Kecskesajt krém sült paprikával, mert egy jó szendvicsnek nincs párja!

Szerző: Házisáfrány - 2016.11.27. 16:42

kecskesajtkrem_1.jpg

Imádom a jó kenyeret, ki ne imádná. Gyakran sütök magamnak otthon, talán még emlékszel a tavaszi, házilag nevelt vadkovászom körüli mizériára. Szerintem ugyanis az igazán jó pékárunak nincs párja, így bár a főzésből élek, és már-már elvárás tőlem a meleg étel, mégsem jövök zavarba attól, ha csak pár szelet friss, ropogós kenyeret teszek a csajok elé, amikor váratlanul beállítanak hozzám dumálni. Ehhez általában pikk-pakk összedobok egy gyors krémet abból, amit épp találok a frigóban, csíkokra vágok némi zöldséget, és kész is tökéletes vacsora.

…Már ha az illető barátnők egyáltalán hajlandók „glutént” fogyasztani. Mert mostanában számos ismerősnél épp ez az első számú közellenség. Félre ne érts, pontosan tudom, milyen komoly betegség a cöliákia, ha valakinek az van nincs mese, tényleg nincs liszt, de szerencsére valójában csak minden 100 emberből 1-2 szenved benne. Azt, hogy valaki valóban lisztérzékeny-e, pedig az orvos állapítja meg. Nem hiszek hát abban, amikor a buddhista hátmasszőr, a sarki bioboltos sámán, vagy a spirituális auralátó kijelenti: „Bár műszerekkel ki nem mutatható, de hidd el, te is lisztérzékeny vagy, sőt MINDENKI az, csak nem tudja magáról”! Mostantól tehát szerinte te is edd a szörnyű ízű, a rendes kenyérnél egyáltalán nem egészségesebb, tudj’ Isten mi van benne, de legalább indokolatlanul drága, gluténmetes rémségeket.

Meg szoktam hát kérdezni a „nemeszemlisztet” barátokat, tudják-e egyáltalán mi a franc az a glutén, de persze általában fogalmuk sincs, így most elmondom neked, hátha te sem vagy benne biztos. A glutén, más néven sikér, nem más, mint két, a lisztben található fehérje, a gliadin és glutenin vegyülete. Ezek a fehérjék nedvesség hatására hálószerű mátrixot hoznak létre. Ez a háló kelesztéskor felfogja a tésztában, a kovász hatására képződő gázbuborékokat, majd sütés közben a keletkező gőzt ejti csapdába. Ettől lesznek a jó kenyérben azok a csodás lyukak. Hogy ez a fehérje miért számít méregnek a paleos, fehérje alapú diétában, azt még mindig nem értem pontosan. Tény azonban, hogy a gluténmentes lisztekből készült kenyerek esetén nincs mátrix-háló, ezért a térfogatnövelő anyagok által képzett gázok egyszerűen elillannak a tésztából. Azt hiszem, így már érthető, miért olyan az „egészségesnek” definiált, gluténmentes kenyerek jó része, hogy simán tudnál vele embert is ölni!

Gondoljon tehát bárki bármit, ha eszem, én igenis rendes kenyeret eszem. Egy valamire azonban mindig ügyelek: A kenyér ne legyen telepakolva adalékkal. Meggyőződésem ugyanis, hogy akik nem lisztérzékenyek, de rosszul lesznek a pékárutól, nem a glutént nem bírják, csak a hiperekben, tömegfogyasztásra szánt kenyerekben található jobb is, ha nem tudjuk miféle műanyagokat. Teljes kiőrlésű és rozsos kenyereket ezért mindig a Jókenyérben szoktam venni, ők ugyanis nem használnak adalékokat és a gabonájukat is a saját malmukban őrlik. A zömében nem fehér lisztből készült pékáru egy cseppet kevésbé is hizlal, és nem nyomja az egekbe a vércukor szinted. A fehér kenyérnél rusztikusabb íz pedig számos domináns ízű kencéhez jobban is illik.

Amikor tehát a minap feljött Andi, hogy közösen váltsuk meg a világot, szokásosan épp farkaséhes volt. Semmi kedvem nem volt főzni, így megnéztem, mit adhatnék neki, amitől jól is lakik, de nekem sem kell órákig pepecselni. Találtam a hűtőben egy doboz friss kecskesajtot, és akadt pár héjában sült paprika is, mert az csodásan feldobja a téli salátákat így mindig nagy adagokat csinálok belőle, neked is ajánlom, nem fogod megbánni. 10 perc múlva már ott is volt a vacsora az asztalon. Sültpaprikás kecskesajt krém, illatos, diós rozskenyér, és némi friss zöldség. Majszolás közben megbeszéltük, amíg ilyen jókat eszünk, történjen bármi, az élet igenis csodás.

Címkék: kenyér paprika kecskesajt kelt tészta gyors vacsorák tapas-mezze

Húsos-sajtos empanada, a tökéletes vendégváró falatka

Szerző: Házisáfrány - 2016.11.18. 16:19 2 komment

husos_sajtos_empanada_2.jpg

Nyári ember vagyok, ha én dönthetnék a kérdésben, az év áprilistól októberig tartana.  Sajnos azonban nem addig tart, így a hideg hónapokban kipróbálok mindenféle praktikát, hogy a nyár illúziója megmaradjon. Nem gondolom például azt, hogy télen nehéz és amúgy tök egészségtelen ételeket „kell” enni csak azért, mert tél van! Az én tányéromon ilyenkor is ott a nyár. Kuszkusz színes zöldségekkel, hűs görög joghurttal, könnyű levesek, laktató, de vidám saláták, gyümölcsös desszertek. Én vagyok az, aki a karácsonyi kötelező körök után azonnal elfelejtem a fűszeres süteményeket és töltött káposztát, helyette inkább frissen sült pitát vagy illatos zöldség chipszet mártogatok a padlizsánkrémbe vagy humuszba, rituálisan várva a melegebb hónapokat. Ha ugyanis nyarat varázsolsz a tányérodra, hidd el, az a bizonyos nyár egész hamar eljön újra!

Szóval, ha innen nézzük, bátran felteheted magadnak a kérdést: mit is ittál esténként a belvárosban, amikor a Bazilika téren vihorásztál a barátokkal egy szál kombinépántos ruhában? Hogy Aperol Spritzet? És jó volt? Naná, hogy az volt! Nos, ebben az esetben meglátod, jó lesz az novemberben is!

Az úgy volt, hogy felhívott Panna a múlt szombaton. - Fázom,- mondta kissé bánatosan- esik és érzem a tél szagát a levegőben. - Ne izgulj!- vágtam rá azonnal én, a nagy problémamegoldó - gyere át este! Megnézünk egy szerelmes filmet, meg kapsz valamit enni és inni, amitől azonnal elfelejted majd milyen gyalázatos az idő odakinn! Ja, hozz egy üveg proseccot, a többiről majd gondoskodom!

Letettem hát a telefont, és nyomban nekiálltam empanadakat csinálni. Gondoltam ebben a helyzetben olyas-valamivel kellene megvendégelném Pannát, ami azon régiók egyikéből származik ahol szinte sosincs tél. Az empanada pedig pont ez az étel.

Ezt a mindenféle jóval töltött tésztabatyut Spanyolországban és Dél-Amerikában fogyasztják. Van belőle kicsi, falatka változat, cukin néz ki, de megcsinálni hosszabb idő, ám nagy, egész tepsis módon is el lehet készíteni. Ez utóbbi kevésbé látványos, de gyorsabban össze tudod dobni és kevesebb vele a meló. A tésztabatyukat ki lehet sütni olajban vagy meg lehet sütni sütőben.

Címkék: spanyol sajt marhahús dél-amerikai

Krémes sütőtök pite- a nagy őszi kedvenc

Szerző: Házisáfrány - 2016.10.17. 13:45 1 komment

pumpkin_pie.jpgTalán azt még pont nem meséltem neked, hogy én Amerikában jártam egyetemre. Mire egyetemista lettem, már jó párszor voltam az országban, néhány évvel előtte egy egész nyarat végig dolgoztam Washington D.C.-ben, a kollégiumi menza azonban így is kultúr-sokként érte a napközis rémségek emléke által kísértett kis szervezetemet. Az egy dolog, hogy a mi menzáinkhoz képest elképzelhetetlen volt a választék, de akadt pár olyan ételt is, amit előtte még sosem kóstoltam.

A hamburger, pizza, spagetti, salátabár, tucat gabonapehely és persze számtalan „normális étel” minden nap szerepelt a kínálatban. Három különböző zsírtartalmú tej közül válogathattam, és üdítőből is akadt vagy fél tucat. Mondanom sem kell, hogy a desszert választék sem volt szegényes. Csomó különböző ízű fagylalt mellett fagyasztott joghurtot is ehettünk mindenféle feltéttel, és sajttorta meg brownie is volt szinte mindig. OK, OK, menzás változatban, de akkor is!

A sütőtök pitével azonban nem tudtam mit kezdeni. Még a gondolatát is bizarrnak tartottam. Nem nagyon értettem mi lehet jó, egy barnás-sárgás, ráadásul zöldségből készült desszerten. Aztán amikor már minden egyéb süteményt az unalomig ettem, mert mint mindent, az elsőre jónak tűnő menzát is meg lehet unni rettentően, egy nap kipróbáltam a híres „pumpkin pie”-t, mi bajom lehet alapon. Kiderült, hogy mint az ikonikus édességek általában, ez is csodás. Igen, még menzás változat is! A kellemesen ropogós pitetészta krémesen lágy, édesen fűszeres tölteléket rejt, mely az ősz és tél összes boldogságát magában hordozza.

Később már a jobb éttermekben is ezt rendeltem, és a gourmet verzió hatványozottan überelte a menzás változatot. Nyilván. A sütőtök pite pedig azóta is az egyik kedvenc desszertem, és az sem véletlen, hogy sütőtökből újabb és újabb édességeket csinálok. Remekül passzol hozzá a Philadelphia krémsajt, a fehércsokoládé, a karácsonyi fűszerek és tejföl. Töltheted süteménybe, csinálhatsz belőle krémet vagy mousse-t. Ennek a verziónak az íze leírhatatlanul, valószínűtlenül, és már-már szürreálisan finom!

Címkék: amerikai ünnep ősz édesség sütőtök desszert vegetáriánus krémsajt ünnepi ételek

Hal sóban- amikor a legegyszerűbb a legtökéletesebb

Szerző: Házisáfrány - 2016.09.23. 09:23 Szólj hozzá!

lubina_soban_1.jpgA halakat mindenki szereti. A hal egészséges, a hal nem hizlal, a hal gyorsan készen van, a hal könnyű, a halat még a gyerekek is szeretik. Sok rosszat tényleg nem lehet mondani róla. Halat sütni ráadásul pofonegyszerű, mégis rengetegszer hívnak fel a haverok azzal, hogy ott állnak a konyhában az ilyen-olyan kopoltyússal tanácstalanul, és mégis mihez kezdjenek vele. Nos, akár egy serpenyőben sütik meg pár perc alatt egy kis vajjal, akár a sütőbe teszik néhány hétköznapi fűszer társaságában, egészen biztos jól fognak járni. Nekem mégis a sóban sült hal a kedvencem. Egyszerűségének tökéletessége, a csodás íz, melyet gyakorlatilag plusz hozzávalók nélkül varázsolsz elő a halból, miden alkalommal lenyűgöz, amikor elkészítem.

Címkék: spanyol hal mediterrán tenger gyümölcsei egészséges egypercesek gyors vacsorák

Pita friss zöldfűszerekkel

Szerző: Házisáfrány - 2016.08.22. 22:39 Szólj hozzá!

zoldfuszeres_pita.jpg

Kenyeret sütni spirituális tevékenység. Van abban valami misztikus, ahogy ugyan azokkal a mozdulatokkal készítesz néhány marék lisztből, és egy kevés kovászból csodát, melyekkel ősanyáid tették, sok ezer évvel ezelőtt. A látvány, ahogy a tömör tésztamasszából némi élesztőgomba, hő és varázslat segítségével könnyű, ropogós és lyukacsos péksütemény kerekedik megunhatatlan. Ha meg akarsz tanulni kenyeret sütni, amúgy is az a legegyszerűbb, ha a pitával kezded, azt ugyanis nem lehet elrontani és a kovászolt cipókkal ellentétben gyorsan elkészül. Én tényleg csak végszükség esetén veszek pitát boltban és ennek prózai oka van: a házi sokkal finomabb. Ha pedig némi friss zöldfűszerrel is feldobom, még inkább! Tökéletesre sül sütőben, de a nyári grillszezonban ha hiszed, ha nem, a faszenes vagy gázos készülékeden is remekül sikerül, és csak figyeld a barátok arcát, amikor eléjük teszed a friss, forró laposkenyereket!

Címkék: kenyér fűszer vegetáriánus vegán közel-keleti

Házi mango lassi fagylalt- és egy életre elfelejted az ipari jégkrémet!

Szerző: Házisáfrány - 2016.07.28. 15:44

mango_lassi_fagylalt_4.jpgA fagyit mindenki szereti, de az igazság az, hogy ha az ember elég igazán finom fagyit evett már az életében, mint minden másban, ebben is elkezd válogatni. A boltban vagy cukrászdákban kapható jégdesszertek egy része ugyanis tele van adalékanyaggal, műtejszínekkel, mesterséges színezékekkel, stabilizáló ez-meg-azzal, és aromákkal. Kevés olyan cukrászda van, ahol valóban maguk főzik a fagylaltot, a legtöbb helyen csak beleöntik a gépbe a kész, tudj’ Isten milyen, de nagy büszkén olasz-nak hívott készen vett fagylaltalapot, kevernek rajta párat a géppel, aztán ennyi.

…Nos, ezek után nemigen kell meggyőznöm téged arról, miért is készíts inkább fagylaltot házilag. A házi fagylalt a legfinomabb édességek egyike, kis odafigyeléssel még egészségessé is teheted, de bármilyet is csinálsz, hidd el, sokkal jobban jársz, ha azt eszegeted a tévé előtt, mintha magad elé vennéd a literes, iparilag előállított műanyag rettenetet. Legyen az a fagylalt tojásos-tejszínes sodó alapú, sima tejszínes, joghurtos vagy egyszerűen csak szorbé. Ha te csinálod csodás lesz. Hidd el.

Fagylaltot készíteni nem komplikált dolog, de a megfelelő íz és állag érdekében nem árt, ha képben vagy arra vonatkozóan, mitől lesz a fagylaltod krémes. Ha ugyanis csak simán betennéd a fagylalt alapot a mélyhűtőbe egy betonkeménységűre fagyott, használhatatlan jégtömböt kapnál. Íme tehát „fagyikisokosom”, hogy megértsd mitől lesz vagy nem lesz az édesség egy kis darab hideg mennyország.mango_lassi_fagylalt_2.jpg

Címkék: fagylalt joghurt desszert vegetáriánus mango

Padlizsánkrém tahinis görög joghurttal, mert egy csavar sosem árt a klasszikusoknak!

Szerző: Házisáfrány - 2016.07.06. 16:43

beluga_2_1_of_1.jpgA boldog békeidőkben gyakran főztem férfiaknak. Na, nem mintha a lányokkal bajom lenne sőt, de imádtam, ahogy ezek a férfiak negyedszer is vesznek az ételből. Vagy azt, amikor annyit esznek egyszerre, mint egy fejlődő afrikai falu egy hét alatt sem. Amikor rá-rájárnak a készülő ételre, és már a lábasból kanalazgatják, félkészen.  Ahogy a végén elégedetten, jóllakva és boldogan hátradőlnek.

Nem tehetek róla. Jídise máme vagyok, így az tesz boldoggá, ha a szeretteim "szépen esznek". Benne van a génjeimben. Nos, ezeknek a csodás éveknek sajnos vége szakadt akkor, amikor a diéta-őrület begyűrűzött az erősebbik nem hétköznapjaiba is, így azok a pasik, akik addig boldogan zabáltak, egyik napról a másikra elkezdtek paleózni-smaleózni, hatutánnemenni, fogyókúrázni, méregnek hívni a glutént-cukrot-laktózt, számolgatni a testtömeg-indexüket, és gyanakodva nézni mindenre, ami épp a fazekamban rotyog.

…Amikor már azt hittem, soha többé nem lesz olyan, akinek normálisan tudok főzni, akkor ismertem meg Jennyt. Jenny lány, naná, és ha nem a barátnőm lenne, tuti utálnám, mert 155 cm és 45 kg úgy, hogy embert én még ennyit enni nemigen láttam. Mostanában tehát ha új recepteket próbálok ki, gyakran elhívom őt, és őrülten hálás vagyok neki azért, amiért macera és hisztériamentesen hajlandó enni. Végül is, nem az élvezeti faktor az evés egyik célja?

Címkék: padlizsán egészséges vegetáriánus fúziós tahini görög joghurt közel-keleti tapas-mezze

Készíts elképzelhetetlenül finom, bolitiélesztő-mentes kovászolt kenyeret!

Szerző: Házisáfrány - 2016.06.27. 12:46 1 komment

kovaszolt_kenyer_2.jpgVan valami csodásan megnyugtató, misztikus és spirituális a sülő kenyér illatában. Abban, ahogy a héja ropog, amikor letörsz belőle egy darabot, vagy ahogy előbukkan ruganyos, lyukacsos belseje. A tudatban, hogy ugyan ezt ették őseid, sőt hosszú évezredeken keresztül ugyan így is készítették.

Ezt az élményt nyújtja a kovászolt kenyér, és ezért szenvedtem hetekig, hogy kineveljem a saját élesztőkultúrámat. Tény, hogy élő első kovászt erjeszteni kissé macerás, ebben a cikkben részletesen olvashatsz róla, de ha egyszer sikerült, szinte elpusztíthatatlan, és némi odafigyeléssel életed végéig süthetsz vele.

Nem fogok neked hazudni. Kovászolt kenyeret csinálni időigényes, ám ha egyszer rákapsz, soha, de soha többé nem akarsz majd bolti pékárut enni! Ha hideg helyen keleszted, lesz 12 óra, amíg hozzá sem kell nyúlnod és így talán a munkafázis már nem is tűnik olyan ijesztőnek. Ha pedig ügyesen osztod be az időd, elkezdheted délután, és másnap reggelire már friss, ropogós kenyeret ehetsz. Ezek a veknik kissé másképp készülnek, mint egy sima, élesztős péksütemény, a tésztája is ragacsosabb, a kelesztés is lassabb, és egy háztartási robotgép dagasztófejjel ebben az esetben tényleg nagy segítség, de egy dolgot bizton ígérhetek neked. Ahogy az első kenyered kihúzod a tepsiből rájössz majd, ez a csoda minden fáradtságot megér!!! Mert amit abban a pillanatban a kezedben tartasz az hidd el, maga a csoda!

Címkék: kenyér kovász liszt

Készíts élesztő nélküli vadkovászt a világ legfinomabb kenyeréhez!

Szerző: Házisáfrány - 2016.06.13. 13:33 4 komment


kovasz.jpg“- Etesd meg a kurvát!- mondta egy hang a telefonban. - Etesd a kurvát, különben meghal!”

…Az immár kultikussá vált mondat Anthony Bourdain, A konyhafőnök vallomásai című könyvéből származik. Abból a részből, amikor az alkoholista pék olyan másnapos, hogy nem tud bemenni dolgozni, de teljesen szétcsúszva sem felejti el hogy,

  1. A “kurvát”, azaz az élesztőkultúrát történjen bármi, “meg kell etetni”, különben elpusztul.
  2. Igazán jó, ragacsos belű, savanykás ízű, nagylyukú, vastag, ropogós héjú kenyeret nem a bolti élesztővel, hanem az általad nevelgetett kovásszal lehet csak csinálni, ergo, nincs olyan helyzet, amiben megengedheted magadnak, hogy kinyírd szerencsétlent.

Címkék: kenyér kovász élesztő liszt vadkovász

Amit a konyhádról feltétlenül tudnod kell/ 2- A fűszerpolc

Szerző: Házisáfrány - 2016.05.27. 14:24 1 komment

fuszerpolc_2.jpgKonyhai isten/istennő vagy? Nagyjából kézben tartod a dolgokat? Vagy mégsem? Akárhogy is legyen, jó szót ejteni a fűszerpolcodon található káoszáról is. Mert szinte biztos, hogy ott kupi van. Ha pedig nem, akkor is fogadnék egy tábla csokoládéba, a fűszereid egy része olyan régi, hogy már minden aromáját elvesztette.

Nos, egy fűszerpolcot feltölteni nem nagy tudomány, de rendet tartani benne, ügyelni, arra, a tartalma valóban használható legyen, hogy ne lejárt szavatosságú cuccoktól roskadozzon, annál inkább. Én ezért legalább félévente darabjaira szedem az enyémet. Egyetlen fűszer sem tartható ugyanis el az idők végezetéig, de ha az is lenne, akkor sem akarnád, hogy olyasmi foglalja a polcodon a helyet, amire semmi szükséged. Vegyünk hát sorra pár rendszerezési szempontot.

Címkék: fűszer konyhai praktikák

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!