Harira - Marokkó csodás ünnepi levese

Szerző: Házisáfrány - 2017.06.01. 09:18

harira1_1_of_1.jpgElöljáróban annyit, hogy nem vagyok egy nagy leveses. Sokkal inkább főétel & desszert esetleg „csakadesszert” csaj, így egy levesnek óriásit kell szólnia ahhoz, hogy átlépje az ingerküszöböm. A harira pedig átlépte! De még hogy! Elmesélem, miként került a repertoáromba, jó?

…Szóval az úgy volt, hogy a minap elmentem egy pop-up vacsorára, ahol meghívott vendégként Nadia Zerouali főzött lenyűgöző, tradicionális marokkói ételeket. Nadia rettentően szimpi, Hollandiában élő szakácskönyv szerző és TV-s műsorvezető, akinek fontosak a gyökerei és ezért zömében észak-afrikai arab konyhát visz. Aznap esti harirája pedig elbűvölt. A buli végén aztán, némi könyörgés árán meg is szereztem tőle pár receptet, de nem volt kérdés, hogy melyik lesz az a fogás, amit legelőször elkészítek majd.

A levest Laci haverommal főztük. Laci az a barátom, aki évekig csak és kizárólag azért hívott fel, hogy recepteket kérjen tőlem. Ezzel nem lenne akkora baj, végül is ezért vagyok, de nála az esetek többségében az alábbi módon zajlott a párbeszéd, vagy nevezzük csak inkább monológnak:

- Szia! Én vagyok! (Semmi „hogy vagy, mi újság, mi történt veled az elmúlt 365 napban?”, vagy egyéb felesleges kérdés. Hősünk minden esetben azonnal a tárgyra tért!) - Csak azt akartam megkérdezni, hogy hogy is volt az a lazac recept? Mert jönne hozzám este egy csaj és megcsinálnám neki! Na, jó, kösziszia!

…És már le is tette...

…Kicsit nehezteltem hát Lacira, nem minden ok nélkül, természetesen, de amikor elkezdett fotókat posztolni a facebook oldalára, melyekből kiderült, épp Marokkóban van, gondoltam jóváteheti eddigi bűneit azzal, hogy hoz nekem pár hamsa-t szuvenír gyanánt. Hozott is, én pedig cserébe főztem neki autentikus levest.

18815920_10211899060623729_765617106_n.jpgAz ominózus hamsák

A Harira ünnepi étel, hagyományosan most, azaz a ramadán idején fogyasztják napnyugtakor, amikor kimegy az aznapi böjt. Ha párhuzamot akarok vonni közte és egy magyar leves között, jellegében és tartalmasságában leginkább a jó, gazdag gulyásra hajaz. Csinálhatod bármilyen húsból, mindenképp működni fog. Rengeteg változata van, így most is azt mondom, mint általában: ha szeretettel és odafigyeléssel készíted, variálhatod bárhogy, az eredmény garantáltan mennyei lesz! Mi báránnyal dolgoztunk. A húst lepirítottuk, így sokkal finomabb, de az eredeti változatok ezt nem teszik, így bár szerintem megéri, ha nem akarsz pepecselni, ne bajlódj vele.

18765487_10213458786328345_1707636531_o.jpgHát nem gyönyörűséges már félkészen is???

Nu, és akkor a recept. Nem fogok neked hazudni, ezért a levesért muszáj lesz elmenned egy gourmet delikáteszbe vagy keleti fűszereshez, mert ras el hanout és római kömény nélkül nem harira a harira. Minden mást megkapsz egy átlagos hiperben. Bár vannak ételek, melyeknél nem baj, ha konzerv csicserivel dolgozol, ebben az esetben indíts szárazzal, mire megfő a leves, a benne lévő hüvelyesek is megpuhulnak.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

6-8 személynek

200 g száraz csicseriborsó
200g lencse
2 kisebb hagyma
3 gerezd fokhagyma
5cm friss gyömbér
1 csokor petrezselyem
1 csokor koriander (ha nem szereted, hagyd ki)
3-4 zellerszár vagy ½ zellergumó
2 répa
400 g hámozott paradicsom konzerv
500-600 g báránykocka, lehet kicsit zsírosabb, de marhával és csirkével is működik
2-3evőkanál ras el hanout
2 rúd fahéj
1-2 evőkanál római kömény
4.5 dkg liszt
oliva olaj
só bors
1 ek harissa, azaz marokkói csilipaszta, ha csípős levest szeretnél
datolya, füge, citrom a tálaláshoz

  1. Áztasd be a csicseriborsót éjszakára, a lencsét pedig 1 órával felhasználás előtt.
  2. Egy vastag fenekű lábasban, minimális olajon, magas hőfokon, több adagban, piríts kérget a leveshúsra. Ez a munkafázis nem kötelező, de gazdagítja a leves ízét. Csak annyi húst piríts, hogy a lábas alja még ne kezdjen el feketedni. Ha már nagyon barnul, inkább ne piríts le minden adagot.
  3. Vedd ki a húst és dobd a lábasba az apróra vágott hagymát. Párold meg, majd add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a hámozott, friss gyömbért.
  4. Öntsd a lábasba 1 liter vizet, add hozzá a paradicsomkonzervet, és főzd kb. 10 percig. Pürésítsd az egészet botmixerrel.
  5. Add a leveshez a húst, a zöldségeket, a csicseriborsót, az őrölt és egész fűszereket. Ha megeszed a zöldséget, vágd apróra. Ha csak az íze miatt főzöd, nagyobb darabokban tedd a többihez így a végén pedig kidobhatod. Vágd le a petrezselyem és koriander szárát, kösd össze, dobd bele azt is. Adj hozzá annyi vizet, amennyi egy tartalmas leveshez kell. Sózd, de csak enyhén.
  6. Főzd alacsony hőfokon 30-45 percig, majd add hozzá a lencsét is.
  7. Főzd tovább addig, míg a csicseri meg nem puhul. Mi közel 2 órát főztük összesen. Közben kóstolj, és ízesíts utána. Én tettem bele még római köményt és ras el hanoutot is. A harissát is ekkor raktam hozzá, de az tényleg nem kötelező hozzávaló.
  8. Amikor a leves már kész, azaz a csicseri puha és a hús omlós, keverj csomómentesre 45 g lisztet kb 1.5 dl. vízzel. Adagolj hozzá a levesből, majd öntsd a fazékba.
  9. Főzd még pár percig alacsony lángon, míg beűrösödik kissé. Ne engedd forrni!
  10. Vedd ki a petrezselyemszárat és fahéjat.
  11. Tálald vékonyra szeletelt aszalt gyümölccsel, kevés citromlével, apróra vágott petrezselyemmel és korianderrel.

 

Címkék: leves ünnep bárány fűszer marokkói ünnepi ételek

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!