Beluga lencse mentás joghurttal

Szerző: Házisáfrány - 2016.12.29. 10:12 3 komment

beluga_2.jpg

Az újév első napján kvázi kötelező lencsét enni. Hogy sok legyen a lóvé. Mert ez hozzá a kulcs. Aszongyák mások legalábbis.

Nos, én évek óta fogyasztom elsején ilyen-olyan változatban, nagy lelkesedéssel, de akárhogy is szépítem, sajnálatos módon be kell látnom, eddig még nem állt be komolyabb változás az anyagi helyzetemben. Abban azonban mindenkivel egyetértek, hogy a lencse szinte mindenhogy isteni! Ott van például a szintén csodás, görög mód elkészített változatom is, azt is kipróbálhatod. Az év első napján persze nem csak gazdagodni szeretne az ember, de ilyenkor lépnek életbe a tiszavirág életű újévi fogadalmak is, miszerint „most már TÉNYLEG elkezdek fogyókúrázni”, hiszen valahogy le kell imádkozni a testünkről a karácsonyi zabálás napjai alatt felkúszott plusz kilókat. A magyaros lencse pedig, füstölt hússal, sok tejföllel, fehér kenyérrel és virslivel akárhonnan nézzük, sajnos nem tartozik a kimondottan lájtos fogások közé. Mi lenne azonban, ha kapnál tőlem egy olyan lencsereceptet, ami már-már elképzelhetetlenül finom, ízvilága különleges, könnyű és hozzá még szuperegészséges is? Talán az a legjobb, ha inkább leírom, milyen hatást váltott ki belőlem az, amikor először készítettem.

…Az úgy volt, hogy felhívott Szandi. Meg is nyomtam a zöld gombot a telefonon, ám köszönés helyett a következő monológot kellett szegénynek végighallgatnia:
- Úristen, de jó! Uramteremtőm, ezt nem hiszem el! Édes Istenkém, mindjárt meghalok! Jajistenem, végem van!
- Mondd- kérdezte Szandi kissé döbbenten- tulajdonképpen szex közben zavartalak meg???!!!
- Dehogy!- válaszoltam teljes extázisban- csak eszem!

Remélem tehát meggyőztelek, hiszen régóta főzök, azt azonban még én sem gondoltam, hogy egy ennyire egyszerű lencsés egytálétel ilyen elképzelhetetlenül csodás lehet!  

Nem eresztem bő lére a történetet, inkább megosztom veled a receptet. Ki ne hagyd harissát, mert az rakja fel erre az egyszerű, de csodás fogásra a koronát. Ha esetleg nem ismernéd, a beluga apró szemű, fekete lencse. A legtöbb bio és gourmet boltban tudsz venni, de a DM-ben is mindig van. Nevét onnan kapta, hogy hasonlít a beluga kaviárra. Aprócska, ruganyos textúrájú hüvelyes, mely kellemesen roppan a szádban, és nincs olyan pépes állaga, amilyen a sima lencsének, amikor nem figyelsz oda és kissé túlfőzöd. A harissa észak-afrikai csípős, fokhagymás paprikakrém. Nevezzük a helyi Erős Pistának. Delikátesz boltokban, arab fűszereseknél és gourmet boltokban biztos kapsz, de az Auchan nemzetközi ételek osztályán is van, szinte mindig.

Ez az étel működik francia „puy” zöldlencsével is. Klasszikus, sima lencsével is finom lesz, csak ne főzd agyon a kis hüvelyesed, akkor vedd ki a főzővízből, amikor még van tartása. Ha mégis belugát vagy puy lencsét használnál, meglátod majd, az apró szemű gourmet fajták kissé más állagúak, mint a hagyományos változatok. Az ízük remek és legvonzóbb tulajdonságok, hogy főzés előtt nem kell őket beáztatni. Most se főzd túl, ha már „al dente”, azaz belül éppen puha, de még van tartása, le is húzhatod a tűzről. A mentát kihagyhatod a joghurtból, de ha nem kapnál görög joghurtot, egy szűrőbe tett konyharuhában csöpőgtesd le a sima joghurtot annyira, hogy tejföl állagú legyen. Ez egy négy évszakos, tökéletes, gyors, tápláló és egészséges vegetáriánus fogás. Imádni fogod, megígérem.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

beluga_1.jpg

Nu. És akkor a recept.

4 fő részére
200 g beluga lencse
1 csapott tk koriandermag
1 csapott teáskanál egész római kömény
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 500 ml alaplé
300 g görög joghurt
2 tk harissa
8 mentalevél

olíva olaj

  1. Törd a koriandert és római köményt mozsárban össze.
  2. Vágd apróra a hagymát és a fokhagymát.
  3. Melegíts 2 ek olíva olajat egy vastag fenekű lábasban, közepes lángon.
  4. Tedd a fűszereket az olajba, és pirítsd 1-2 percig. Ne hagyd megbarnulni! Add hozzá a hagymát és párold kb. 2 perc alatt üvegesre. Add hozzá a fokhagymát és párold, míg az is üveges lesz, de még nem kezd barnulni.
  5. Öntsd a lábasba a lencsét, majd adj hozzá kb. dupla mennyiségű alaplevet. Takard le és kis lángon főzd, míg meg nem puhul, kb. 30-40 percig. Ha kell, sózd. Ha nagyon beszívná az alaplevet, adj hozzá még egy keveset. Az a célod, hogy a főzés végére ne álljon folyadék a lábas alján. Ha mégis lenne, szűrd le a lencsét.
  6. Közben sózd kicsit meg a joghurtot, és vágd vékony csíkokra a mentaleveleket. Keverd össze.

Tálald a már kész lencsét lapos tányéron. Tégy a tetejére 1 púpozott evőkanál mentás joghurtot. Adj hozzá egy kevés harissa pasztát és locsold meg kissé extraszűz olíva olajjal.

Címkék: lencse könnyű főétel egészséges vegetáriánus görög joghurt

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr3312079579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johan Coopy 2016.12.30. 14:52:50

A harissa pasztát hol lehet beszerezni? Előre is köszi a választ.

Üdv: Coopy boltertekelo.blog.hu/

Házisáfrány 2016.12.30. 17:59:53

@Johan Coopy: hello!
Benne van a cikkben: "A harissa észak-afrikai csípős, fokhagymás paprikakrém. Nevezzük a helyi Erős Pistának. Delikátesz boltokban, arab fűszereseknél és gourmet boltokban biztos kapsz, de az Auchan nemzetközi ételek osztályán is van, szinte mindig."
Sok sikert! :)

2017.01.04. 22:36:27

Ez a lencse isteni volt Barinőm elkészítette Szilveszterkor Isteni volt nagyon könnyű és ízletes volt.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása