Labneh, a joghurtsajt ami magától elkészül

Szerző: Házisáfrány - 2014.08.06. 11:20 Szólj hozzá!

labneh 2.jpgMinden háziasszony álma az az étel, ami magától elkészül. Nos, ez a mostani annyira egyszerű, hogy már-már szégyellem feltenni a blogra, de miután nyáron szerintem tökéletes hétköznapi vacsora, és egy mezze/ tapas-válogatás részeként, sőt szendvicskrémnek is kiváló, úgy döntöttem mégis csak itt a helye.

A Labneh közel-keleti, joghurt alapú krém, joghurtsajt, friss sajt, nevezd aminek akarod. Az íze kissé savanykás, az állaga simogatóan krémes, olíva olajjal, zöldségekkel, pitával tökéletesen harmonizál. Bár van, aki szerint a görög joghurt is labneh, valójában ugyan azzal a módszerrel, azaz a joghurt víztelenítésével készül, de a görög joghurt sokkal inkább hasonlít egy sűrűbb tejfölre, mint krémre vagy sajtra. A labneh-t legtöbb helyen tehéntejből csinálják, de van, ahol kecsketejet is kevernek hozzá. Különböző régiókban más-más ízesítéssel fogyasztják. Én leginkább az enyhén sós változatot szeretem olíva olajjal és zatarral, az izraeli-palesztin régió izsóppal kevert kultikus fűszerkeverékével alaposan megszórva. Közel-keleti boltokban egészen biztosan kapsz. Remekül megy azonban hozzá a petrezselyem, a menta, az oregánó, de akár a kakukkfű is. Natúr változat helyett a fűszereket közvetlenül a joghurtba is belekeverheted. Amikor a krémed kész van, tedd dobozba, vagy formázz belőle golyókat és tárold olíva olajban. A labneh nem csak egyszerű, de sokoldalú étel, így szimpla, egészséges desszert is készülhet belőle. Ebben az esetben só helyett keverd a joghurtot kevés mézzel vagy barnacukorral, esetleg melasszal és avval csöpögtesd, majd a végén szórd meg friss gyümölccsel és pirított magvakkal.

labneh 1.jpgNu, és akkor a nem túl komplikált recept. Én az olaj és a fűszerek mellett gyakran megszórom pirított fenyőmaggal vagy olíva bogyókkal. Az én kis barátaim frissen sült pitát szokták kapni mellé és még a húsevő férfiak is megeszik. Komolyan.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

1 liter joghurt, tehéntejből és ha olyan a helyzet, 50%-ban kecskejoghurtból

  1. Végy egy pelenkát vagy egy 50*80 cm-es gyógyszertári gézlapot. Ez utóbbit hajtsd ketté.
  2. Öntsd a joghurtot tálba és sózd (vagy édesítsd) meg. Ne nagyon, mert a víztelenítés alatt a harmadára fog zsugorodni és a só íze a végén jóval intenzívebb lesz.
  3. Bélelj ki egy szűrőt a textillel és öntsd bele a joghurtot. Kösd össze a textil sarkait és akaszd a joghurtot a konyhai csapra a mosogató fölé és hagyd békén 24-48 órán keresztül. Az elején még sok savó fog kicsöpögni belőle aztán egyre kevesebb.
  4. Vedd a már szilárd joghurtsajtot ki a textilből és vagy jól záródó dobozban, vagy olíva olajban tedd a hűtőszekrénybe, ahol napokig eláll.
  5. Tálaláskor nyomkodd ki egy lapos kistányérra úgy, hogy a szélei magasabbak legyenek, a közepét pedig locsold gazdagon az olíva olajjal és szórd meg fűszerekkel. Tálald pitával vagy csíkokra vágott zöldségekkel.

Ja igen, és egy jótanács! Ha pelenkát vagy konyharuhát használsz, ügyelj arra, hogy ne olyan legyen, amit öblítő szerrel mostál ki. Egyszer ki kellett öntenem 2 liter horchata-t, aminek mire lecsöpögött intenzív Coccolino íze lett a konyharuhától, szörnyű volt, tényleg. …Azóta biztonsági játékosként nem véletlenül maradok a gézlapnál… ;-)

labneh 3.jpg...csöpögés közben...

Címkék: közel-kelet joghurt fűszer egészséges görög joghurt gyors vacsorák

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr756575477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása