Paradicsomos kenyérpuding kecskesajttal, a maradékok felhasználásának legfinomabb módja!

Szerző: Házisáfrány - 2017.08.25. 15:31 Szólj hozzá!

paraicsom_bread_puding_1.jpg

Ezt az ételt megint Lacival közösen főztük. Amikor együtt készítünk valamit, általában megbeszéljük, ki mit vesz, felosztjuk meg minden, hogy ne kelljen száz különböző botba mennünk. A mostani alkalommal azonban máshogy alakult. Laci lassan 50 lesz, ami általában a történet gasztronómiai aspektusát tekintve irreleváns információ, de az ominózus hétvégén bebizonyosodott, hogy legyen bár akárhány éves, Laci sokkal belevalóbb, mint én.

Szombat volt, verőfényes nyári nap, de főzőpartneremet semmiképp sem akartam 10 előtt zavarni gondolván, biztos még alszik. Aztán mégis felhívtam, mert indulnom kellett a piacra.

  • Szerbusz! - mondta Laci NAGYON különös hangon, amit hirtelen nem is tudtam beazonosítani.
  • Felkeltettelek? - kérdeztem kamu-lelkiismeretfurdalást imitálva.
  • Dehogy! - mondta Hősünk a napszakhoz képest indokolatlan vidámsággal. - Tegnap Sziget volt. Még le sem feküdtem.

„Le a kalappal!”- futott át az agyamon, hiszen én már tíz éve sem bírtam a reggelig tartó dajdajt, és elindultam a piacra. Lacinak meg mondtam, hogy pihenjen, majd délután megbeszéljük a rá eső bevásárolnivalót.

… 6 körül megint rácsörögtem, hátha már felébredt. A telefont egy még furcsább hang vette fel.

  • Te mondd,- kérdeztem- tulajdonképpen mennyit aludtál?!
  • Semennyit!- válaszolta kvázi extatikusan. Azóta se sikerült lefeküdnöm!

…Ne szépítsük. Sóhajtottam egy mélyet, káromkodtam kettőt és elindultam a közért irányába, hogy megvehessem a maradék összetevőket a kenyérpudinghoz…

paraicsom_bread_puding_2.jpg

A “bread puddingok”, azaz kenyérpudingok az angolszászok nagy kedvencei, és az a legvonzóbb tulajdonságuk, hogy ezekben az ételekben remekül el tudod használni a régebbi kenyereket, kalácsokat csodásan finom és laktató desszertek formájában. Mert ételt kidobni senki sem szeret, ugye. Persze az efféle édességekért nem kell Angliáig utazni, a nagyi is csinál neked mákos gubát vagy máglyarakást, ami ugyan ezen az elven alapul. Ez recept viszont azért izgalmas, mert a kenyeret desszert helyett egy lenyűgözően egyszerű, de csodásan finom főételhez használod fel.

Sok bőrt lehúztak már a paradicsom-sajt-szénhidrát trilógiáról és ez nem véletlen, hiszen kevés alapanyag passzol ennyire egymáshoz. Esetünkben pár napos kenyér, kissé már bepuhult paradicsom és a múlt heti buli sajttáljának a maradékából, tehát csupa már-már kidobásra ítélt alapanyagból varázsolunk isteni vacsorát. Három dologra ügyelj csupán, ha ezt az ételt igazán jól akarod elkészíteni: Érett, lédús paradicsomokat használj, a kenyered, ha egy mód van rá, legyen klasszikus, savanykás, kovászos parasztkenyér és a sajt legyen karakteres ízű, hiszen az adja meg az étel gerincét.

Nu. És akkor a recept. Bár én kecskesajtokkal dolgoztam, te használhatsz bármit, aminek van valódi íze, ezért ha egy mód van rá, ne a hiperek gyorsérlelt műsajtját reszeld rá. A paradicsomszószba tehetsz bátran friss fűszereket, a rozmaring, kakukkfű és oregano is csodásan illik bele. Ha egy kicsit még továbbgondolnád az ételt, a szószt dúsíthatod grillezett padlizsánkockákkal, kapri és olajbogyóval, de a csili is remek hozzá.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

4-6 fő részére

1.5 kg érett paradicsom
1 kis fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
csokor friss bazsalikom
200 g szikkadt a héjától megfosztott kenyér
150-200 g kecske vagy juhsajt (én pecorinot és közepesen érett kecske gaudát tettem bele)
Só, bors
csipet cukor
oliva olaj

  1. Vágd le a kenyér héját és kockázd 2*2 cm-es darabokra. Tedd 100 fokra előmelegített sütőbe és süsd alacsony lángon addig, míg teljesen kiszárad, de még nem kezd el pirulni. Vedd ki.
  2. Közben közepes edényben forralj vizet. Dobáld bele a paradicsomokat egyesével, kettesével, majd 20 mp múlva vedd őket ki. Hámozd őket meg, vágd ki a zöld részüket és vágd fel őket aprócska darabokra. Tedd félre.
  3. Aprítsd fel a hagymát, karikázd vékonyra a fokhagymát.
  4. Egy vastag fenekű serpenyőben hevíts fel 3 ek olajat. Dobd rá a hagymát és párold üvegesre. Add hozzá a fokhagymát és párold további 1-2 percig, de ügyelj arra, hogy ne kezdjen megfeketedni.
  5. Öntsd rá a paradicsomot és adj hozzá pár szál bazsalikomot a csokorból. Sózd, cukrozd, borsozd. Ha más fűszereket is tennél bele, azt is most tedd.
  6. Forrald addig, míg kissé besűrűsödik, de még bőven van leve, kb. 20 percig. Ha tennél bele grillezett padlizsánkockákat, oliva bogyót vagy kaprit, ez a megfelelő alkalom.
  7. Reszeld le vagy kockázd fel a sajtokat.
  8. Melegítsd elő a sütőt 200-220 fokosra.
  9. Tedd egy jénaiba a kenyérkockák 2/3-át. Öntsd rá a paradicsomszószt. Nyomkodd a maradék kenyeret a tetejébe úgy, hogy kilógjanak a kockák a szószból. Így az alul lévő kenyérkockák megpuhulnak majd, amik meg kilógnak csodásan ropogósra sülnek. Szórd meg a sajttal.
  10. Dobd a sütőbe és süsd addig, míg aranybarna nem lesz a teteje.
  11. Szórd meg friss bazsalikommal és forrón vagy langyosan tálald.

Címkék: kenyér paradicsom sajt mediterrán egészséges vegetáriánus egypercesek gyors vacsorák

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr2312778518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása