Az óriáshabcsók nem csak karácsonyi édesség!

Szerző: Házisáfrány - 2014.09.10. 16:51 Szólj hozzá!

habcsok nyar 2.jpg

Ha azt mondom habcsók, minden valószínűség szerint a következő dolgok jutnak az eszedbe:

  1. Karácsonyi habkarika műanyag tálcán, folpackba tekerve a "C" kategóriás sarki cukrászatból. Több ételfestéket és étkezési keményítőt tartalmaz, mint cukrot, ettől rikító rózsaszín, kék és sárga színekben pompázik. Ijesztő. Tényleg.
  2. Összeesett, szétlapult, szerencsétlen cukorizé, mert te igenis próbáltál csinálni otthon, de a fene vigye el, sosem úgy sikerül, ahogy azt az ember eltervezi.
  3. A csodás hófehér műremek helyett ronda, tejeskávé színű, megbarnult habszörnyek, mert a recept azt írta, hogy szárítsd a sütőben, és ki gondolta volna, hogy a 150 fok ehhez túl magas.

Pedig habcsókot csinálni, ha már tudod a módját egyszerű, az eredmény gyönyörű, finom, és nagyon menő. Szóval, ha véletlenül van megmaradt tojásfehérjéd, ki ne dobd! A világ jobbik felének cukrászdái ugyanis buszkén kínálják az óriás változatokat, vagyonért. Az anyám imádja, és ha Franciaországban jár, általában vesz is magának. Azt mondja, minden harapásnál furdalja a lelkiismeret, hogy tömény cukrot majszolgat, de mit csináljon, ha ez a belül puha kívül roppanós valami ilyen rohadt finom!

habcsok nyar 3.jpg

Csinálj tehát te is szépséges óráshabcsókokat és edd meg magában. Vagy törögesd szét és szórd a fagylalt tetejére. Ha van otthon valamilyen puding vagy sodó, ahhoz is remekül passzol a ropogós édesség. A gyümölcsöt sem muszáj ám sima porcukorral hinteni, habcsókkal sokkal menőbben néz ki!

Nu, eleget beszéltem, jöjjön a recept. Fontos, hogy szobahőmérsékletű tojásfehérjével dolgozz, mert így verődik fel a legjobban a hab. Az is, hogy egyetlen icipici csepp sárgája se kerüljön bele, mert akkor nem tudod rendesen felverni. Ezért a tojásokat darabonként válaszd szét, és ha valamelyik nem jön össze tökéletesen, inkább dobd ki.
…Ugye a tojások héját te is meg szoktad mosni rendesen?! Neeeem vízzel, hanem rendesen szivaccsal és tisztítószerrel?! Ugye???

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

4 tojásfehérje
200 gr finomított kristálycukor
150 gr porcukor
20 gr étkezési keményítő
1 tk citromlé

  1. Verd a szobahőmérsékletű, precízen szétválasztott fehérjéket kemény habbá.
  2. Tedd hozzá a kristálycukrot és citromlevet és verd nagyon kemény, csillogó habbá. Akkor jó ha már stabilan megtartja alakját.
  3. Óvatosan szitáld bele a porcukrot a keményítővel (ez utóbbi tartást ad a habnak) és spatulával, alulról felfele, körkörös mozdulatokkal keverd finoman a masszához
  4. Ebben az esetben nem habkarikákat csinálsz, így nagykanállal formázz sütőpapírral bélelt tepsire rusztikus "szigeteket". Tedd a tepsit 70 fok körüli sütőbe majd szárítsd kb. 1.5-2 órát, vagy annyit, hogy kívül szilárd legyen de a belseje kissé még puha. Hagyd a sütőben kihűlni. Ha a belseje kicsit ragacsos a végén nem baj, arra ügyelj csak, hogy ne legyen túl meleg a sütő, mert ha elkezdenek a habcsókok barnulni, nem lesznek szépek.
    habcsók  nyar 1.jpg

Címkék: ünnep karácsony tojásfehérje desszert cukor ajándékok házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr126655517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása