Pita friss zöldfűszerekkel

Szerző: Házisáfrány - 2016.08.22. 22:39 Szólj hozzá!

zoldfuszeres_pita.jpg

Kenyeret sütni spirituális tevékenység. Van abban valami misztikus, ahogy ugyan azokkal a mozdulatokkal készítesz néhány marék lisztből, és egy kevés kovászból csodát, melyekkel ősanyáid tették, sok ezer évvel ezelőtt. A látvány, ahogy a tömör tésztamasszából némi élesztőgomba, hő és varázslat segítségével könnyű, ropogós és lyukacsos péksütemény kerekedik megunhatatlan. Ha meg akarsz tanulni kenyeret sütni, amúgy is az a legegyszerűbb, ha a pitával kezded, azt ugyanis nem lehet elrontani és a kovászolt cipókkal ellentétben gyorsan elkészül. Én tényleg csak végszükség esetén veszek pitát boltban és ennek prózai oka van: a házi sokkal finomabb. Ha pedig némi friss zöldfűszerrel is feldobom, még inkább! Tökéletesre sül sütőben, de a nyári grillszezonban ha hiszed, ha nem, a faszenes vagy gázos készülékeden is remekül sikerül, és csak figyeld a barátok arcát, amikor eléjük teszed a friss, forró laposkenyereket!

fuszerolaj_1.jpgA jó pitához, mint minden jó kenyérhez, elengedhetetlen a magas glutén tartalmú, ha egy mód van rá, kenyérliszt. A glutén, ami mostanában számos divat diétában épp az ügyeletes közellenség, (függetlenül attól, hogy a gluténellenesek nagy része azt sem tudná elmondani, mi is az, és miért fél tőle), nem más, mint két, a liszben található fehérje, a gliadin és glutenin vegyülete. Ezek a fehérjék nedvesség hatására hálószerű mátrixot hoznak létre. Ez a háló kelesztéskor felfogja a tésztában, a kovász hatására képződő gázbuborékokat, majd sütés közben a keletkező gőzt ejti csapdába. Ettől lesznek a jó kenyérben azok a csodás lyukak, és ettől lesz a pita közepén „zseb”. Gluténmentes kenyerek esetén nincs ilyen háló, így a térfogatnövelő anyagok által képzett gázok egyszerűen elillannak a tésztából. Gondolom így már érthető, miért olyan az egészségesnek definiált kenyerek jó része, hogy simán tudnál vele embert is ölni!

fuszerolaj_2.jpg
Pitából csinálhatsz bátran sokat. Egyrészt rengeteg fog fogyni belőle. Még a fogyózó, paleózó-smaleózó, hatutánnemevő barátok is fognak belőle enni „csak most az egyszer”. Ha valami csoda folytán mégis maradna valamennyi, tedd zacskóba, fagyaszd le, és ha megint vágynál rá, csak dobd két percre a kenyérpirítóba. Ha frissen sütnéd, 2-3 fő részére, még a sütőt sem kell bekapcsolnod hozzá! Ha hiszed, ha nem, meg tudod csinálni a tűzhelyen, serpenyőben is! Vastag fenekű serpenyőben, kis-közepes lángon süsd először az egyik oldalát, majd ahogy elkezd barnulni, fordítsd meg és tégy ugyan így a másik oldalával. Rusztikus, imitt-amott megbarnult, gyönyörűséges korongokat fogsz így kapni. Nu. És akkor a recept. Ha megoldható, nem árt a kovászt már reggel, munka előtt elkészíteni. Amikor pedig váratlanul kell sütnöd, és nincs friss élesztőd, használj szárítottat. Ha rohansz, még azt sem kell megvárnod hogy megkeljen a pita, hiszen ez csak egy laposkenyér. Igaz, úgy nem lesz „zsebe”, de ízleni fog hidd el!

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

10-12 pitához
500 gr kenyérliszt
kb. 300 ml víz
½ ek só
½ ek cukor
20 gr élesztő
3 ek olíva olaj
1 nagy marék friss fűszernövény, bazsalikom, oregánó, esetleg egy-két ágacska rozmaring és pár ágacska kakukkfű

  1. 150 ml langyos vízben oldd fel az élesztőt 3 ek liszttel és hagyd békén fél órára, de akár egész éjszakára.
  2. Tedd az olajat a fűszerekkel (a kakukkfű és rozmaring leveleit tépkedd le a fás szárról!) aprítógépbe vagy használj botmixert, és aprítsd össze.
  3. Öntsd a lisztet egy nagy tálba, csinálj a közepére krátert és add hozzá az összes hozzávalót a kovásszal és fűszerolajjal együtt. Belülről kifelé haladva fokozatosan keverd a vizet a liszthez, majd kezdd a tésztát gyúrni a tálban.
  4. Amint összeállt, borítsd munkalapra és a tenyered csuklódhoz közel eső részével gyúrd „eltoló” mozdulatokkal. A tésztát folyamatosan forgasd, mindig gyúrj rajta 3-at, 4-et aztán forgasd újra és a munkalapot folyamatosan lisztezd, hogy le ne ragadjon.
  5. Ha már 10-12 perce gyúrsz, takard le a tésztát és keleszd kb. 1 órát. Ha nincs időd ennyit keleszteni, a pita esetében az sem tragédia (más kenyereknél nem úszod meg!), akkor csak 30 percig keleszd. Ha megkelt, gyúrd át újra.
  6. Formálj a tésztából pingponglabdánál nagyobb, teniszlabdánál kisebb golyókat, majd kézzel vagy sodrófával lapítsd őket 5-8 mm vastag korongokká. Ha van időd, ezeknek sem árt 10-15 perc kelesztés sütés előtt.
  7. Rakd a korongokat 240 fokra előmelegített sütő forró tepsijére, és hagyd békén néhány percig. (Ha a tepsi hideg, a tészta ráragadhat, így hideg sütőlap esetén nem árt sütőpapírt használni)
  8. Ahogy elkezd barnulni a pita széle azonnal kapd ki, és dobd a sütőbe a következő kört.

Címkék: kenyér fűszer vegetáriánus vegán közel-keleti

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr3711358144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása