Zöldséges latkesz füstölt lazacos krémsajjtal, hanukára, vagy bármikorra

Szerző: Házisáfrány - 2014.12.11. 23:56 Szólj hozzá!

cukkinis_latkesz_2.jpgA párbeszéd meglehetősen furcsán indult:

-          Szia, Dani vagyok a séf.
-          Szia, én meg Házisáfrány a blogger.
-          Te tényleg blogger vagy?
-          Aha. Miért?
-          Csak mert én nem bírom a bloggereket, de te nem tűnsz annyira ellenszenvesnek.
…Nos, amikor ezt megbeszéltük, felvettem a kötényemet és elkezdtünk dolgozni…

…Szóval az úgy kezdődött, hogy Rebi megkért, találjak ki valami finomat a Mazel Tov hunuka-i rendezvénysorozatára. Osztottam, szoroztam, és úgy döntöttem, ha már hanukakor latkeszt szokás enni, csináljunk most is azt. Hogy nem tudod mi a latkesz? Na jó, elárulom. Mezei tócsni. Csak a zsidó hagyományban a neve más. Így már ismered-szereted te is, ugye? Persze attól, hogy a latkesz hagyományosan krumpliból készül, még lehet a dolgot turbózni. Így történt, hogy beterveztem egy klasszikus burgonyásat, tejföllel. Egy cukkínis fetasajtosat, mentás, fokhagymás görög joghurttal. Végül pedig egy zöldséges latkeszt, füstölt lazacos krémsajttal. A főpróba Danival, a séffel pedig azért kellett, hogy "lepszihodrámázzuk", milyenek is lesznek a kis tócsnikáim a bulin. Igazán finomak, de én egy kicsit még mindig izgulok. A séf nem. Nos, ez a különbség egy profi és egy blogger között.

A lényeg az, hogy ha te is megkóstolnád valamelyiket, várlak szeretettek a Mazel Tovban december 16-án kedden, este 6-tól. Ha nem lesz időd benézni, akkor ugyan lemaradsz egy jó kis buliról, de vigasztalásképpen íme a recept.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

zoldseges_latkesz_3.jpg

Zöldséges latkesz

1 kg burgonya
500 g répa
200 g fehérrépa
2-3 tojás
2-3 ek liszt
1 közepes fej hagyma
2 szál póré
só, bors
olaj a sütéshez

A mártáshoz

100 gr natúr krémsajt
100 gr tejföl
50 gr füstölt lazac
½ tk apróra vágott kapribogyó (elhagyható)
1 tk apróra vágott lilahagyma vagy snidling
1 tk citromlé

  1. Hámozd meg és reszeld le a burgonyát, ha van mandolinod (aprító géped, ami vékonyra szeletel), akkor azon, ha nincs akkor sima reszelőn. Pucold meg és reszeld le a gyökér zöldeket is ugyan így.
  2. Sózd le a burgonyát és a répákat, hagyd egy kicsit állni. Kb. 30 perc múlva préselj ki belőle annyi nedvességet, amennyit bírsz.
  3. Közben keverd a tejfölt össze a krémsajttal. Add hozzá a nagyon apróra vágott füstölt lazacot, a hagymát, kaprit és a citromlevet. Keverd össze, kóstold meg, és ha szükséges, ízesíts utána.
  4. Aprítsd fel a hagymát, karikázd a pórét.
  5. Keverd össze a hagymát a zöldségekkel, majd add hozzá a tojást és a lisztet.
  6. Hevítsd az olajat serpenyőben közepesen melegre.
  7. Adagold bele kanállal a tésztát. A kupacokat ne tedd egymáshoz túl közel és ne tégy a serpenyőbe túl sokat mert lehűl az olaj.
  8. Nyomkodd le a palacsintácskákat a serpenyőben hogy szabályos, nem túl vékony, nem túl vastag korongok legyenek. Optimálisan kb. 5 mm-esek.
  9. Süsd a krongok egyik oldalát, míg aranybarna és ropogós nem lesz, majd járj el ugyan így a másik oldalával.
  10. Papírtörlőn csöpögtesd le és azonnal tálald.

Címkék: krumpli zöldség vegetáriánus egypercesek zsidó konyha gyors vacsorák

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr516974771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása