Muhallebi, a törökök csodás tejpudingja, ami 5 perc alatt elkészül

Szerző: Házisáfrány - 2014.08.25. 17:13 Szólj hozzá!

muhallebi 2.jpg

Vasárnap délután rossz kedvem volt. Van ilyen néha még velem is, na! Mert ha már olyan rövid a nyár, legalább az időjárás ne lopkodjon el belőle értékes napokat, nem? És már megint esik és vajon fűtsek-e be, és fázom rövidnadrágban és különben is.
…A problémát ezúttal is evéssel gondoltam kompenzálni, mert az már eddig is sokszor bevált. Szerencsére most sem kellett csalódnom.

Na jó. Kicsit az is benne volt, hogy megígértem Rebinek, aki a Mazel Tovban dolgozik, hogy mutatok neki egy alternatívát az ő muhallebi változatukra, mert a Mazel Tovban nekem minden ízlik, kivéve ezt a desszertjüket.
…És szándékomban állt adni neki belőle egy kis kóstolót, tényleg, de amit félretettem neki, azt sajnos befaltam reggelire. Igen, te is erre számíts, ha megcsinálod ezt a pofonegyszerű édességet. Ne nagyon ígérj belőle senkinek!

muhallebi.jpgNu, és akkor a recept. Ez egy rettenetesen egyszerű, tej alapú, tojásmentes puding. Tojásmentes, tehát az is belevághat, aki rendszeresen összerántja a sodót. Az étel Törökországból származik, de más-más néven elterjedt a környező régiókban is- nem véletlenül. Sokféleképp csinálhatod, én itt két változatot írok le, de ha az alapot tudod, nyugodtan továbbfejlesztheted a saját ízlésed szerint is. Az egyik verzió egyszerű és gyors, a másik meg, a szirupos, kicsit időigényesebb, mert a gyümölcsöt kicsit pácolnod kell a cukros lében. A második is tök jó, és az első is elég édes, ne izgulj.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

8 dl teljes tej
3 ek cukor
4 szem kardamom
½ rúd vanília
csipet só
50 gr rizsliszt
1 marék mandulaforgács
1 őszibarack felkockázva, hámozva (lehet bármilyen bogyós gyümölcs vagy szilva is)

Ha szirupot is szeretnél, további 150 gr cukor, 2 dl víz, 1 rúd fahéj, 4 szem kardamom, 2 ek narancsvirág vagy rózsavíz

 muhallebi 1.jpg

  1. Mérd ki a rizslisztet és folyamatos kevergetés közben adj hozzá a tejből 1 dl-t.
  2. Vágd ketté a vaníliát, kapard ki a belsejét és tedd a maradék tejhez. Add hozzá a kardamomot és a sót. Folyamatos kevergetés közben melegítsd. Ha felforrt még lassú tűzön gyöngyöztesd 5 percig, hogy a kardamom és a vanília íze érvényesülhessen.
  3. Közben egy teflon serpenyőben folyamatos kevergetés mellett pirítsd a magokat aranybarnára.
  4. Hámozd meg és vágd a gyümölcsöt apró kockákra.
  5. Ha szirupos édességre vágysz, forralj fel 2 dl vizet 150 gr cukorral, 2 rúd hahéjjal, 3-4 szem kardamommal. Forrald 5 percig, majd adj hozzá 1-2 tk narancsvirág vagy rózsavizet. Hűtsd ki teljesen, és pácold bele a gyümölcsöt kb. 1-2 óráig. Én a szimpla, szirup nélküli változatot jobban szeretem, hizlal az úgy is pont eléggé.
  6. Amikor a tej már elég ízes, folyamatos kevergetés mellett add hozzá a rizslisztes tejet és forrald néhány percig, míg be nem sűrűsödik. Add hozzá a cukrot, várd meg míg felolvad és töltsd a pudingot üvegpoharakba.
  7. Hűtsd ki teljesen. Tálald a szirupos vagy szirup nélküli gyümölccsel és a mandulával. Mindenki imádni fogja, Ezt megígérhetem.

Címkék: tej közel-kelet desszert gluténmentes egypercesek közel-keleti

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr796634007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása