Készíts kisbútort fillérekből házilag, avagy amikor a gasztroblogger belekóstol a DIY világába

Szerző: Házisáfrány - 2014.11.09. 14:42 4 komment

ágyvég project 7.jpgEz most kivételesen nem gasztro poszt. Ha csak abból a szempontból nem, hogy minél jobban szereted a hálószobád, annál szívesebben eszed az ágyban a reggelit. A minap ugyanis étel helyett bútort csináltam. Mert az ember legyen sokoldalú. Ha tehát szeretsz barkácsolni, csak akkor olvass tovább. Ha nem nyugi, a következő poszt már megint az evésről szól majd.

Egy ideje már terveztem venni egy ágyvéget, mert milyen bénán néz ki, hogy az ágyam csak úgy „van”. Jöttem-mentem a bútorboltok között, de igazán semmi sem tetszett. Végül nekiálltam a neten keresgélni, és pechemre az első oldal, amire ráklikkeltem egy DIY blog volt, ahol de facto beleszerettem egy lécekből ácsolt valamibe. Nem is az ágyvég tetszett annyira, sokkal inkább a ráfestett minta, ami remek kontrasztot alkotott a lécek natúr puritánságával.

Mit volt mit nem tenni, belefogtam, hogy csináljak valami hasonlót. Műhely nélkül, kiserkéllyel, kislépcsőházzal. Gondolhatod… Miután a minta miatt álltam neki az egész balhénak, naná, elsőként sablont kezdtem vadászni. Az ilyen szabályos mintákat ugyanis negatív stencillel kell festeni, mert úgy lesz szép és szabályos. Ezt persze eddig nem tudtam. Ráfestesz és csak az a rész látszik majd, ami a műanyag fóliából ki van vágva. Hamarosan kiderült, hogy a legszebb és legjobb minőségű sablonokat a Pagina Galéria csinálja. Miután ez egy kicsi magyar cég, akár egyedi mintát is legyártanak neked. Én azonnal beleszerettem egy nagyon szexi kis motívumba a kollekciójukból és gombhoz a kabátot alapon elindultam a többi alapanyag beszerzésére. A munkafolyamatokat képekkel illusztrálva alul olvashatod.

butor 1.JPGEvvel a kisgéppel dolgoztam. Zseniálisan sokoldalú, és könnyű. Kérj egyet karácsonyra, nem bánod meg!

A fa.
Faanyagot fűrésztelepen kapsz. Olyat válassz, ami már eredetileg is asztalos munkához van, így nagyobb a sanszod, hogy rendesen ki van szárítva és nem fog később vetemedni. Ha pillarebegtetve álldogálsz az eladó előtt kissé tanácstalanul, kéztördelve, biztos lehetsz abban, hogy segítőkész lesz. Ha van eszed a léceidet itt vágatod le és nem otthon kezdesz vagdosni a kis kézi fűrészeddel. Vágással együtt kb. 14.000 Ft volt az összes léc az őket összefogni hivatott párnafákkal.

butor4.JPGilyen ipari fűrésszel pikk-pakk levágják azt amivel te otthon jó sokáig bénáznál

A pác.

A bútort pácolni akartam úgy, hogy a fa erezete látszódjon. Antik hatásra törekedtem és miután csak nagyjából volt ötlet a fejemben arról, mi a fenét fogok csinálni, olyan pácokat akartam venni, amik nem drágák, hogy ha esetleg nem tetszenek, ne fájjon, hogy kidobom. Maradtam hát az alkoholban oldódó, por alapú pácoknál. Kicsi zacskók, kb. 800 Ft/ tasak. A paliszander színű jött be a legjobban, ezt kombináltam tölgy és ében színekkel. Ezek a pácok nagyon érzékenyek, tényleg csak arra valók, hogy színezd vele a fát, és ahogy egy csepp víz éri, foltot hagy a frissen festett bútorodon, így ügyelj arra, hogy száraz helyen dolgozz és a kész bútort felületkezelés előtt ne fogdosd nedves kézzel. A pác azonnal beszívódik a fába így folyamatosan dolgozz vele. Én a jobb kezemmel vittem fel a paliszander pácot, miközben a ballal ide-oda 1-1 foltnyit adagoltam a fára a többi pácból. Nagyjából összedolgoztam őket, aztán amikor befestettem az egész lécet, szivaccsal letöröltem a felesleget. Nem volt szükség második rétegre, de ha sötétebb színt akartam volna, száradás után tettem volna még rá. Kis gyakorlás és te is rájössz majd a technikára.

ágyvég project 2.jpg

Egy darab lécen próbálgattam melyik pácokat szeressem.

ágyvég project 5.jpgItt már száradtak. Még szerencse, hogy a legfelső emeleten lakom, különben kinyírtak volna a szomszédok!

Az antikolás.

Az antikolás a régi fa illúziója. Egyrészt a puha fenyőbe mindenféle mintát bele tudsz nyomkodni, ettől pácolás után öregebbnek és használtabbnak tűnik majd a bútor. Én itt-ott szöggel lyukakat ütögettem bele, mintha szú rágta volna, ráütöttem kalapáccsal, csavarokat nyomkodtam bele. Légy te is találékony. A benyomott felületekre kis ecsettel ében-paliszander pác keveréket vittem fel. Ezt amikor megszáradt visszacsiszoltam, és a már visszacsiszolt felületre került az egész lécek páca.

ágyvég project 4.jpgAmikor visszacsiszoltam a szúnyomok mellett a fát, csak a lyukak maradtak feketék

A csiszolás

Antik hatást visszacsiszolással is elérhetsz. Itt-ott a finom csiszolástól világosabb színű lesz a léc. Ha bútort antikolsz, a sarkakat-éleket feltétlenül csiszolgasd kicsit, ettől úgy tűnik majd, mintha azt a részt jobban használták volna az évek során. Nekem egy ilyen multifunkcionális kisgépem is van. Kisebb munkákhoz tökéletes, de az alul látható IKEA bútorról is evvel csiszoltam le az ipari lakkot. …Hát azt soha többé, a jobb kezem azóta is be van gyulladva.

 ágyvég project 6.jpgItt még nem sejtettem, hogy a könyököm még hetek múlva is fájni fog.

Az összeszerelés.

Keresztlécekkel. Hátulról. Csavarral, ami NEM hosszabb, mint a 2 fa vastagsága. Nekem a párnafával 4 cm volt a bútor, 3.5 cm hosszú csavarokkal rögzítettem. Ha nincs saját akkus csavarozód, kérj valakitől kölcsön, mert avval pillanatok alatt becsavarsz bármit. …Ha már tudod a technikáját… Saját tapasztalatból mondom. És ha van selejt fád, először azon gyakorolj. Ja! És jobban jársz, ha nincs a közeledben férfi, mert az hangosan ki fog nevetni. Engem is kinevetett az öcsém. Az a dög. Aztán ha már tudod használni, úgyis venni akarsz majd egyet magadnak. Fogadjunk.

ágyvég project 3_1.jpgNagy mázli, hogy a bútornak hátulja is volt, amin lehetett gyakorolni!

A stencilezett minta.

Jelen esetben A lényeg. Amiért ezt az egész balhét bevállaltam. Fontos volt tehát, hogy szépen sikerüljön. A Pagina Galériában voltak olyan jófejek, hogy megkérdezték, mekkora ágyvégre kell majd a díszítés és arányosan olyan mintát csináltak nekem, amit pontosan ráfér az ágyvégre úgy, hogy nem marad a szélén befejezetlen motívum. Így is pontosnak kellett lennem, hogy szimmetrikus legyen az eredmény. Kiszámoltam, hogy az ágyvégek mindkét oldalától 1.5-1.5 cm-re kell elkezdeni a mintát. Evvel jó darabig eltököltem és a végén még így is csúsztam egy kicsit, de szerencsére ez nem látszik. A stencilt maszkoló szalaggal rögzítettem a fához. Vonalzóval méregettem. Ez a munkafázis rohadt sokáig tartott. A mintát hengerrel festettem. A festék nagyon könnyen aláfolyik a műanyag stencilnek, így szinte teljesen száraz hengerrel fess rá. Tégy a hengerre kevés festéket és utána görgesd egy papírtörlőn. Amikor a henger már alig fog, na AKKOR ess neki a bútornak! Aztán ha kész a minta, tedd arrébb a stencilt és kezd az egészet újra. Folyamatos mintánál az utolsó csík kész mintára tedd a stencilt, így nagyobb esély arra, hogy szimmetrikus lesz. Amúgy a festés szerintem állat lett.

ágyvég project 8.jpgMiután a hátoldalon begyakoroltam már nem volt nehéz a stencillel szépen dolgoznom

ágyvég project 9.jpg...Az első adag...

A felületkezelés.

Tököltem olajon-viaszon, de aztán arra gondoltam a matt lakk fogja a pácot a legjobban védeni. Nehogy azt hidd, hogy olyan könnyű vizes bázisú matt lakkot kapni! Valami miatt mindenhol csak selyemfényű van. Nos, nagy nehezen szereztem. Hengerrel lakkoztam, a cucc viszonylag gyorsan száradt.

Ahogy a bútor a helyére került, rájöttem, hogy a mellette lévő Leksvik éjjeliszekrényhez sehogy sem illik. Desszert gyanánt gyorsan szétkaptam, lecsiszoltam, antikoltam, festettem, lakkoztam, összeraktam ezt is. Erről nincsenek fázisfotók, a nagy munka hevében nem volt hozzá türelmem. de annyit mondok, kevés fárasztóbb dolog van a világom, mint ipari lakkot lecsiszolni egy futószalagon gyártott bútorról!!! Ne szépítsük, ez utóbbi bútor 3 nap, 3 éjjel készült.

ágyvég project 10.jpgAz ikea leksvik, amit lecsiszoltam és beantikoltam, hogy úgy nézzen ki mint az ágyvég

Végül 5 nap, 2 fűrésztelep, 3 festékbolt, 2 kreatív hobbibolt, 3 Baumax és 7 !!! Praktiker menet végeztével a bútoraim a helyükre kerültek. Szerintem megérte a melót.

Most megpihenek egy kicsit. Megyek, főzök is valamit…

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

ágyvég project 11.jpg

 

 

Címkék: DIY

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr726844315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemNick 2014.11.10. 04:48:21

Szia !

pofás lett, nagyon. A kisgéppel kapcsolatban szerintem jobban jártál volna, ha simán, kézzel csiszolsz (tapasztalatból mondom). Az ipari lakkos küzdelmedhez meg nem csiszolni kellett volna, hanem lemaratni - az egyből antikol is.

Viszont lehet, csak engem zavar ez a "kisbúTROT" a címben. De engem nagyon.

Házisáfrány 2014.11.10. 09:16:04

@NemNick: Köszönöm! Javítottam.
Kézi csiszolással meg se mozdult, ipari marás pedig fel se merült, mert szombaton csináltam ad hoc jelleggel amikor kiderült, hogy nem passzol az ágyvéggel, amolyan hirtelen jött ötlet alapján.
Azóta inkább "whitewash"-olok léceket, attól legalább nem gyullad be az ember könyöke. :-)

borzimorzi 2014.11.10. 17:09:58

@NemNick: A motROT, a bútROT leginkább a Kisalföldön emlegetik, ez egy helyi, nyelvjárási jellegzetesség. Nincs vele semmi baj. Ahogy azzal sem, hogy a győri szotyola Pesten napraforgómag, és mire Miskolcra ér, makuka lesz belőle.

Üdv:
b

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása