Gratinírozott sütőtök cheddar sajttal, kakukkfűvel és tejszínnel. Egy zöldséges főétel, amitől akkor is eldobod az agyad, ha húsevő vagy!

Szerző: Házisáfrány - 2014.10.20. 09:04 Szólj hozzá!

sütőtök gratin 1.jpgAz úgy volt, hogy múlt vasárnap felhívtam Édesem barátnőmet és megkérdeztem mit csinál. Mondta, hogy zacher tortát süt. Mert mi mást csinálna egy cukrász, amikor végre lepasszolta a kölköket a nagymamához. Nem pihen, dehogy. Én pont akkor akartam nekiállni annak a nagyon is ígéretes sütőtök gratin receptnek, amit a Epicurious oldalán találtam. Aztán ahogy lenni szokott, megkívántam a tortát, Édesem meg a sütőtököt, így megdumáltuk, hogy együtt főzünk, mert milyen jó is lesz majd, amikor tartjuk egymásnak a derítőlapot és nem egyedül kell bénáznunk a fotózással, mint általában. Nincs ugyanis jobb egy blogger barátnőnél, mert ő legalább megért.

A sütőtök gratin csodásan sikerült, és Édesem tortájára felesleges kitérni, mert nála még sosem ettem rosszat. Persze, hogy ne legyen minden rózsaszín, a fotózás rész azért nem ment zökkenőmentesen. Édesem gyönyörűen berendezte a torta körül az asztalt, az épp tökéletes délutáni fényeknél megfotózta, én türelmesen tartottam a derítőlapot hoooooogy aztán amikor már mindenbe beleettünk, egyetlen mozdulattal törölje le az összes a zacher tortáról készült képet a memória kártyáról! Majdnem sírt és minden oka megvolt rá. Végül, mint általában, evéssel vigasztalódtunk.

sütőtök gratin 2.jpgNa jó. Kicsit írok az ételről is, ha már gasztroblog. Imádom a sütőtököt. Szerintem a zöldségek között az egyik legnagyobb jolly joker. Talán még a padlizsánnál is sokoldalúbb, mert mutass még egy olyan alapanyagot, amiből levest, főételt és desszertet is tudsz csinálni! Ez a mostani pedig rettentően finom főétel, majd meglátod. Akkor is rettentően finom, ha amúgy húsevő vagy. Fogadjunk. Neeeeem, nem köret, úgy elég ahogy van. Az a jó benne, hogy mindenféle sajttal működik. Én most cheddarral csináltam, mert olvadós gyönyörre vágytam, de használj hozzá bármit aminek van karaktere. Akár kecskesajtot is.

Nu és akkor a recept. Egyáltalán nem bonyolult, de a sütés egy óra, azt nem úszod meg, az előkészítés meg kb. 20 perc.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

Kb. 1 kg sütőtök
1 ek vaj
1 ek extraszűz olíva olaj
1 nagyobb hagyma
néhány ágacska friss kakukkfű
só, bors
250 ml tejszín
100 ml tej
2 gerezd fokhagyma
csipet cayenne bors
½ tk szerecsendió
2 ek étkezési keményítő vagy liszt
200 gr reszelt sajt
3 ek panko morzsa

  1. Hámozd meg a tököt (én krumpli hámozóval csináltam) óvatosan, hogy az ujjaidat ne vágd el. Magozd ki, és vágd egyforma kockákra. Éles késsel és szintén óvatosan. A tök kemény.
  2. Egy vastag fenekű lábasban melegítsd a vajat az olajjal. Közben tisztítsd meg a hagymát, vágd félbe és vagdosd 2 mm vékony szeletekre. Dobd a zsiradékra, sózd meg és párold addig, míg el nem kezd barnulni kissé.
  3. Ekkor vedd ki, keverd össze a tökkel, morzsolj rá 3-4 ágacska kakukkfű levelet, adj hozzá sót és borsot, keverj rajta még egyet majd tedd jénaiba és avval együtt 220 fokos sütőbe. Süsd kb 45 percig, félúton keverj rajta egyet.
  4. Forrald a tejszínt a felaprított fokhagymával, szerecsendióval, cayenne borssal, kevés sóval és néhány újabb ágacska kakukkfűvel. Közben a keményítőt keverd el a tejjel, majd lassan adagold hozzá a forró tejszínt. Kevergesd addig, míg be nem sűrűsödik habverővel, és közben ügyelj rá, hogy ne legyen csomós. Ha nagyon sűrű, adj hozzá még egy kevés tejet. Tedd félre.
  5. Reszeld le a sajtot.
  6. Vedd ki a már puha, és imitt-amott megpirult tököt a sütőből. Öntsd rá a tejszínes krémet. Szórd meg alaposan a sajttal és a morzsával, majd tedd vissza a sütőbe és süsd a tetejét nagy hőfokon kb. 10 perc alatt aranybarnára.
  7. Forrón és langyosan is imádni fogod!

Címkék: sütőtök sajt egészséges vegetáriánus

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr26809069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása