Citrompuding friss eperrel és habcsók rudakkal

Szerző: Házisáfrány - 2015.04.15. 18:26 Szólj hozzá!

lemon_puding_1.jpgVégre itt a tavasz, az eper és a könnyű desszertek szezonja! Na, nem mintha a csokoládéval bajom lenne, sőt, de azért néha nem árt egy kis változatosság. Ezt a receptet az Epicurious-on találtam, tudtam, hogy imádni fogom és kivételesen nem változtattam az eredeti verzión semmit, mert azon, ami úgy jó, ahogy van, nem érdemes.

Szóval az úgy volt, hogy a mamáéknak csináltam ezt az édességet, tehát náluk is fotóztam meg, a Nyolcéves, meg az Ötéves pedig felajánlotta, hogy segítenek tartani a derítőlapot. A Nyolcéves igazi gourmet, akár az én gyerekem is lehetne, élmény vele enni is, főzni is, míg az Ötéves marad a pizza-pörkölt, minden mást „fúj, útálok” vonalon, bármit is csináljak. Nos, a Nyolcéves ez okból kifolyóan teljes lázban volt az ebéd alatt végig, hogy ő már ÚGY megkóstolná a citromos desszertet. Az Ötéves meg kontrázott, hogy ő is, ő is, de nem azért mert a desszert valóban érdekelte volna, hanem mert mindenben utánozza a nővérét.

…Aztán eléjük raktam a poharakat és jött is, amire számítottam.
-         Úr Isten, de finom!- mondta a Nyolcéves. - ugye majd kaphatok még egyet?!
-         Ez citromízű, fúj, utálom! Van csoki?- kontrázott az Ötéves.
Hát, így történt. Business as usual. A mamáéknak természetesen ízlett. Neked is fog. A vendégeidnek is, mert ez egy rettentő finom desszert.

lemon_puding_2.jpg

Nu. És akkor a recept. A habcsókot megcsinálhatod napokkal előtte.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

8 adag lesz belőle

A habcsókhoz

3 tojás fehérje
150 g kristálycukor
100 g porcukor
20 g étkezési keményítő
1 tk citromlé

A desszerthez

1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
125 ml citromlé
100 g cukor
3 nagy tojás
85 g vaj
250 ml tejszín
40 g porcukor
250 g friss eper

 

  1. Tedd a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a citromlével tálba és verd, amíg közepesen kemény hab nem lesz. Add hozzá a kristálycukrot és verd igazán kemény habbá, ami megtartja az alakját. Óvatosan, több részletben szitáld hozzá a keményítővel elkevert porcukrot. Spatulával keverd óvatosan a masszába. Vigyázz, ne keverd túl, mert tönkremegy a habod.
  2. Melegítsd a sütőt 80 fokra. Tedd a habot nyomózsákba, vagy ha az nincs, egy sima zacskóba, aminek kivágod a sarkát és nyomjál belőle sütőpapírra szabályos, ujjnyi vastag rúdformákat. Ha más formát jobban szeretsz, nyomhatsz belőle nyugodtan azt is. :-) Hagyd a sütőben kb. 1 órát száradni. Ha még ragadna, hagyd tovább, de a hőmérsékletet csak akkor emeld, ha nem bánod, hogy a habcsók bebarnul kissé. Ha a belseje még puha marad nem tragédia, sőt, de az fontos, hogy a külseje kemény legyen. Ha kész, hagyd teljesen kihűlni, majd óvatosan, darabonként szedd le a sütőpapírról.
  3. Amíg a habcsók hűl, készítsd el a krémet. Egy vastag fenekű lábasban keverd össze a tojásokat, cukrot, citromhéjat és levet. Lassú lángon, folyamatos, habverővel történő kevergetés mellett melegítsd, míg be nem sűrűsödik. Nagyon ügyelj, hogy a krém ne melegedjen túl, azaz ne forrald fel, próbáld 75-82 fok körül tartani a hőmérsékletet, mert a tojások összeugranak, és kezdheted az egészet elölről. Amikor már sűrűsödik, dobd bele a felkockázott vajat és keverd tovább, míg el nem olvad.
  4. A kész krémet AZONNAL szűrd le egy szűrőn, spatulával segíts rá. A szűrőben maradt citromhéj darabokat dobd ki. Hagyd a krémet hűtőszekrényben kihűlni.
  5. Közben a jéghideg tejszínt verd kemény habbá. Add hozzá a porcukrot.
  6. Keverd a tejszín felét óvatosan a citromos krémhez, majd adagonként a maradékot.
  7. Adagold a krémet üvegpoharakba, halmozz rá megtisztított, apróra vágott epret és kínáld 1-2 habcsók rúddal.
  8. Imádni fogják. Meglátod.

Címkék: tavasz édesség citrom eper desszert habcsók

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr707371100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása