Áfonyás cheesecake fagylalt

Szerző: Házisáfrány - 2015.08.23. 20:47 Szólj hozzá!

cheesecake_fagylalt_2.jpgAki ismer, tudja mekkora cukorszörny vagyok. A legnagyobb fogyókúrák idején is inkább koplalok egész nap, csak hogy este megehessem azt az egy sor csokoládét. Amikor pedig nem csokit eszem, a durván gazdag desszerteket szeretem, és ebből a szempontból az a pár év, amit Amerikában töltöttem maga volt a Kánaán. Az amerikai desszertek közül- nahát, milyen meglepő!- a  sajttorta a mindenkori kedvencem. Van olyan, aki ezt másként gondolja?!

Szóval az úgy volt, hogy hedonista napra ébredtem, így  egyszerre vágytam fagylaltra és sajttortára. Két édességet egyszerre befalni azonban mégis csak a dekadencia csúcsa lenne, így hosszas mérlegelés után arra jutottam, kipróbálom, milyen lehet a sajttorta fagylalt verziója. (Isteni!) Persze készítettem pár werkfotót, amit azonnal fel is dobtam a facebookra teaser gyanánt. Jöttek is a lájkok szép számban, és mint az ilyenkor lenni szokott, mindenféle pasik is bejelentkeztek, hogy szívesen belenyalnának a fagylaltgyűjteményembe. És akkor jött a szokásos dilemma. Kit engedjek nyalni? Azt a pasit, aki megérdemli, vagy azt, aki bejön? Mert valamilyen misztérius okból kifolyólag a kettő a legritkább esetben ugyan az a személy. Szerinted? Szerinted ki egyen a fagylaltomból???

cheesecake_fagylalt_1.jpgNu, de vissza a fagylalthoz. Két dolgot szajkózok már évek óta. 1. Szerezz be egy fagylaltgépet. 10.000-15.000 Ft-ba kerül egy akkus változat, és hidd el, ahogy elkészíted életed első házi fagylaltját, soha többé nem akarsz majd boltit enni. 2. Ha már van géped, rendeld meg David Lebowitz „The perfect scoop” című könyvét a netről, és abból nagyjából mindent megtanulhatsz, amit a fagylaltkészítés rejtelmeiről tudni érdemes.

Ezt a receptet is onnan szedtem, de ha kicsit tanulmányozod a fagylaltjait, simán fogsz tudni a receptjei alapján saját kreációkat is csinálni. A sajttorta fagylalt remekül működik eperszósszal is, de ha nincs kedved a gyümölccsel pepecselni, nyugodtan használj lekvárt helyette. Persze csak házit.

Nu, és akkor a recept. Mint minden fagylaltreceptnél, ennél is kevés a meló, csak ahhoz kell a türelmed, hogy ki tudd várni amíg a mennyeinek ígérkező a fagylalt rendesen megfagy. Ja és egy jótanács! Minden fagylaltba jól jön egy kanál glükózszirup. 1 evőkanál gyógyszertári, kristályos glükóz és ugyan ennyi víz összeforralával tudsz csinálni. Krémesebbre fagy tőle a jégkrémed. Ebből a receptből kihagytam és így is elég krémes lett, de legközelebb ártani nem árt alapon tuti, hogy teszek majd bele!

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

cheesecake_fagylalt_3.jpg

250 g philadelphia krémsajt
200 g tejföl
60 ml habtejszín
60 ml zsíros tej
130 g nádcukor
½ kezeletlen héjú citrom
½ vanília kikapart belseje (nem tragédia ha nincs)
csipet só

A gyümölcsszószhoz
200 g fagyasztott vagy friss áfonya
50 g cukor
5 g étkezési keményítő
1 ek víz

50 g zabkeksz

  1. Tedd a kockákra vágott krémsajtot a tejszínnel, tejjel, tejföllel, cukorral, sóval és vaníliával keverőtálba és elektromos habverővel 5 perc alatt verd habosra.
  2. Add hozzá a fél citrom reszelt héját és levét. Keverd alaposan össze, majd hűtsd le először a hűtőszekrényben majd a mélyhűtőben.
  3. Közben keverd el a keményítőt egy kis tálkában a vízzel.
  4. Forrald a gyümölcsöt a cukorral össze, majd add hozzá a keményítőt. Főzd addig, míg kissé elkezd sűrűsödni (1 maximum 2 perc). Hűtsd ki.
  5. Ha a fagylalt széle már elkezdett jegesedni tedd a fagylaltgépbe és keverd 25 percig, míg krémes fagylalt állagú nem lesz.
  6. Öntsd a fagylalt egyharmadát egy műanyag dobozba. Tegyél rá pár kiskanálnyi áfonyát és összetört kekszet. Keverd márványosan a fagylaltba, de csak óvatosan, úgy, ahogy az utolsó fotón látod. Ne keverd túl, mert nem lesz szép! Ismételd ezt meg kétszer a maradék fagylalttal, gyümölccsel és keksszel.
  7. Tedd a desszerted a mélyhűtőbe míg teljesen megfagy aztán ne nagyon csodálkozz azon, ha az összes barát és családtag rájár és mire megkóstolnád nem marad belőle semmi!

Címkék: fagylalt amerikai édesség áfonya desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr197728846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása