Házi mango lassi fagylalt- és egy életre elfelejted az ipari jégkrémet!

Szerző: Házisáfrány - 2016.07.28. 15:44 komment

mango_lassi_fagylalt_4.jpgA fagyit mindenki szereti, de az igazság az, hogy ha az ember elég igazán finom fagyit evett már az életében, mint minden másban, ebben is elkezd válogatni. A boltban vagy cukrászdákban kapható jégdesszertek egy része ugyanis tele van adalékanyaggal, műtejszínekkel, mesterséges színezékekkel, stabilizáló ez-meg-azzal, és aromákkal. Kevés olyan cukrászda van, ahol valóban maguk főzik a fagylaltot, a legtöbb helyen csak beleöntik a gépbe a kész, tudj’ Isten milyen, de nagy büszkén olasz-nak hívott készen vett fagylaltalapot, kevernek rajta párat a géppel, aztán ennyi.

…Nos, ezek után nemigen kell meggyőznöm téged arról, miért is készíts inkább fagylaltot házilag. A házi fagylalt a legfinomabb édességek egyike, kis odafigyeléssel még egészségessé is teheted, de bármilyet is csinálsz, hidd el, sokkal jobban jársz, ha azt eszegeted a tévé előtt, mintha magad elé vennéd a literes, iparilag előállított műanyag rettenetet. Legyen az a fagylalt tojásos-tejszínes sodó alapú, sima tejszínes, joghurtos vagy egyszerűen csak szorbé. Ha te csinálod csodás lesz. Hidd el.

Fagylaltot készíteni nem komplikált dolog, de a megfelelő íz és állag érdekében nem árt, ha képben vagy arra vonatkozóan, mitől lesz a fagylaltod krémes. Ha ugyanis csak simán betennéd a fagylalt alapot a mélyhűtőbe egy betonkeménységűre fagyott, használhatatlan jégtömböt kapnál. Íme tehát „fagyikisokosom”, hogy megértsd mitől lesz vagy nem lesz az édesség egy kis darab hideg mennyország.mango_lassi_fagylalt_2.jpg

Víz: Fontos, hogy fagyás közben a krém víztartalma minél kisebb szemcsékben, minél finomabb kristályok formájában fagyjon meg, hogy ne azt érezd evés közben, jégkocka darabokat rágcsálsz. Ehhez hűtés alatt a krémet folyamatosan kevergetni kell, egészen addig, amíg meg nem fagy.

Cukor: A cukor nem csak ízesítés szempontjából fontos alkotóeleme a fagylaltoknak. A cukorfélék lejjebb tartják a fagylalt fagyáspontját, így a texturához és a krémességhez elengedhetetlen hozzávalók. Minél több a cukor a masszában, értelemszerűen annál krémesebb a fagyi. Az alternatív édesítők nem bírnak ezzel a tulajdonsággal, így a nyírfa meg egyébcukros fagylaltok sokkal durvábbak és keményebbek lesznek a cukros változatnál. Ha orvosilag nem indokolt, ne helyettesítsd a cukrot édesítőkkel.

Glükóz szirup: Magyarországon nemigen kapható élelmiszerboltban, inkább iparilag használják, és csak vödrös kiszerelésben juthatsz hozzá, de egyszerűen tudsz csinálni úgy, hogy veszel kristályos glükózt a patikában. 2 rész glükózt, 1 rész vízzel 115 Celsius fokra hevítesz és kész is. Érdemes nagyobb mennyiséget csinálni és a hűtőben tárolni. Ha kicsit megkeményedne, használat előtt mikrózd át. Az glükóz szirup egyfajta invert cukor, ami nem engedi amasszában lévő cukrot kikristályosodni, ettől krémesebbek lesznek a krémek, így a fagylalt is. Nem kell belőle sok. Én minden fagylaltba szoktam tenni 2-3 evőkanállal.

Zsírtartalom: Ettől lesz a fagylaltnak telt íze, többek között ezért más a tejszínes fagyik állaga, mint a durvább, jégkása állagú szorbéknak.

A fagylaltgép: A fagylaltkészítés legfontosabb eleme. Hűtés közben folyamatosan keveri az alapot, ettől a krém egészen apró szemcsékben fagy meg. Így lesz a nagydarab jégtömb helyett az édességből kanalazható-nyalható jégdesszert. Akkus fagylaltgépet pár ezer forintért vásárolhatsz és hidd el, megéri! Az akkut beteszed a mélyhűtőbe. Az elkészült fagylaltalapot kihűtöd először a hűtőszekrényben, aztán a mélyhűtőben. Ha már nagyon hideg, beteszed a fagylaltgépbe (ha melegen tennéd bele, az akkuban lévő fagyott folyadék még azelőtt felolvadna, hogy kifagyasztja a fagylaltod.)

mango_lassi_fagylalt_1.jpg

…Ha pedig már nagyon rendszeresen készítesz fagyit, tényleg érdemes beszerezned egy kompresszoros fagylaltgépet, ami a hűtést is megoldja helyetted. Kicsit drágább, kicsit nagyobb, mint egy akkus gép, de sok munkát spórol meg neked, és ha népes a család, egy szezon alatt visszahozza az árát.

Nu. És akkor a recept.

Bár ez egy egészséges fagylalt, mégis arra kérlek, ne akard a receptben a 10% zsírtartalmú görög joghurtot alacsonyabb zsírtartalmúra cserélni, hogy még egészségesebbé tedd, mert így sokkal finomabb lesz, hidd el. Ne feledd, hogy egy jó desszert jutalom magadnak, legyen hát tökéletes. Ha pedig nincs otthon glükóz szirup ne keseredj el, úgy is nagyon finom lesz. Ezt a fagylaltot meg tudod csinálni őszibarackkal is. Kivételesen nem írok pontos cukormennyiséget, mert nem minden gyümölcs egyformán édes, így kóstolgass, amikor összerakod a krémet. Akkor vagy jó, ha a még szobahőmérsékletű fagylaltalap kicsit édesebb annál, amit szeretsz, mert a hidegen tompulnak az ízek, így a végeredményt akkor fogod pont optimálisnak fogod érezni.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

300 g görög joghurt, 10% zsírtartalommal
450 g mangó püré (gourmet, ázsiai és közel-keleti boltokban kapsz) vagy ugyan ennyi friss, meghámozott, leturmixolt mangó és/ vagy őszibarack.
cukor (ez leginkább akkor kell, ha friss gyümölccsel dolgozol, a mangópüré már cukrozva kerül a konzervbe.
csipet só (minden édesség ízeit teltebbé teszi)
2 evőkanál glükóz szirup (elhagyható)

  1. Keverd a hozzávalókat alaposan össze egy tálban. Hűtsd minél hidegebbre, majd tedd a fagylaltgépbe.
  2. Keverd, amíg fagylalt állagú krémet nem kapsz. Előfordulhat, hogy a végeredmény még lágy, ilyenkor nem árt fogyasztás előtt pár órára betenni a mélyhűtőbe.
  3. A fagylaltot fel tudod dobni azzal, hogy apró, kockára vágott, friss gyümölcsöt is adsz hozzá. Ezt akkor keverd bele, amikor már kész a fagyid, és nem árt, ha előtte megfagyasztod a kockákat a mélyhűtőben hogy kemények legyenek, így nem nyomódik a gyümölcs össze, amikor belekevered a masszába.mango_lassi_fagylalt_3.jpg

Címkék: fagylalt joghurt desszert vegetáriánus mango

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr418919948
Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása