Brutális brownie cukrozott, sűrített tejjel

Szerző: Házisáfrány - 2017.11.15. 15:41 Szólj hozzá!

brownie_1_1_of_1.jpgIgenis van az úgy, hogy az ember a gombhoz veszi a kabátot. Velem legalábbis rendszeresen előfordul. Mint például a múltkor, amikor olvastam neten, hogy a Brave Tart című amerikai desszertes könyvben van egy olyan brownie recept, ami cukrozott sűrített tejjel készül. Ez persze bőven elég volt nekem ahhoz, hogy a könyvet megrendeljem, a cukrozott, sűrített tejet ugyanis a világon mindennél jobban szeretem! Emlékszem, gyerekkoromban komplett tubusok tartalmát szívogattam ki a nagyi frigójában lapuló készletből nagy titokban, és amikor szegény kávézni szeretett volna, már nem maradt neki. Aztán amikor a könyv végre megérkezett, szépséges unokahúgom, Emmácska is nekiesett, és gyorsan bejelölte azokat a desszerteket, amiket "feltétlenül" meg kell sütnünk. Azt hiszem, a fotó magáért beszél, a következő hónapokban tuti nem fogok unatkozni!bravetart.jpg

Mindjárt írom a részleteket, de spoilerként annyit azért el kell mondanom, ÉLETEMBEN nem ettem még ilyen lenyűgözően finom browniet!

Megszámlálhatatlan brownie recept létezik, a blogomon is akad egy pár, de ez a változat még a megszokottnál is csodásabb, izgalmasabb és gazdagabb. Egyrészt mert kombinálja az „olvasztott csokoládés brownie” és a „kakaóporos brownie” iskolákat és azt kell mondanom, ez egy mennyekben köttetett házasság! Másrészt meg ott a már emlegetett sűrített tej, ami kellemesen karamellásra sül a desszert a tetején, a közepéből pedig dekadensen buggyan ki, amikor beleharpsz. De a legizgalmasabb talán mégis az, hogy sima vaj helyett ez a sütemény beurre noisette-tel, azaz barnított vajjal készül, amitől mély-már-már karamellás ízvilága lesz.

23112999_10214976041378773_388996336_o.jpg

Nu, és akkor a recept. Mint minden amerikai édességben, ebben is rettentő mennyiségű cukor van. Én az eredeti mennyiségéből leszedtem 20%-ot, de így is elég édes lett. legközelebb még kevesebbet teszek majd bele, bár Édesem barátnőm mindig óva int a süteményreceptek módosításától, mert olyankor az állag is változik, azt meg nem akarod. Ennyi tésztából 9 adagot tudsz sütni, így ha buli van nálad, duplázd a tepsi méretét és az alapanyagok mennyiségét bátran! Ha nem akarod sűrített tejjel márványozni a browniet, úgy is szuper lesz, ha pedig tovább cifráznád, tehetsz bele durvára aprított diót, mogyorót, mandulát, fehércsokit vagy akár aszalt meggyet. Beurre noisettet úgy tudsz csinálni, hogy vastag fenekű lábasban, közepes lángon addig főzöd a vajat, míg aranybarna színe nem lesz. Nem fekete, csak aranybarna.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

65g liszt
50g holland kakaópor
170g vaj
100g minimum 70%-os étcsokoládé
200g nádcukor
3 tojás
½ vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
csipet só
1 tubus cukrozott, sűrített tej (nem kell az egészet elhasználni!)

  1. Bélelj ki egy 25*25 cm-es tepsiformát sütőpapírral, és melegítsd elő a sütőt 180 fokosra.
  2. Egy vastag fenekű lábasban, közepes lángon olvaszd meg a vajat, majd kezdd el főzni. Kevergesd folyamatosan addig, míg mogyorószínű nem lesz.
  3. Vedd le a tűzről, majd add hozzá a csokoládét. Ha elolvadt, add hozzá a kakaóport is, folyamatos kevergetés közben.
  4. Közben tedd a tojásokat a cukorral, vaníliával és sóval robotgépbe. Kezd el verni és meg se állj, míg a tojás világossárga, habos masszává nem válik, kb. 5-8 percig.
  5. Óvatosan, úgy, hogy a robotgépet nem állítod le, adagold hozzá a vajas masszát, majd végül szitáld bele a lisztet és keverd el azt is.
  6. Tedd a masszát a tepsiformába. Nyomkodj bele lyukakat egy kiskanállal, majd töltsd őket meg a cukrozott sűrített tejjel. Ha szeretnéd, hogy a tejből a sütemény belsejébe is jusson gazdagon, akkor nyomd a tubust közvetlenül a masszába több helyen, és „injekciózz” a tésztába a sűrített tejből. Fogj egy fogpiszkálót, és márványozd a sütemény tetejét a sűrített tejjel, hogy szép legyen.
  7. Süsd a browniet 20-25 percig, addig, míg épp összeáll. Ne süsd túl az a lényeg, hogy a belseje kissé nyers maradjon. Ha nagyon precíz akarsz lenni, használj maghőmérőt, és addig süsd a sütit, míg a közepe eléri a 95 fokot.
  8. Hűtsd ki és csak utána vágd darabokra.
  9. Ha valakinél el akarsz valamit érni, ki akarod engesztelni, esetleg le akarod venni a lábáról, ez a brownie például jó kiindulópont. Csak szólok.

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr3913116594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása