Főzés nélküli görög joghurt fagylalt, mézzel, dióval

Szerző: Házisáfrány - 2017.06.07. 11:32 2 komment

joghurt_fagyi_2.jpgFigyelem! Villámrecept következik!

Itt a nyár, és vele együtt a szokásos mantrám: vegyél fagylaltgépet! A házilag készült fagylaltnak ugyanis csak előnye van. Egyrészt finomabb, mint bármilyen bolti vacak. Másrészt igazi, friss alapanyagokból csinálod tartósítószerek, műtejszín és állagjavítók nélkül, tehát egészségesebb is. Harmadrészt, ár-érték arányban jóval olcsóbb, mint bármilyen vásárolt változat. A főzött fagyik egyetlen macerája az, hogy ahogy az a nevében is rejlik, főzni kell. Ha azonban szorbét, vagy fagyasztott joghurtot készítesz, még ezt a részt is megúszod!

Címkék: fagylalt görög dió méz joghurt desszert görög joghurt

Harira - Marokkó csodás ünnepi levese

Szerző: Házisáfrány - 2017.06.01. 09:18

harira1_1_of_1.jpgElöljáróban annyit, hogy nem vagyok egy nagy leveses. Sokkal inkább főétel & desszert esetleg „csakadesszert” csaj, így egy levesnek óriásit kell szólnia ahhoz, hogy átlépje az ingerküszöböm. A harira pedig átlépte! De még hogy! Elmesélem, miként került a repertoáromba, jó?

…Szóval az úgy volt, hogy a minap elmentem egy pop-up vacsorára, ahol meghívott vendégként Nadia Zerouali főzött lenyűgöző, tradicionális marokkói ételeket. Nadia rettentően szimpi, Hollandiában élő szakácskönyv szerző és TV-s műsorvezető, akinek fontosak a gyökerei és ezért zömében észak-afrikai arab konyhát visz. Aznap esti harirája pedig elbűvölt. A buli végén aztán, némi könyörgés árán meg is szereztem tőle pár receptet, de nem volt kérdés, hogy melyik lesz az a fogás, amit legelőször elkészítek majd.

Címkék: leves ünnep bárány fűszer marokkói ünnepi ételek

Egyperces pulykamáj pástétom, avagy tedd boldoggá egyszerűen a házibulid összes meghívottját!

Szerző: Házisáfrány - 2017.05.09. 13:29 Szólj hozzá!

pate.jpg

…Most akkor elmesélem neked, hogyan sikerült hajszál híján felgyújtani a lakásomat, miközben ezt az egyébként csodás pástétomot csináltam.

 Mint azt már sokszor írtam, a sógornőmék kommunában élnek a szomszédaival és azok számos csemetéjével. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a házban lakó összes család, és a nap mint nap hozzájuk csapódó barátok hada együtt partyzik. Buli pedig, ha jobban megnézzük, minden egyes nap van, és valahogy mindig úgy alakul, hogy pont az én családom erkélyén. A mindiget értsd szó szerint, mert a legdurvább téli mínuszokban is kinn ácsorognak, kezükben az elmaradhatatlan borospohárral. Ők ujjatlanban és papucsban, én pedig nagykabátban, takaróba burkolva, a hőgomba alatt, vacogva.

Nos, az ominózus lakók úgy érezték, itt az ideje egy kis változatosságot hozni az életükbe, így született meg a kvázi forradalmi gondolat, hogy ismét összegyűlnek, de ezúttal átteszik a napi betevő bulit az erkélytől 3 lépcsőfokra található kertbe. Az eseményre engem is meghívtak és természetesen nem mentem üres kézzel. Összedobtam egy májpástétomot, mert szuper gyorsan megvan, csodás az íze és mindenki szereti.

A múltkori pulykaragumon felbuzdulva úgy gondoltam, csirke vagy pecsenye kacsamáj helyett kipróbálom, hogyan működik az étel pulykamájból, s ahogy sejtettem, remek lett! Miután húsokra háklis vagyok, pulykából mindig Gallicoopot veszek, mert rendelkezik fenntarthatósági tanúsítvánnyal, és ha ezt a márkát veszed, biztos lehetsz abban, hogy kizárólag minden folyamatában ellenőrzött, magyar takarmánnyal etetett, hazánkban tenyésztett és tartott állatok húsát, és az azokból készített termékeket veszed, aminek a származását vissza tudod követni, tehát nem kell azon izgulnod, vajon Kínában vágták-e le, és hulladékkal tömték-e a megboldogultat. Nem mellékesen azt is jelenti, hogy a húsoknak jó az íze, és a nap végén talán ez a legfontosabb szempont.

Ami a pástétomokat illeti, rengeteg séf receptjét áttanulmányozhatod, de látni fogod, hogy nüansznyi változtatással mind körülbelül ugyan azt csinálja: zsiradékon (általbán vajon) gyorsan átpirítja a májat, a belsejét kissé nyersen hagyva. Közben hozzáadja a fűszereket és egy ponton a folyékony hozzávalókat. Végül pürésít, kihűt és tálal. Az alkohol, főleg az édes alkohol nem életbevágó eleme az ételnek, de remek ízt ad neki. Én a helyedben nem hagynám ki, de csak emiatt biztos nem vennék aszút tízezerért, inkább körülnéznék, mi van otthon bontva, és nagy valószínűséggel azt használnám, ahogy most is.

Kedvenc séfem, Várvizi Péter bátorított, hogy használjak többfajta italt, hiszen mind plusz ízjegyekkel gazdagítja a pástétomot, csak ügyeljek arra, hogy legalább az egyik édes legyen; aszú, mazsolabor, portói vagy madeira. Azt is javasolta, hogy azonnal gyújtsam meg az alkoholt, ahogy a serpenyőbe öntöm, így gyorsabban beforralja magát. Séfem azonban arra nem gondolt, hogy az enyém nem egy profi konyha, és én sem arra, hogy jobb nem tüzet rakni egy olyan platnin, ami felett 40 cm-rel ott egy szagelszívó és a fa konyhaszekrény. Szerencsére, amikor felcsaptak a méteres lángok, ahogy a videon látod, gyorsan lekaptam az edényt a tűzről, így a nap végén csak némi kormot kellett letisztítanom a bútorról, a komoly tüzet azonban megúsztam! Egyszer már felgyújtottam ugyanis a konyhám, a könyvemben el is olvashatod hogyan történt.

A filmen nem látni, de a lángok amikor elhúzom a serpenyőt a tűzről, közel méteresek! :)

Nu, és akkor a recept.

A tejszín nem ortodox hozzávaló, de csodás krémességet kölcsönöz a pástétomnak, így nem szeretem belőle kihagyni. Más összetevőt, például fokhagymát és mustárt nem teszek hozzá, mert domináns ízük elnyomná a lényeget. Talán a legfontosabb tanács az, hogy sose süsd túl a májat, mindig maradjon rozé a belseje, különben a krémesen lágy csoda helyett a végén vízben áztatott kréta állagú valamit fogsz kapni!

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

500 g pulykamáj
2 salotta hagyma vagy ½ fej vöröshagyma
3 ek konyak
3-5 ek portói, aszú, madeira vagy bármilyen más desszertbor
50 ml tejszín
2-3 ágacska kakukkfű

100 g vaj

  1. Tisztítsd meg a májat amennyire tudod az inaktól és vágd kb. 2 cm-es kockákra.
  2. Egy vastag fenekű serpenyőben, közepes lángon olvaszd fel a vajat. Ne túl forróra, mert megbarnul. Dobd bele a lehető legapróbbra vágott hagymát és a kakukkfüvet. Párold a hagymát üvegesre.
  3. Add a hagymához a májat és pirítsd gyorsan át minden oldalát úgy, hogy a külseje megbarnuljon kissé, de a belseje még rózsaszín maradjon. Sózd meg. Ha nagyobb adagot készítenél, mint én a bulira, ne tömd agyon a serpenyőt, inkább dolgozz több részletben.
  4. Vedd ki a májat egy másik edénybe és csavard fel a serpenyőben a hőfokot magasra.
  5. Öntsd a serpenyőbe az alkoholt és gyújtsd vagy ne gyújtsd meg, (Óvatosan a tűzzel!) majd forrald, míg az alkoholtartalmát elfövi, és add hozzá a tejszínt. Forrald be.
  6. Vedd ki a kakukkfüvet, öntsd a beforralt alkoholt a máj mellé és botmixerrel pürésítsd. Hosszúkás edényben a legcélszerűbb dolgoznod, mert köpködni fog. Kóstold meg, és ha kell, ízesíts utána.
  7. Tedd a pástétomot tálkákba és önts a máj tetejére vékony rétegben olvasztott vajat. Ez azért kell, hogy a máj felszíne ne kezdjen el oxidálódni, mert akkor csúnya barna lesz.
  8. Hűtsd ki és tálald friss kenyéren, savanyúsággal vagy zöldségekkel.

 

Címkék: buli máj gyors egypercesek gyors vacsorák tapas-mezze

Zöldséges kuszkusz - szuperegészséges, vegetáriánus fogás, ami mindenkit boldoggá tesz!

Szerző: Házisáfrány - 2017.05.03. 14:34 1 komment

zoldseges_kuszkusz_2_1_of_1.jpgSzoktam mondani, hogy az enyém nem egészség blog. És ez igaz is, meg nem is. Úgy értem, miután Görögországban nőttem fel, zömében mediterrán diétán élek, aminél kevés finomabb, izgalmasabb, és ha már itt tartunk, egészségesebb étrend létezik. Tele van színes zöldségekkel, illatos fűszerekkel és a nyár vad szenvedélyével. Az azonban tény, hogy egy tökéletes étel hozzávalóit sose helyettesíteném valami oda nem illővel csak azért, hogy megfeleljek az aktuális, rendszerint tiszavirág-életű gasztro trendeknek. Szerintem a sütemény legyen sütemény, a tejtermék tejtermék, a kenyér pedig lisztből, és ne valami méregdrága, de ehetetlen fűrészporból készüljön. Az ételt élvezni kell, és ha bekorlátozod magad, csak a saját életminőségeden rontasz. Egyél mindent, amit szeretsz, és mindenből csak a minőségit, de tedd mértékkel. Kerüld az adalékokat, a bolti műanyag nassokat, és meglátod, nem leszel se kövér, se beteg, boldog azonban annál inkább.

…Ez persze nem jelenti azt, hogy ne hinnék a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságában, sőt! Arra akartam kilyukadni csupán, hogy fogyassz olyan ételeket, melyek úgy egészségesek és finomak, ahogy vannak. Nem kell bennük semmit helyettesíteni semmivel, az ízük mégis csodás. Ott van például a lehetőségek egyik legsokoldalúbb tárháza, a magyarok körében még nem annyira népszerű, de szuperegészséges kuszkusz. A kuszkusz, az észak-afrikai berberek egyik alapélelmiszere nem más, mint gőzölt lisztgolyócskák, melyek remekül illenek szinte minden szószos ragu mellé, és ha hiszed, ha nem, az étel elkészítése pontosan 7 perc!

Címkék: joghurt fűszer főétel kuszkusz egészséges vegetáriánus marokkói egypercesek gyors vacsorák közel-keleti Zöldség

Fehérboros, mustáros, tárkonyos pulykaragu, a mindenkori tökéletes vacsora

Szerző: Házisáfrány - 2017.04.26. 14:45 1 komment

mustaros_tarkonyos_ragu.jpg

Sokáig gondoltam úgy (helytelenül), hogy a blogomra csak különleges ételek valók, a békebeli, „család kedvence” comfort food repertoárom pedig nem. Aztán később persze revideáltam az álláspontom. Mert tulajdonképpen mi is a baj a legnépszerűbb fogásaimmal? Miért is lenne ciki megosztani őket? Ott van például a fehérboros, dijoni mustáros, tárkonyos pulykaragum, amit a sógornőm egyenesen imád. Ha megkérdezem tőle, mit főzzek neki, mindig, de tényleg mindig ezt kéri, pedig gazdag a választék, hidd el! Nos, ebből a raguból rendszerint akkora mennyiséget csinálok, hogy közben úgy képzelem, még hetekig fogjuk enni, de nem, elfogy, bármennyi legyen, és bármilyen kevesen is legyünk rá.

Címkék: bor pulyka mustár tejföl rizs fehérbor tárkony basmati

Húsvéti dekadencia- tahinis-csokis kalács

Szerző: Házisáfrány - 2017.04.11. 12:22 Szólj hozzá!

taninis_csokis_3.jpg

Elöljáróban hagy mondjak annyit: rég vártam ilyen türelmetlenül, hogy túl legyek egy ételfotózáson, és felzabálhassam a témát az utolsó morzsáig!

Minden évben más-más kelt tésztát sütök ugyanis húsvétra, és mindegyik nagyon jól szokott sikerülni, de ez a mostani még a legvadabb álmaimat is felülmúlta! Pedig volt már tsoureki, azaz  görög, hagyományos kalács, török tahinis tekercs, krémsajtos-meggyes csoda, málnával töltött fantasztikus koszorú, de piros pesztós tekercs is. Mégis úgy érzem, most értem el a csúcspontot! A kalács sütés napján pont meg voltam hívva egy étterem új étlapjának a bemutatójára. A bulin aztán hiába tették elém a jobbnál jobb fogásokat, én csak bánatosan néztem, ahogy Panna barátnőm boldogan lakmározik, belém ugyanis egy fél langyos kalács felfalása után egyszerűen nem fért semmi! Se hátszín, se spárga, se borjú! Mégsem éreztem egyetlen percig sem úgy, hogy nem kellett volna annyi süteményt ennem!

Ez a kreáció két kedvenc alapanyagom kombinációjából született. Abból indultam ki, mennyire szeretem a csokoládés kalácsot, babkát, csigát, vagy bármit. Másrészt imádom a tahinit is, a közel kelet csodás szezámpasztáját, ami nem csak a humusz elengedhetetlen hozzávalója, de levesektől a szószokon át a süteményekig mindennek ad egy jellegzetes, gazdag és csodás plusz ízt és állagot. A tahini pedig remekül illik kelt tésztába is, ahogy arról már írtam neked egyszer. Csodás, ragacsos, dekadens süteményt eredményez. Gondoltam hát egyet, és összehoztam a csokit a tahinivel, abból baj nem lehet alapon, és nem is lett, sőt!

Címkék: húsvét ünnep csokoládé édesség kalács élesztő desszert cukor kelt tészta péksütemény brunch tahini ünnepi ételek comfort food kelet-európai ajándékok házilag

Csodás, lisztmentes, málnás csokitorta

Szerző: Házisáfrány - 2017.03.21. 14:31

lisztmentes_csokitorta_1.jpg

Amikor megtaláltam ennek a receptnek az eredetijét a Gourmet Travellerben, számos okból kíváncsi lettem rá. Először is, nincs benne liszt. Úgy értem egyáltalán, semennyi és semmilyen, tehát mandulaliszt, meg egyéb úri huncutságok sem. Másodszor, nincs benne se vaj, se egyéb hozzáadott zsiradék, csak annyi, amennyi a hozzávalókban van. Harmadszor, alig van benne cukor. Emellett az eredeti recept úgy szólt, „forralj fel tejet egy citrom levével, és ne ess kétségbe, ha elkezd túrósodni”. Nos, citromos tejet még sosem tettem sütibe, és ugyan most sem estem kétségbe, ám azt már ekkor is tudtam, hogy miután nem szeretem a citrusféléket csokoládéhoz passzolni, valószínű ki fogom cserélni a citromlevet passzírozott málnára. És milyen jól tettem!  

Jogosan kérdezheted, mégis mi tartja össze ezt a süteményt, ha ennyire nincs benne liszt, de meg fogod látni, az a jó sok tojás csodás, mousse-os állagot eredményez! A torta pedig szexin ronda külalakja mellet elképesztően finom! A desszerthez külön kell majd felverned az egész tojásokat, a fehérjéket és a tejszínt, majd ezeket egymás után, óvatosan kell adagolnod a masszához. Sütés közben tortád a sok habtól alaposan felfúvódik majd, meg fogod látni, így javaslom, hogy a forma oldalát úgy béleld ki sütőpapírral, hogy az a peremén túllógjon. Helyes kis felfújtad a sütés végeztével össze fog esni. Próbáld majd úgy kihűteni, hogy a sütő ajtaját először csak résnyire nyitod ki, mert ha lassan hűl, kisebb az esély, hogy a teteje berepedezik. Én türelmetlen voltam, nem vártam, szinte rögtön kikaptam, de azzal nyugtatom magam, lehet, hogy akkor is berepedt volna a teteje, ha lassan hűtöm ki, és különben is, ez a sütemény így is gyönyörű! A selymesen gazdag ízű mousse torta pedig apukámnak annyira ízlett, hogy a maradékra napokig rájárt, a sütést követő hétvégén pedig megint meg kellett neki sütnöm!

Címkék: ünnep tojás csokoládé torta édesség málna desszert gluténmentes ünnepi ételek lisztmentes

Készíts csodás, élethű cukorvirágokat!

Szerző: Házisáfrány - 2017.02.26. 17:49 Szólj hozzá!

cukorvirag_1.jpgfótó: Hajnal Petra

Sose szerettem igazán a cukorvirág dekorációt. Általában erőltetettnek, csúnyának és ízléstelennek tartom az ilyesmit. Ha cukorvirág, leginkább a benzinkutakon, „hétkilencvenért” kapható rettenetes marcipán rózsa ugrik be elsőre, amit őszintén, nem tudom, ki vesz meg kinek, miért, és pláne ki a franc lehet az, aki örül is neki. Vagy ott vannak azok a rémes esküvői torták, melyek a harminc évvel ezelőtti vidéki lagzik retro hangulatát idézik. Komolyan: van, akinek ez még bejön az ilyesmi a „naked cake-ek” idején?

Cukorvirág díszeket a cukrász mestervizsgákon is kell készíteni, kötelező jelleggel. Emlékeszem arra, amikor pár éve egy ismerősöm készült a vizsgájára. Büszkén mutogatta nekem a saját, és osztálytársai kreációit, engem pedig kizárólag a jólneveltség tartott vissza attól, hogy megmondjam neki a frankót: Ezek mind baromi rondák!

Nos, amikor már tényleg azt hittem, ezt a dekorációs technikát nem lehet ízlésesen megoldani, egy nap szembe jött velem a közösségi hálón néhány fotó, gyönyörű, pasztellszínű virágról. Milyen szép csokor!- futott át a gondolat a fejemen, ám amikor elolvastam a poszthoz tarozó szöveget kiderült, a virágok egytől egyig cukorból készültek! Nehéz volt hinni a szememnek, mert e csodás kreációk, minden túlzás nélkül pontosan úgy néztek ki, mint az igaziak.

Nem sokkal később ott találtam magam Hajnal Petra cukorvirág készítő workshopján, hogy meggyőződjek arról, nem vagyok átverés áldozata. Petra, aki e lenyűgöző virágokat csinálja megígérte, nekem is menni fog, és azt is, higgyem el, nem olyan nehéz ám szép virágdíszeket készíteni, mint ahogy azt az ember képzeli. A téma babarózsa volt aznap. Én pedig izgultam egy kicsit.

Címkék: virág diy cukor dekoráció dekor

Gigandesz, görög óriásbab paradicsommal sütve

Szerző: Házisáfrány - 2017.01.17. 21:29 Szólj hozzá!

gigandes.jpg

Ahogy másban a tojásos nokedli fejes salátával, úgy bennem egy sor görög klasszikus ébreszt nosztalgikus nyári emlékeket, amiket Kúla néni készített a régmúlt, forró, mediterrán nyarakon. Minden évben eltöltöttünk ugyanis pár hetet nála Parga-n, az Észak- Görög falucskában. Kúla néninek volt egy fészekalja gyereke, akikkel lehetett bandázni és hozzá egy 150 cm-es magassága, amit kirobbanóan energikus természetével kompenzált. Vadregényes házát, mely pinea ligetek közé bújtatva álldogált a hegyen, csak egy hajtűkanyarokkal tarkított keskeny, ám annál hosszabb, egysávos úton lehetett megközelíteni. Amikor aztán délutánonként hazafele tartottunk a strandról, Kúla néni úgy érezte, az aprócska Renault 5-ösében csak akkor van biztonságban a kacskaringókon, ha minden egyes kanyar előtt tülköl egy hatalmasat az esetlegesen szembejövő gépjárművek értesítése és a balesetek kivédése céljából. Derék és bölcs volt a gondolat, de miután a nyári lakig jó tíz perc alatt lehetett eljutni a girbegurba úton, melynek egyenes szakasza egyáltalán nem volt, a néni egyszerűbbnek gondolta, ha az útszakasz legelején rátenyerel a dudára és a kezét le se veszi addig a másodpercig, amíg meg nem érkezik a házhoz. Ha valaki ekkor mégis szembe merészelt jönni vele, rettenetes fejhangon kiabálva, és az öklét rázva méltatlankodott: - De hát dudáltam! Ez nem hallotta, hogy dudáltam???!!!
…Hogyne hallotta volna, gondoltam ilyenkor csengő füllel, még Athénben is hallotta mindenki…

Nos, Kúla néni volt az általam ismert akkori világ legjobb szakácsa. Ő bizony igazi reformerként már 30-35 éve állította, jó ételt csak jó alapanyagból lehet csinálni és a gyerekei legnagyobb bánatára keresztes hadjáratot folytatott a ki tudja miből készülő gyorsételek ellen. Ő maga sütötte a kenyeret, pizzát és süteményt. Ha citrom kellett, letéptünk párat a kertben lévő gyümölcsöktől roskadozó fákról, ha meg tej, megfejtük Mérit, a kecskét. Csodás nyarak voltak, azóta is hiányoznak.

Címkék: görög paradicsom mediterrán bab egészséges vegetáriánus feta hüvelyesek

Beluga lencse mentás joghurttal

Szerző: Házisáfrány - 2016.12.29. 10:12 3 komment

beluga_2.jpg

Az újév első napján kvázi kötelező lencsét enni. Hogy sok legyen a lóvé. Mert ez hozzá a kulcs. Aszongyák mások legalábbis.

Nos, én évek óta fogyasztom elsején ilyen-olyan változatban, nagy lelkesedéssel, de akárhogy is szépítem, sajnálatos módon be kell látnom, eddig még nem állt be komolyabb változás az anyagi helyzetemben. Abban azonban mindenkivel egyetértek, hogy a lencse szinte mindenhogy isteni! Ott van például a szintén csodás, görög mód elkészített változatom is, azt is kipróbálhatod. Az év első napján persze nem csak gazdagodni szeretne az ember, de ilyenkor lépnek életbe a tiszavirág életű újévi fogadalmak is, miszerint „most már TÉNYLEG elkezdek fogyókúrázni”, hiszen valahogy le kell imádkozni a testünkről a karácsonyi zabálás napjai alatt felkúszott plusz kilókat. A magyaros lencse pedig, füstölt hússal, sok tejföllel, fehér kenyérrel és virslivel akárhonnan nézzük, sajnos nem tartozik a kimondottan lájtos fogások közé. Mi lenne azonban, ha kapnál tőlem egy olyan lencsereceptet, ami már-már elképzelhetetlenül finom, ízvilága különleges, könnyű és hozzá még szuperegészséges is? Talán az a legjobb, ha inkább leírom, milyen hatást váltott ki belőlem az, amikor először készítettem.

…Az úgy volt, hogy felhívott Szandi. Meg is nyomtam a zöld gombot a telefonon, ám köszönés helyett a következő monológot kellett szegénynek végighallgatnia:
- Úristen, de jó! Uramteremtőm, ezt nem hiszem el! Édes Istenkém, mindjárt meghalok! Jajistenem, végem van!
- Mondd- kérdezte Szandi kissé döbbenten- tulajdonképpen szex közben zavartalak meg???!!!
- Dehogy!- válaszoltam teljes extázisban- csak eszem!

Címkék: lencse könnyű főétel egészséges vegetáriánus görög joghurt

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!