Zöldséges kuszkusz - szuperegészséges, vegetáriánus fogás, ami mindenkit boldoggá tesz!

Szerző: Házisáfrány - 2017.05.03. 14:34 1 komment

zoldseges_kuszkusz_2_1_of_1.jpgSzoktam mondani, hogy az enyém nem egészség blog. És ez igaz is, meg nem is. Úgy értem, miután Görögországban nőttem fel, zömében mediterrán diétán élek, aminél kevés finomabb, izgalmasabb, és ha már itt tartunk, egészségesebb étrend létezik. Tele van színes zöldségekkel, illatos fűszerekkel és a nyár vad szenvedélyével. Az azonban tény, hogy egy tökéletes étel hozzávalóit sose helyettesíteném valami oda nem illővel csak azért, hogy megfeleljek az aktuális, rendszerint tiszavirág-életű gasztro trendeknek. Szerintem a sütemény legyen sütemény, a tejtermék tejtermék, a kenyér pedig lisztből, és ne valami méregdrága, de ehetetlen fűrészporból készüljön. Az ételt élvezni kell, és ha bekorlátozod magad, csak a saját életminőségeden rontasz. Egyél mindent, amit szeretsz, és mindenből csak a minőségit, de tedd mértékkel. Kerüld az adalékokat, a bolti műanyag nassokat, és meglátod, nem leszel se kövér, se beteg, boldog azonban annál inkább.

…Ez persze nem jelenti azt, hogy ne hinnék a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságában, sőt! Arra akartam kilyukadni csupán, hogy fogyassz olyan ételeket, melyek úgy egészségesek és finomak, ahogy vannak. Nem kell bennük semmit helyettesíteni semmivel, az ízük mégis csodás. Ott van például a lehetőségek egyik legsokoldalúbb tárháza, a magyarok körében még nem annyira népszerű, de szuperegészséges kuszkusz. A kuszkusz, az észak-afrikai berberek egyik alapélelmiszere nem más, mint gőzölt lisztgolyócskák, melyek remekül illenek szinte minden szószos ragu mellé, és ha hiszed, ha nem, az étel elkészítése pontosan 7 perc!

Nos, már hetek óta zöldséges kuszkuszra vágytam, mert így tavasszal semmi sem esik jobban az embernek, mint az olyan fogás, ami fűszeres, és tele van vitaminnal. Az pedig, ha pikk-pakk el is készül, csak hab a tortán. Korgó gyomorral pont az egyik Auchan mellett mentem el, de az éhség türelmetlenné tett, ezért nem mentem be a hipermarket élelmiszer részlegére, hanem gondoltam egyet és végigszaladtam a Korzón – itt úgyis tudok venni pár hozzávalót, ami hiányzik a kuszkuszos fogáshoz. Zöldség ugyanis rendszerint van a hűtőmben, gondolom nálad is akad, és ebbe az ételbe szinte bármilyen maradék zöldséget belefőzhetsz! Mázlim is volt, hiszen a Korzón a BIO bioboltban kaptam kuszkuszt, mert az ott rendszerint van, a másik közel-keleti kedvencemmel, a bulgurral egyetemben. Vettem még a Calendula Fitopontban sűrített paradicsomot, római köményt - ami nálam úgy fogy, mint semmi más - és fekete Himalája sót. Imádom az izgalmas sókat ugyanis, hiszen mindegyikben más-más ásványok vannak, így az ízük is más, érdemes velük kísérletezni.
A Herbária üzletében pedig még szőlőmag olajat is találtam.

Nu. És akkor a recept. Az egyetlen „extra” hozzávaló, ami kell ebbe az ételbe a harissa. A harissa az észak-afrikai régió „Piros Aranya”; sült csili és más paprikák, némi olaj, fokhagyma, római kömény és régiónként váltakozva egyéb fűszerekből készült paszta. Remekül illik ragukba, de egy egyszerű joghurtot is nagyon feldob. Gourmet boltokban vagy közel-keleti fűszereseknél mindig van, de én az Auchan nemzetközi részlegén is szoktam kapni. Ha az ételt vegán módon akarod készíteni, hagyd ki a joghurt szószt, az amúgy sem ortodox hozzávaló, bár a joghurt savassága határozottan hozzátesz az ételhez.

dsc_0485.JPGforró vizet ráőnt, letakar és már kész is!
Ezt a fogást érdemes semleges, hőt jól tűrő olajon, pl. napraforgó vagy szőlőmag olajon elindítani, hiszen az olíva olaj jellegzetes íze és jótékony hatása az erős hőtől amúgy is szétesik, így azt én csak a főzés végén adom hozzá, elsősorban az íze miatt. Jó, ha még tudjátok azt is, hogy a hideg sajtolással kinyert szőlőmag olaj természetes formában tartalmaz bioaktív, antioxidáns anyagokat, telítetlen zsírsavakat, klorofillt, könnyen emészthető és koleszterinmentes. Ahogy a sókkal, úgy a jó minőségű olajokkal is szeretek játszani, hiszen mindnek csodásan izgalmas az íze és tele vannak jótékony összetevőkkel.

Ja, és még egy jótanács! A kuszkuszt a gőzölés után minden esetben keverd fel alaposan villával, hogy az összeragadt szemek ismét pergőssé váljanak. Ha az egészségesebb változatot preferálod, adj a kész gabonához 1-2 evőkanál olíva olajat, ha azonban szeretnéd, hogy a kuszkusznak krémes és lágy íze legyen, és épp nem diétázol, bátran keverj bele az olaj helyett egy nagy kanál vajat. Utolsó sorban pedig, a zöldségeket ne főzd agyon! Ha már kissé puhák, de még van tartásuk, készen is vagy!

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

4 személy részére

1 nagy bögre kuszkusz
½ konzerv csicseriborsó
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál répa
1 közepes cukkíni
1 kalifornia paprika
1 közepes krumpli
tehetsz még bele édesburgonyát, karfiolt vagy szezonban sütőtököt
csokor petrezselyem
1 púpozott ek harissa
1db 400 ml passzírozott paradicsom konzerv vagy sűrített paradicsom
1 csapott ek római kömény
1 tk őrölt koriander

1-2 dl víz
2 ek semleges ízű olaj
1-2 ek olíva olaj vagy hideg vaj
200 ml görög joghurt
pár friss mentalevél

  1. Aprítsd fel a mentalevelet. Keverd a görög joghurthoz. Sózd meg, adj hozzá egy kevés olíva olajat, elsősorban az íze miatt, majd tedd félre.
  2. Tisztítsd meg és aprítsd fel az összes zöldséget.
  3. Egy vastag fenekű lábasban, közepes lángon melegíts fel 2 ek olajat. Add hozzá a hagymát és párold üvegesre. Ha már áttetsző, dobd rá a vékonyra karikázott fokhagymát. Párolás közben ügyelj arra, hogy ne kezdjen barnulni, mert akkor megkeseredik!
  4. Add hozzá a római köményt, az őrölt koriandert, a harissát és a paradicsomot. Keverd meg.
  5. Dobd bele a répát, krumplit és az egyéb keményebb zöldségeket. Párold 15-20 percig lefedve, míg elkezd kissé puhulni. Sózd, de csak enyhén, mert a szósz be fog sűrűsödni, és a végén még mindig tudsz hozzá adni extra sót, ha szükséges.
  6. Add hozzá a könnyebben puhuló zöldségeket, paprikát, karfiolt. Közben, ha nagyon sűrű lenne (elsősorban akkor, ha paradicsompürét használsz), időnként adj hozzá vizet.
  7. Végül add hozzá a cukkínit és főzd további 3-5 percig. Közben kóstold meg, ha kell, tegyél hozzá még a fűszerekből.
  8. Amikor a zöldségragu már majdnem készen van, öblítsd le a csicseriborsót és keverd a száraz kuszkuszhoz.
  9. Forralj vizet, vagy ha van otthon, alaplevet. Fontos, hogy 1 egység kuszkuszhoz mindig 1.3-1.5 egység nagyon forró folyadék kell, hogy optimálisra puhuljon.
  10. A lobogó forró vízhez adj a zöldség ragujából kb. 1-1.5 dl-t. Sózd kellemesen sósra.
  11. Öntsd a megfelelő mennyiségű folyadékot a kuszkuszra. Fontos, hogy a folyadék nagyon forró legyen! Keverd gyorsan át, fedd le és ne nyúlj hozzá 7 percig! Egyszer se emeld addig fel a fedőt, mert a gőz, amiben az étel párolódik, elillan.
  12. 7 perc leteltével vedd le a fedőt, forgasd villával alaposan át a kuszkuszt és add hozzá az olajat vagy vajat.
  13. Tedd a kuszkuszt tányérra. Halmozd rá a zöldséges ragut. Szórd meg friss petrezselyemmel. Locsolj rá kevés olíva olajat és ha csináltál mellé, tálald a joghurtos szósszal, de anélkül is csodás lesz, meglátod!

Az üzleteket és a termékeket az alábbi oldalakon közvetlenül is elérheted:

Herbária: https://www.facebook.com/herbariaoldal/

Bio Bolt Törökbálint: https://www.facebook.com/bijobolttorokbalint/

Calendula Fitopont: http://www.fitocentrum.hu/

A Korzót a www.auchankorzo.hu weboldalon, és a https://www.facebook.com/korzoinspiracio/?fref=ts Facebook oldalon éritek el.

 zoldseges_kuszkusz_4_1_of_1.jpg

Címkék: joghurt fűszer főétel kuszkusz egészséges vegetáriánus marokkói egypercesek gyors vacsorák közel-keleti Zöldség

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr3812464255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2017.05.04. 12:53:28

Tunéziában, Djerba szigetén ettem kuszkuszt, nagyon ízlett, de az itt leírtakhoz nem hasonlított.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása