Vörös lencse curry, csodálatosan finom, vegán fogás 20 perc alatt!

Szerző: Házisáfrány - 2017.07.28. 09:15 Szólj hozzá!

red_lentil_curry.jpgSzerelem első látásra igenis létezik! Ennek ékes példája e csodás vörös lencse curry. Amikor ugyanis szembe jött velem, azonnal és visszavonhatatlanul belezúgtam. Megláttam és rögtön tudtam, az élet nem lehet élet, amíg meg nem csinálom. Persze mint minden szerelemben, ebben is akadtak buktatók. Felhívtam ugyanis Édesem barátnőmet, hogy főzni támadt kedvem, úgyhogy jöjjön fel hozzám mostazonnal, mert neki valót csinálok, és akkor már együk meg közösen. Édesem azonban meglehetősen kegyetlen, módon az alábbiakat bírta mondani nekem:

-Ne csináld már! Napokkal ezelőtt megbeszéltük, hogy délután elmegyünk mozogni! Nem emlékszel? Inkább jógázzunk, mint együnk, nem gondolod?

Az ilyen beszólásokat pedig konkrétan gyűlölöm, mert azt NYILVÁN nem mondhatom neki, hogy lusta vagyok, mozogjon a franc, és, hogy a világon semmi kedvem jógázni, ellenben rohadtul szeretném ezt a curryt megenni. A szófán fetrengve, a TV-t bámulva, a lehető legkevesebbet mozogva. Még akkor sem, ha ez a szörnyű igazság.

…A nap végén elmentem edzésre természetesen, mert papírkutya vagyok. Evés helyett kénytelen voltam a jógamatracon múlatni az időt, a lefele néző kutya pózában, éhesen, szegény currymet pedig csak egy hét múlva tudtam megfőzni.

red_lentil_curry_2_1_of_1.jpg

Erről a curryről még a legvéresszájúbb táplálkozás-őrültek sem tudnak rosszat mondani, hiszen vegán, egészséges, és nincs benne se glutén se laktóz . Persze a fogás ezen része engem nem annyira érdekel, az viszont annál inkább, hogy az íze csodás, elkészíteni összesen 20 perc, és miután húsmentes, remek könnyű vacsora válhat belőle, még ebben a nagy nyári hőségben is. Persze az sem utolsó szempont, hogy csupa olyan hozzávalóból áll, ami nem romlandó, így bármikor elő tudod húzni a kamrából, tehát főzés előtt még csak be se kell vásárolnod.

Nu. És akkor a recept. Ha vegán változatot szeretnél, vagy nem akarod agyon cifrázni a rizst, elég, ha simán megfőzöl 1 rész rizst, 1.5-szer annyi sós vízben, és hagyd ki a vajat, meg a kókusztejet, de az én változatom annyira finom, hogy szerintem inkább csináld meg azt.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

4 fő részére

200 g jázmin vagy rizs (ha nincs, bármilyen hosszú szemű rizs megfelel!)
1 tk vaj (Elhagyható)
½ tk barnacukor (elhagyható)
500 ml kókusztej
40 ml semleges ízű olaj
8-10 g hámozott, reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
½ kis hagyma
½ tk őrölt koriander
½ ek őrölt római kömény
1 tk kurkuma
200 g vörös lencse
1 csokor friss koriander

  1. Egy vastag fenekű lábasban, közepes lángon olvaszd fel a vajat. Dobd rá a cukrot és karamellizáld egy percig.
  2. Öntsd rá a rizst és pirítsd további 1 percig, de ügyelj rá, hogy ne kezdjen barnulni.
  3. Add hozzá a rizs űrtartalmának a 1.5 szeresét folyadékban. (1 bögre rizshez 1.5 bögre folyadékot). Akkor lesz a legfinomabb, ha a folyadék 50%-a víz, a maradék 50% pedig kókusztej.)
  4. Sózd meg annyira, hogy kellemesen sós legyen, forrald fel nagy lángon, takard le jól záródó fedővel és vedd a lángot a lehető legkisebbre. Hagyd, hogy a saját gőzében párolódjon 20-25 percig, és a fedőt ekkor véletlenül se emeld fel!  
  5. Közben hámozd meg a gyömbért és reszeld le kis lyukú reszelőn. Tisztítsd meg a hagymát és a fokhagymát és aprítsd nagyon finomra.
  6. Hevítsd az olajat közepes lángon, vastag fenekű edényben. Add hozzá a hagymát és a gyömbért meg egy kevés sót. Párold, míg a hagyma üvegesedni kezd, majd add hozzá a fokhagymát és párold további 1-2 percig.
  7. Szórd rá a fűszereket. Nyugodtan lehetsz bátor, nem fogod az ételt túlfűszerezni!
  8. Add hozzá a lencsét és a kókusztejet, meg némi vizet.
  9. Takard le és párold. Ha nagyon beszívná a folyadékot, időről időre pótold egy kevés vízzel.
  10. Ha a lencse már megpuhult, és híg rizottó állaga van, húzd le a tűzről. Tálald a rizzsel és ha szereted, friss korianderrel.                 

Címkék: lencse gyors vörös lencse fűszeres kókusztej egészséges vegetáriánus vegán egypercesek

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr6412694321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása