boldogító állagot kölcsönöz.

krémsajtos meggyes kalács 1.jpg

A kalácsot a szokásos, éves tojásfestésnek álcázott „kezdjünk már délelőtt 11-kor inni” bulinkra készítettem. A buli általában elég vadra szokott sikerülni, idén azonban kissé csalódott voltam, mert magához képest az összes lány példamutatóan viselkedett. Jelentheti ez azt, hogy öregszünk?! Ugye nem???!!!???!!! Na jó. Néhány üveg pezsgő azért csak elfogyott…

10154986_10203975258806084_9057991996719693492_n.jpg

...pezsgő is volt, na...

A lényeg, hogy a kalácsnak akkora lett a sikere, hogy húsvétra csinálhatom a következő rundót. És akkor íme a recept, Martha Stewart-tól.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

30 gr friss élesztő
65 gr cukor
180 ml tej
1 egész tojás + 1 tojássárgája
375 gr finomliszt
csipet só
125 gr teavaj
½ citrom reszelt héja
1 tojás a kenéshez
300 gr magozott, fagyasztott meggy

A töltelékhez

350 gr philadelphia krémsajt
1 tojássárgája
60 gr cukor
1 csomag vaníliás cukor

1. Morzsold az élesztőt egy csipet cukorral és kevés liszttel egy tálba, majd öntsd rá a langyos, de 42 foknál nem melegebb tejet. Futtasd fel kb. 30 perc alatt.

2. Keverd a maradék cukrot habosra a tojással és a sárgájával. Öntsd hozzá a megkelt kovászt.

3. Egy mély tálban keverd a lisztet a csipet sóval és a reszelt citromhéjjal össze. Add hozzá a szobahőmérsékletű vajat és az élesztős tojásos keveréket. Gyúrd a tálban míg össze nem áll, majd deszkára borítva még néhány percig. Tedd vissza a tálba, takard le és meleg helyen keleszd kb. 1 órát, míg szépen meg nem emelkedik.

4. Közben keverd a krémsajtot össze a tojássárgával, cukorral, vaníliával és sóval míg homogén masszává nem áll.

5. Olvaszd ki és csepegtesd le a meggyet.

6. Gyúrd össze a megkelt tésztát, majd nyújtsd kb. 1 cm vastag téglalappá. Kend meg a krémsajttal úgy, hogy a szélein hagyj 1.5-1.5 cm-t szabadon. Dobáld rá a meggyeket.

7. Kend meg a szabadon hagyott tészta részeket a tojással és tekerd szorosan fel. Ha kész a rolád, tekerd csigavonalban össze.

8. Hagyd állni 30 percig.

9. Tedd 170 fokra előmelegített sütőbe és süsd 25 percig, majd vedd le a hőmérsékletet 160 fokra és süsd további 55 percig. A sütés vége fele kend a kalácsodat meg a tojással, hogy szép fényes legyen.

10. Hűtsd ki rácson, majd amikor már szobahőmérsékletű, díszítés gyanánt húzz rá néhány csepp vízzel felhígított porcukros masszából csíkokat.

Címkék: húsvét amerikai ünnep sütemény élesztő desszert kelt tészta péksütemény krémsajt ünnepi ételek

A bejegyzés trackback címe:

http://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr406052948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!