Pácolt céklasaláta tahinis joghurttal és pirított dióval- téli vitaminbomba

Szerző: Házisáfrány - 2018.02.01. 11:44 Szólj hozzá!

pacolt_ceklasalata.jpgAz úgy volt, hogy szeptemberben elszakítottam a térdszalagom, és miután 5 hónapja sántítok, világossá vált, a műtétet nem fogom megúszni, a rehabilitáció szempontjából meg sajnos nem mindegy az ember hány kiló. Elhatároztam hát, hogy addig is fogyózok egy kicsit, ártani nem fog alapon.

Utálok fogyózni egyrészt, mert olyankor folyamatosan éhes vagyok, undok és depis, másrészt, mert amit ehetek, annak a nagy része nem finom, harmadrészt, mert nincs annál hervasztóbb, mint amikor nem eszel, de nem is fogysz. Mert az én esetemben általában ez van.

Fogyókúra előtt persze mindig jönnek a fogadkozások és nagy tervek. Hogy amíg diétázom kizárólag szuperegészséges, de finom ételeket eszem majd a vegán-smegán, mindenmentes, paleós, tököm tudja melyik palettáról a szokásos keksz-sajt-csoki háromszög helyett.

Ezt a csodás salátát is a „sohatöbbetnemnassolok” elhatározáson felbuzdulva készítettem. Rettentően ízlett és külön büszke voltam arra, hogy nem ettem mellé kenyérfélét, hiszen a kenyér diéta alatt a sátántól való, ahogy az köztudott.

Az egészséges vacsora csodás volt, tényleg, de aztán sajnos rám jött a „kívánhatnék”. Először csak elsétáltam a csokis fiókig, kinyitottam, és becsuktam. Ezt a műveletet megismételtem háromszor. A negyedik csokis fiókos kirándulás alkalmával aztán letörtem 2 sort a mogyorós Lindtből. Nem sokkal később aztán egy további sort. Idővel pár szem kekszet is elrágcsáltam, hiszen a mégse kenyér, ergo biztos nem hizlal. Végül az egészet lefojtottam egy bögre kakaóval.

Csodálkozik valaki ezek után, hogy nem fogyok???

A cékla önmagában is remek zöldség, gyerekkorom óta odavagyok a színéért, felnőtt koromra pedig megtanultam értékelni komplex, földes ízét is. A pácolás pedig mint minden zöldséget, a céklát is még izgalmasabbá teszi!

Fontos, hogy a céklákat addig süsd, míg teljesen meg nem puhulnak. Ez pici példányoknál 45 perc, a nagyobbaknál azonban 2 óra is lehet. Pucolni még melegen pucold, lehetőleg a mosogatóban, és feltétlenül húzz gumikesztyűt, ha nem akarod, hogy a kezed a magenta összes árnyalatában pompázzon. A zöldséget még melegen kockázd az öntetbe, mert melegen sokkal több mártást magába tud szívni és sokkal ízletesebb lesz, mintha hidegen kevernéd a dresszinget hozzá. (Ezt a módszert alkalmazd akkor is, amikor krumpli salátát csinálsz!)

Nu. És akkor a recept. Ez a saláta csodás előétel vagy hétköznapi vacsora. Pirítós vagy pita remekül passzol mellé, ha épp nem fogyózol. Ha nem ismernéd, a gránátalma melasz a gránátalma beforralt leve, telten savanyú és édes. Íze leginkább a balzsamecetre hajaz, így ha nem tudod beszerezni, használd helyette azt. A tahini a szezámmag krémmé őrölt pasztája, a közel kelet egyik fő alapanyaga és nekem mindenkori kedvencem. E két hozzávalót kis szerencsével az Auchan nemzetközi osztályán is be tudod szerezni. Tahinis mártás helyett illik a cékla mellé bármilyen más joghurt vagy majonéz alapú salátaöntet.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

6 személy részére

6-8 bébi cékla vagy 2 nagy cékla
100 gr dió
150 gr rukkola
3 dl görög joghurt
3 ek tahini, azaz szezámpaszta (beszerezhető bármelyik arab vagy gourmet boltban)
1-2 gerezd fokhagyma
1 ek gránátalma melasz
2 ek citromlé
3-4 ek olíva olaj

  1. Melegítsd elő a sütőt légkeveréses programon 200 fokra.
  2. Mosd meg a céklákat, vágd le a szárát és csavard őket egyenként alumínium fóliába.
  3. Süsd a fóliában addig, míg meg nem puhul. Ez minimum 45 perc, de mérettől függően akár 2 óra is lehet. Akkor jó a cékla, ha egy fogpiszkáló könnyen átmegy rajta.
  4. Szedd ki a fóliából és még melegen, gumikesztyűben, hogy ne fogja meg a kezed, folyó víz alatt, dörzsöld le a héját.
  5. Készíts öntetet a melasszal, citromlével, apróra vágott fokhagymával és olíva olajjal. Sózd ízlés szerint.
  6. Vágd kockákra a céklát és forgasd össze az öntettel. Ezt megteheted akár a tálalás előtti napon is. Ez esetben tedd hűtőbe.
  7. Keverd a joghurtot a tahinivel és ha kell, sózd.
  8. Egy serpenyőben, közepes lángon, olaj nélkül, folyamatos kevergetés mellett pirítsd a diót enyhén meg.
  9. Végy minden adaghoz egy kistányért. Helyezz el minden tányéron 1-1 marék rukkolát. Oszd el a rukkolán a céklát.
  10. Locsold meg a joghurtos tahinivel és szórd rá a rusztikusan felaprított diót.

Címkék: saláta dió közel-kelet zöldség elegáns cékla egészséges vegetáriánus előétel

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr5713623094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása