Húsos-sajtos empanada, a tökéletes vendégváró falatka

Szerző: Házisáfrány - 2016.11.18. 16:19 2 komment

husos_sajtos_empanada_2.jpg

Nyári ember vagyok, ha én dönthetnék a kérdésben, az év áprilistól októberig tartana.  Sajnos azonban nem addig tart, így a hideg hónapokban kipróbálok mindenféle praktikát, hogy a nyár illúziója megmaradjon. Nem gondolom például azt, hogy télen nehéz és amúgy tök egészségtelen ételeket „kell” enni csak azért, mert tél van! Az én tányéromon ilyenkor is ott a nyár. Kuszkusz színes zöldségekkel, hűs görög joghurttal, könnyű levesek, laktató, de vidám saláták, gyümölcsös desszertek. Én vagyok az, aki a karácsonyi kötelező körök után azonnal elfelejtem a fűszeres süteményeket és töltött káposztát, helyette inkább frissen sült pitát vagy illatos zöldség chipszet mártogatok a padlizsánkrémbe vagy humuszba, rituálisan várva a melegebb hónapokat. Ha ugyanis nyarat varázsolsz a tányérodra, hidd el, az a bizonyos nyár egész hamar eljön újra!

Szóval, ha innen nézzük, bátran felteheted magadnak a kérdést: mit is ittál esténként a belvárosban, amikor a Bazilika téren vihorásztál a barátokkal egy szál kombinépántos ruhában? Hogy Aperol Spritzet? És jó volt? Naná, hogy az volt! Nos, ebben az esetben meglátod, jó lesz az novemberben is!

Az úgy volt, hogy felhívott Panna a múlt szombaton. - Fázom,- mondta kissé bánatosan- esik és érzem a tél szagát a levegőben. - Ne izgulj!- vágtam rá azonnal én, a nagy problémamegoldó - gyere át este! Megnézünk egy szerelmes filmet, meg kapsz valamit enni és inni, amitől azonnal elfelejted majd milyen gyalázatos az idő odakinn! Ja, hozz egy üveg proseccot, a többiről majd gondoskodom!

Letettem hát a telefont, és nyomban nekiálltam empanadakat csinálni. Gondoltam ebben a helyzetben olyas-valamivel kellene megvendégelném Pannát, ami azon régiók egyikéből származik ahol szinte sosincs tél. Az empanada pedig pont ez az étel.

Ezt a mindenféle jóval töltött tésztabatyut Spanyolországban és Dél-Amerikában fogyasztják. Van belőle kicsi, falatka változat, cukin néz ki, de megcsinálni hosszabb idő, ám nagy, egész tepsis módon is el lehet készíteni. Ez utóbbi kevésbé látványos, de gyorsabban össze tudod dobni és kevesebb vele a meló. A tésztabatyukat ki lehet sütni olajban vagy meg lehet sütni sütőben.

husos_sajtos_empnada_1.jpg

Az én verzióm a „már-már elképzelhetetlenül finom” kategóriába tartozik. Mert mégis milyen lehet valami, amiben húsos-sajtos-fűszeres-chilis töltelék van?! Miután azonban ez az étel szinte túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, csak nagy ritkán csinálom és kizárólag azoknak, akiket igazán szeretek.

Nem fogok hazudni neked. Az empanada macerás vendégváró. Az íz azonban kárpótol minden befektetett energiáért. Ha van türelmed, csinálj belőle jó sokat, és egy részét összeállítva, de még nyersen dobd a mélyhűtőbe, így amikor legközelebb megkívánod, vagy újabb éhes barátokat kell elkápráztatnod, csak beteszed a forró sütőbe. Kevés ennél jobb falatkát lehet elképzelni egy olyan laza, esti party drink mellé, mint a narancskarikákkal megpakolt Aperol Spritz.

Nu, és akkor a recept. Számíts arra, hogy a tészta meglehetősen ruganyos, így előfordulhat, hogy kicsit nehéz kinyújtani, de ne add fel, az eredmény csodás lesz, ígérem!

A receptet az Aperol kérésére a „Nyár a tányéromon” játékhoz találtam ki.
Ha tetszett, kattints ide és szavazz rám az Aperol facebook oldalán, hogy szuper Aperol ajándékcsomagot vagy exkluzív Házisáfrány főzőtanfolyamot nyerhess!

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

A tésztához:

300 g liszt
120 g vaj
1 tojás + 1 a kenéshez
80 ml víz
1 teáskanál só
1 teáskanál ecet

A töltelékhez:

400 g darált marha (kicsit zsírosabbat kérj a hentesedtől!)
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 ek savanyított jalapeno paprika (a nagyobb közértekben az olajbogyóknál keresd!)
1 tk római kömény
½ tk pirospaprika
2 ek sűrített paradicsompüré
2 ek tejföl
kb. 200 g cheddar sajt

1 tk cukor
4 ek olíva olaj

  1. Szitáld a lisztet öblös tálba vagy tedd középen forgókéses robotgépbe. Üsd bele a tojást, morzsold bele a vajat. Végül add hozzá az ecetet, vizet és sót.
  2. Gyúrd a masszát a forgókéses gépben vagy a tálban tálban, épp míg össze nem áll. Formázz blőle labdát, csavard frissentartó fóliába és pihentesd hideg helyen legalább 1 órán keresztül, de nem tovább 1 napnál. Ha előredolgoznál, a tészta nyersen fagyasztható is.
  3. Vastag fenekű edényben forrósíts fel 1-2 evőkanál olíva olajat. Tedd rá a húst és pirítsd míg el kezd barnulni. Ha kicsi a lábas, dolgozz több részletben, hiszen a cél az, hogy a hús karamellizálódjon és nem az, hogy párolódjon.
  4. Vedd ki a húst, vedd le a lángot közepesre, tégy a lábasba újabb 1-2 evőkanál olajat.
  5. Add hozzá az apróra vágott hagymát majd 2-3 perc múlva az 1 mm vastag gerezdekre vágott fokhagymát. Párold üvegesre, de ügyelj arra, hogy ne kezdjen el barnulni!
  6. Keverd hozzá a fűszereket, cukrot és sót, add hozzá paradicsompürét.
  7. Add hozzá a húst, és alacsony lángon főzd kb. 45 percig. Ha nagyon száraz lenne, adj hozzá kevés vizet vagy alaplevet.
  8. Húzd le a tűzről, és keverd bele a nagyon apróra kockázott jalapeno paprikát és a tejfölt. A paprika csípősség mellett kellemes savanyú ízt is ad a ragunak, de ha nem szereted a csípőset, inkább hagyd ki! Hűtsd teljesen ki és csak azután keverd hozzá a lereszelt cheddar sajtot.
  9. Melegítsd a sütőt 180 fokra.
  10. Nyújtsd a tésztát nagyon vékonyra, kb. 2-3 mm vastagra és vágj belőle egyforma, kb. 8-10 cm átmérőjű köröket. Ez a rész kicsit nehéz lesz, mert a tészta rugalmas, így nehezen nyújtható. A körhöz én mokkás csészealjakat vágtam körbe.
  11. Tégy minden tésztakör egyik oldalára 1-1 csapott evőkanál tölteléket. Kend a felvert tojással a tésztakörök széleit meg, hogy jobban ragadjanak, és hajtsd a tészta másik felét pontosan a töltelékesre majd nyomkodd alaposan össze, mert különben kinyílik sütés közben. Fogd meg a tészta szélét és ezután tekerd fel, hogy a képen látható fodros mintát kapd.
  12. Szurkáld meg a tésztát, hogy a gőz sütés közben távozhasson a lyukakon át, kend meg tojással, told be az előmelegített sütőbe és süsd kb. 20 perc alatt fényes aranyszínűre.

Címkék: spanyol sajt marhahús dél-amerikai

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr7911929673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsano 2016.11.19. 17:02:00

Olcsóbb megoldás: Bolti mirelit leveles tészta és tölteléknek darált sertéshús, vagy csirke, vagy még jobb az aprított, hagymás csirkemáj, esetleg vegán zöldségek Vagy vegyesen, különböző fűszerezéssel. :) Két-három havonta szoktam csinálni, mindig nagy tállal, mert a vendégek pillanatok alatt megeszik. :)
Derelye és ravioli készítő kis eszközzel pillanatok alatt össze lehet hajtani.

#audreyfoody 2016.11.20. 20:32:59

Hmmm ez nagyon jól hangzik, feltétlenül ki fogom próbálni... igazi lélekmelengető fogás, köszi a receptet :)

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása