Ajándékok házilag 11.- A világ legjobb zserbója, ami már 30 éve állja az idő próbáját!

Szerző: Házisáfrány - 2017.12.21. 07:36 18 komment

zserbó 1.jpgVelünk, „gasztroizékkel” általában egyáltalán nem könnyű! Pont a napokban mondta nekem Anett, a legjobb barátnőm, hogy ha egy mód van rá, többet nem megy velem étterembe. Egy átlagos vendéglőben ugyanis mindent kritizálok, idegesítő módon okoskodom arról, a kirendelt ételt hogyan kellett volna jól megcsinálni, sznobkodva magyarázom, milyen alapanyagokból lett volna szerencsés dolgozni, ha adott étterem adna magára akárcsak egy kicsikét is (de persze nem ad, tehát minek jöttünk ide…), és hosszan fejtegetem azt is, miért ideje múlt és korszerűtlen az étlap.
...Ha jobban belegondolok, Anett helyében én se nagyon akarnék magammal étterembe menni….

Mindezek ellenére elárulok neked egy titkot, jó? Szép csöndben, amikor senki nem néz oda, mi, az ominózus gasztroemberek legalább annyira imádjuk az old school desszerteket, mint mindenki más. Úgy ahogy vannak, változtatás és újítások nélkül. Mert azok tökéletesek voltak évtizedekkel ezelőtt és ugyan olyan tökéletesek most is.  Ez vonatkozik a karácsonyi süteményekre is, természetesen. Nem mondom, hogy nem szoktam új dolgokat kipróbálni minden évben, de az újdonságokat csak a hagyományos sütemények mellé és nem helyett sütöm. Nincs ugyanis karácsony mézeskalács, mandulás hókifli, bejgli és zserbó nélkül.

Címkék: karácsony dió csokoládé sütemény desszert aprósütemény ünnepi ételek

Töltött káposzta kacsamellel, egy valóban ünnepi változat

Szerző: Házisáfrány - 2017.12.20. 13:00

toltott_kaposzta.jpgAz ételekkel kapcsolatos emlékeink a legfontosabb emlékeink közé tartoznak, így sanszos, hogy mindannyian azt a változatát fogjuk szeretni egy-egy fogásnak, amit anno gyerekkorunkban anyukánk, nagymamánk, vagy extrém esetben az óvodai szakács néni csinált nekünk. (Gondolj csak az agyoncukrozott, csomós, betűtésztás konzerv-paradicsomlevesre! Valójában undorító, de akkor is ez a mindenkori kedvenced, a citrompótlós napközis teával egyetemben…) Ezért aztán nagy bátorság lenne egy klasszikus receptjének azt a címet adni, hogy „a világ legjobb pörköltje, mákos gubája, bablevese”. Mert ha az nem PONT olyan, amilyet gyerekkorunkban csináltak nekünk, hát az akkor nem is lehet a világ legjobbja. Számunkra legalábbis biztosan nem.

Az én nagymamám csak karácsonykor csinált nekünk töltött káposztát, és én imádtam. Aztán amikor már jó pár éve nem főzött, elkapott a nosztalgia, és úgy döntöttem a rongyrázós rozé kacsamellek és báránysültek mellé talán mégis csak érdemes lenne beiktatnom ezt a jó kis klasszikust az ünnepi repertoárba, miért ne alapon.

…És akkor elkezdtem nyomozni. Rámentem a netre ahol számolatlan, sajnos az esetek 95%-ban használhatatlan verziót találtam. Aztán autisztikus precizitással konzultáltam kvázi mindenkivel, aki valaha csinált már az életében ilyesmit, dumáltam háziasszonyokkal, séfekkel, osztottam-szoroztam és végül félve ugyan, de nekiálltam életem első töltött káposztájának.

Azóta eltelt pát év, az ételt tovább tökéletesítettem, és talán mostanra eljött az ideje annak, hogy átadjam neked a tapasztalataimat.

Címkék: ünnep karácsony kacsa tejföl káposzta magyaros ünnepi ételek

Összegyűjtöttem neked az összes eddigi, házilag készíthető, ehető ajándékom, hogy ne kelljen keresgélned!

Szerző: Házisáfrány - 2017.12.17. 11:26 1 komment

Minden évben, karácsony körül vadul nekiállok ehető ajándékokat csinálni. Na, nem azért, mintha egyszerűbb, gyorsabb, vagy olcsóbb lenne egy boltban kapható valaminél, sőt! Inkább azért, mert az ilyen ajándék sokkal személyesebb, mint bármilyen, pikk-pakk, „tudjuk le” alapon megvásárolt kis bizbaz. Szeretek hát ebben a szezonban ilyesmivel pepecselni és a barátok mindig nagyon hálásak a finom, szépen csomagolt kis nassokért. Jutalom gyanánt pedig karácsony előtt hetekig fahéj és vanília illatú a lakás, a ruháim és a hajam. Ilyenkor semmi szükség illatgyertyákra!

Miután tudom, hogy nincs időd az archívumban keresgélni, ebben a posztban összegyűjtöm neked az összes eddigi ehető ajándékom fotóval és linkkel, így nem kell pötyögnöd a keresőbe. (A kép alatti feliratra kattints ha az illető posztot el akarod érni, ne a fotóra. Csak azért írom, mert volt olyan olvasóm, akinek ez nem volt egyértelmű.) Böngéssz köztük kedvedre, fogsz találni bőven ötletet édes és sós finomsághoz, kicsiknek és nagyoknak. Ezt a posztot folyamatosan frissítem majd, ha újabb ajándékokat csinálok!

Jó keresgélést és kellemes ünnepre való készülődést!

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

img_5999.JPGA világ legfinomabb zserbója.
A mindenkori legolvasottabb posztom. Ha a karácsonyi szezonban egyetlen süteményt készítenél csupán, az ez a süti legyen!

Címkék: ünnep karácsony DIY ajándékok házilag

Aszalt gyümölcsökkel töltött pulykamell portói mártással, hatásvadász vacsora minimális munkával

Szerző: Házisáfrány - 2017.12.15. 13:03 Szólj hozzá!

portois_pulykatekercs.jpg

Ha az ember úgy hív ebédvendégeket, hogy azt mondja nekik, jöjjenek, és enni is kapnak, de CSAK AKKOR, ha megígérik, hogy segédkeznek az ételfotózásnál, akkor bizony el is várja, hogy az illető vendégek a megbeszéltek szerint asszisztáljanak. Ennek reményében engedtem hát be a lakásomba Krisztát és Jennyt, gondolva, majd fegyelmezetten tartják a derítőlapot, ad absurdum a stylingba is besegítenek. Jenny mellesleg 46 kg és az alakja hajaz egy modellére, bár folyamatosan és megállás nélkül eszik, ráadásul büntetlenül. Utálhatnám ezért, tök jogosan, de mit csináljak, szeretem. Mondjuk azt nem annyira szerettem, hogy a fotózás nagyjából 10 perce alatt mind a két csaj megállás nélkül nyivákolt, hogy mikoreszünkmár, mikoreszünkmár, és egy ponton Jenny már de facto agresszívre éhezte magát, így onnantól addig vágta a fotón látható morcos fejet, míg elé nem tettem az ebédjét. Akkor végre megbékélt a világgal.25319722_10215353504615118_2120331654_o.jpgEz a pulyka pedig minden perc várakozást megért, hiszen csodásan ünnepi, elképzelhetetlenül finom, nem kell az elkészítéséhez különösebb főzőtudomány, de a legvonzóbb tulajdonsága mégis csak az, hogy alig van vele munka sőt, elő is készítheted az ünnep előtt napokkal, beteheted a mélyhűtőbe, és bőven elég csak megsütnöd akkor, amikor beállít a rokonság. Tudom, hogy mindig meló nélküli karácsonyról álmodoztál, és most eljött az alkalom, hogy bár némi előkészülettel, de álmod valóra váljon.

Nu. És akkor a recept. A pulykamell önmagában nem a világ legizgalmasabb húsa, de pont azért, mert az íze kissé neutrális, ha ügyesen bánsz vele, más hozzávalókkal fantasztikus harmóniát alkot. Ebben az esetben a bacon garantálja azt is, hogy a sülted egyáltalán nem lesz száraz. A húst úgy kell előkészíteni, hogy a mellet kettévágjuk, vagy „S” alakban háromfelé, de közben nem vágjuk végig, így egy nyitott könyvhöz hasonló téglalapot kapunk. Fontos, hogy a hús sehol ne lyukadjon ki, mert akkor kifolyik belőle a töltelék.

Ha pulykát veszek, igyekszem Gallicoop márkájút venni, a cég ugyanis rendelkezik fenntarthatósági tanúsítvánnyal, és kizárólag minden folyamatában ellenőrzött, magyar takarmánnyal etetett, hazánkban tenyésztett és tartott állatok húsát, és az azokból készített termékeket árulják , így a származását vissza tudod követni és nem kell azon izgulnod, vajon Kínában vágták-e le, és hulladékkal tömték-e a megboldogultat.

A kész sült sós-édes ízvilágával pedig meglátod, mennyei! Bár ünnepekkor nem ez a legfontosabb szempont, de se glutént, se laktózt (a mártás készülhet laktózmentes vajjal), se hozzáadott cukrot nem tartalmaz, így szinte már diétás fogásnak is „eladhatod”. Ráadásul a pulykahús zsírszegény és többszörösen telítetlen zsírsavai segítik a szív- és érrendszer védelmét. Bónuszként a portói, a bacon és az aszalt déli gyümölcsök keverékétől varázslatos illat lesz az egész lakásban! Tálald krumplipürével és párolt zöldségekkel.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

portoispulykatekercs_1.jpg

6 fő részére

800 g pulykamell
1 kis vöröshagyma
2-3 közepes lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
50 g aszalt sárgabarack
50 g aszalt datolya
30 g mandulaforgács
300 g bacon
300 ml portói
150 ml alaplé
50 g vaj
1 tk liszt
1 ágacska rozmaring
1 ek olaj

  1. Vágd a hagymát apróra. Kockázd egészen kicsire az aszalt barackot és az előzőleg kimagozott datolyát. Kockázz fel 4 szelet bacont.
  2. Egy száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsd enyhén a mandulát. Tedd félre.
  3. Egy vastag fenekű lábasban melegíts egészen kevés olajat, és pirítsd rajta ropogósra a bacont. Dobd hozzá a hagymát, párold üvegesre. Add hozzá az aszalt gyümölcsöket és a rozmaringot, majd párold további 2-3 percig.
  4. Önts a lábasba kb. 100 ml portóit és kevergesd addig, míg el nem párolog és a töltelék alatt nem marad folyadék, ha túl gyorsan beszívná a gyümölcs, adj hozzá még egy keveset. Sózd, ha szükséges és óvatosan keverd hozzá a mandulát. Dobd ki a rozmaringot. Hűtsd ki.
  5. A hentesnél előzőleg már téglalap alakúra formázott pulykamellet klopfoljuk kb. 2 cm vastagságúra, ha egy mód van rá, egyenes aljú és nem barázdált klopfolóval.
  6. Terítsd a húson el egyenletesen a tölteléket úgy, hogy az utolsó harmadára ne vagy csak alig jusson.
  7. Óvatosan tekerd fel a húst.
  8. Tekerd a pulykát körbe a bacon szeletekkel úgy, hogy mindenhova jusson belőle, majd óvatosan kötözd meg a húst, hogy megtartsa a formáját és a bacon is a helyén maradjon.
  9. Tedd a húst tepsibe. Dobáld köré az előzőleg megtisztított fokhagymát és a 4-8 darabra vágott lilahagymákat. Locsold meg bőben a portóival, takard le és 180 fokra előmelegített sütőben párold kb.1 órán keresztül, vagy nagyobb pulykánál tovább, amíg a belseje teljesen át nem fő.
  10. Vedd le a tepsi tetejét és süsd a húst addig, míg a bacon mindenhol egyforma aranyszínűvé nem válik.
  11. Vedd ki a húst és a hagymákat.
  12. Amíg a hús pihen, tedd a tepsit a tűzhelyre és kezdd melegíteni. Adj hozzá még egy kevés portóit, és kevergesd addig folyamatos melegítés közben, amíg a tepsire ragadt finom barna pörköket fel tudod kaparni.
  13. Öntsd a mártást lábasba és forrald nagy lángon. Ha a portói már sűrűsödik, és elfőtt az alkoholtartalma, add a mártáshoz az alaplevet és forrald azzal is, amíg el nem kezd sűrűsödni.
  14. Kis adagokban add a mártást a liszthez és főzd, míg sűrűsödni nem kezd. Húzd le a tűzről és keverd bele a vajat. Ha a mártás csomós lenne, szűrd le.
  15. Vágd fel a pulyka roládot és tálald a csodás mártással!
  16. portois_pulykatekercs_3.jpg

Címkék: gyümölcs ünnep karácsony portói pulyka aszalt gyümölcs ünnepi ételek

Ajándékok házilag 19. Shortbread, a skótok csodás vajas keksze

Szerző: Házisáfrány - 2017.12.12. 10:46 Szólj hozzá!

shortbread_2.jpgHa valamelyik ismerősöd Londonba utazik, szinte borítékolható, hogy visszafele hoz neked egy doboz shortbreadet, azaz skót vajas kekszet ajándékba. Te pedig, ki tudja miért, ennek a madárlátta doboz kekszek valahogy mindig jobban örülsz, mint ha vennél egy doboz ugyan ilyet a sarki hiperben.  (Mert kapni már itthon is szinte bárhol kapsz.)

Bevallom, évekig terveztem, hogy egyszer kipróbálom, milyen lehet a házi shortbread, mert sejtettem, hogy ha a gyári ennyire finom, akkor a házi minden bizonnyal mennyei lehet, de motiváció híján mindig elhalasztottam a projectet. Aztán pár napja Emmácska, a szépséges unokahúgom mondta, hogy országos angol kultúra versenyre készülnek az osztálytársaival, ahol a téma skócia lesz. Van-e valami ötletem, amivel le tudnák a zsűrit „kenyerezni”. Süssünk, javasoltam, mert éreztem, hogy haggist, azaz a skótok meglehetősen bizarr kedvencét, a tradicionális töltött birkagyomrot talán annyira nem szívesen majszolgatná az ominózus zsűri verseny közben. Neki is álltunk a szerencsére egyáltalán nem bonyolult süteménynek izibe, és az eredmény annyira, de annyira csodás lett, hogy Emmácskáék dobogósként végezték, amibe, szeretném hinni, szexi kis shortbreadjeink is belejátszottak.

Címkék: ünnep karácsony édesség keksz sütemény desszert vaj cukor ajándékok házilag

Ajándékok házilag 18. Melomakarona, görög hagyományos, fűszeres sütemény olíva olajjal

Szerző: Házisáfrány - 2017.12.04. 12:40 Szólj hozzá!

melomakarona2.jpgfotó: Bolega Niki

Ezt a csodás görög karácsonyi süteményt Lilafüge „Ünnep” című magazinjába készítettem. Magazinnak dolgozni buli, de egyáltalán nem úgy zajlik ám, ahogy azt gondolnád. Egyrészt karácsonyi magazint/tv műsort/ újságot az ember nyáron csinál, a legnagyobb forróság közepette, így a “Mennyből az angyal” életérzés kombinépántos ruhácskában izzadva nem olyan magától értetődő, mint decemberben. Másrészt, mint minden, amiben benne van a kezem, ez sem pont úgy alakult, ahogy alakulnia kellett volna.

…Szóval az úgy volt, hogy Lilafüge Dóra kitalálta, összerak egy téli magazint és az ehhez toborzott remek kis csapatot, amihez én is csatlakoztam. Alig vártam, hogy elkezdhessek dolgozni a kis cimboráimmal, mert barátokkal dolgozni mindig jó, de a nagy melóra „rápihenendő” előtte még elhúztam egyet gyorsan nyaralni, hogy jobban bírjam a tempót.

Mondanom sem kell, hogy a nyaralás utolsó napján úgy összetörtem a térdem, hogy tolókocsiban jöttem haza. A magazinba szánt ételeket ezért térdgéppel, két mankóra támaszkodva készítettem, így a főzés most, öööö…., hogy finom legyek, nem nyújtott akkora élvezetet, mint általában. A fotózás idejére aztán Dórának is sikerült karamboloznia és agyrázkódással csinálni végig a 12 órás munkanapokat. Ehhez Sanya több órás késéssel, totál másnaposan esett be a stúdióba.

Csodásan festhetett a kripli kis csipet-csapat, a Taigetoszra való stábbal, ahogy teljesen leamortizálva próbáltuk magukból kihozni a maximumot. A nap végén azonban úgy tűnik sikerült, mert a magazin olyan, de olyan gyönyörű lett, a receptek meg annyira használhatóak, hogy bele sem merek gondolni, milyen lesz a következő szám, ha kis mázlival, de egészségesen látunk neki.

Címkék: ünnep karácsony görög méz fűszer ünnepi ételek ajándékok házilag

Brutális brownie cukrozott, sűrített tejjel

Szerző: Házisáfrány - 2017.11.15. 15:41 Szólj hozzá!

brownie_1_1_of_1.jpgIgenis van az úgy, hogy az ember a gombhoz veszi a kabátot. Velem legalábbis rendszeresen előfordul. Mint például a múltkor, amikor olvastam neten, hogy a Brave Tart című amerikai desszertes könyvben van egy olyan brownie recept, ami cukrozott sűrített tejjel készül. Ez persze bőven elég volt nekem ahhoz, hogy a könyvet megrendeljem, a cukrozott, sűrített tejet ugyanis a világon mindennél jobban szeretem! Emlékszem, gyerekkoromban komplett tubusok tartalmát szívogattam ki a nagyi frigójában lapuló készletből nagy titokban, és amikor szegény kávézni szeretett volna, már nem maradt neki. Aztán amikor a könyv végre megérkezett, szépséges unokahúgom, Emmácska is nekiesett, és gyorsan bejelölte azokat a desszerteket, amiket "feltétlenül" meg kell sütnünk. Azt hiszem, a fotó magáért beszél, a következő hónapokban tuti nem fogok unatkozni!bravetart.jpg

Mindjárt írom a részleteket, de spoilerként annyit azért el kell mondanom, ÉLETEMBEN nem ettem még ilyen lenyűgözően finom browniet!

Spórolj pénzt környezettudatosan- szerezz be te is egy szeletelőgépet!

Szerző: Házisáfrány - 2017.10.24. 13:48 Szólj hozzá!

szeletelo1.jpg

Kevés dolog szexibb a hajszálvékonyra szeletelt sonkánál... :)

Esküszöm, sosem akartam szeletelő gépet venni, de aztán megismertem Danit. Akinek volt. Kérdeztem, minek. Ez nem csak az újabb hely és porfogó felesleges konyhagépek közül? Dani csak annyit mondott nekem, egy szeletelő géppel rengeteget spórolhatok, menjek el az első hiperbe és számoljam ki, mennyit. És én, aki ekkora gourmet-nak gondolja magát, ne állítsam azt, hogy az előre csomagolt étel finom. Mert nem az. És, ha már itt tartunk, - kérdezte Dani -, engem nem zavar, hogy annyi műanyag szemetet termelek? Nos, tulajdonképpen zavar, és különben is épp unatkoztam aznap, így elmentem bevásárolni, hogy kiderítsem, tényleg igaza van-e. A hiperben aztán körülnéztem a felvágott és sajt részlegeken. Azoknak a termékeknek az árát vettem figyelembe, amik a legnépszerűbbek egy átlagos magyar háztartásban. Aztán felhívtam a barátaimat és megkérdeztem tőlük, iskolaidőben mennyi előrecsomagolt étel fogy nálunk. Kiderült, hogy egy olyan családnál, ahol 2-3 kamaszgyerek van, akik folyton éhesek, és a suliba is viszik az uzsit, heti szinten minimum 8-10 csomag sajt, felvágottból pedig 10-12. Osztottam, szoroztam, átlagoltam. Próbáltam úgy kiszámolni, mennyi az annyi, hogy a család minden termékből nagyjából ugyan annyit vesz. És kijött a végeredmény.

HA NEM ELŐRECSOMAGOLT, ZSUGORFÓLIÁZOTT, MŰANYAG MELLÉKÍZŰ FELVÁGOTTAKAT, SAJTOKAT VESZEL, ÉS VAN EGY 4 TAGÚ CSALÁDOD, AMIBEN VAN KÉT KAMASZGYEREK, BIZONY NAGYJÁBÓL 120 000 FT-OT SPÓROLSZ ÉVENTE, HA MAGADNAK SZELETELSZ!

Paradicsomos kenyérpuding kecskesajttal, a maradékok felhasználásának legfinomabb módja!

Szerző: Házisáfrány - 2017.08.25. 15:31 Szólj hozzá!

paraicsom_bread_puding_1.jpg

Ezt az ételt megint Lacival közösen főztük. Amikor együtt készítünk valamit, általában megbeszéljük, ki mit vesz, felosztjuk meg minden, hogy ne kelljen száz különböző botba mennünk. A mostani alkalommal azonban máshogy alakult. Laci lassan 50 lesz, ami általában a történet gasztronómiai aspektusát tekintve irreleváns információ, de az ominózus hétvégén bebizonyosodott, hogy legyen bár akárhány éves, Laci sokkal belevalóbb, mint én.

Szombat volt, verőfényes nyári nap, de főzőpartneremet semmiképp sem akartam 10 előtt zavarni gondolván, biztos még alszik. Aztán mégis felhívtam, mert indulnom kellett a piacra.

  • Szerbusz! - mondta Laci NAGYON különös hangon, amit hirtelen nem is tudtam beazonosítani.
  • Felkeltettelek? - kérdeztem kamu-lelkiismeretfurdalást imitálva.
  • Dehogy! - mondta Hősünk a napszakhoz képest indokolatlan vidámsággal. - Tegnap Sziget volt. Még le sem feküdtem.

„Le a kalappal!”- futott át az agyamon, hiszen én már tíz éve sem bírtam a reggelig tartó dajdajt, és elindultam a piacra. Lacinak meg mondtam, hogy pihenjen, majd délután megbeszéljük a rá eső bevásárolnivalót.

… 6 körül megint rácsörögtem, hátha már felébredt. A telefont egy még furcsább hang vette fel.

  • Te mondd,- kérdeztem- tulajdonképpen mennyit aludtál?!
  • Semennyit!- válaszolta kvázi extatikusan. Azóta se sikerült lefeküdnöm!

…Ne szépítsük. Sóhajtottam egy mélyet, káromkodtam kettőt és elindultam a közért irányába, hogy megvehessem a maradék összetevőket a kenyérpudinghoz…

Címkék: kenyér paradicsom sajt mediterrán egészséges vegetáriánus egypercesek gyors vacsorák

Pikáns, jéghideg joghurtos tökkrémleves

Szerző: Házisáfrány - 2017.08.19. 09:53 Szólj hozzá!

tokkemleves1.jpgSzoktátok kérdezni tőlem, honnan veszem a receptjeimhez az ötleteket, és az igazság az, hogy innen-onnan. Ezt a mostanit pont Laci barátomtól. Aki a saját bevallása szerint nem egy konyhatündér, pedig…

Az úgy volt, hogy meghívott minket a Pannával, egy klasszikusnak szánt tapas vacsorára. A „tapasozás” kedvelt spanyol étkezési forma, és abból áll, hogy az ember egyszerre, hangsúlyoznám, egyszerre, kirendel jó sok „tapa”-t azaz falatkát, hideget és meleget, majd ezekből a változatos ételekből remek, változatos lakomát csap. Az adagok kicsik, de van belőlük jó sok, mindenki mindenből vehet, így mindent meg tudsz egyszerre kóstolni. Laci már előre felsorolt kb. 15 fogást, amire számítanunk kell majd, ezért szándékosan nem ettem előző este óta semmit, hogy az összeset ki tudjam próbálni. Agresszívre éhezve érkeztem hát délután 4 körül abban a reményben, hogy már vár a terülj asztalkám. Bizony csalódnom kellett. Laci ugyanis csacsogva főzőcskézett nyugodtan, lassan, semmit sem elsietve. 60 perccel az érkezésem után kissé feszengve és az éhezéstől már-már szédelegve finoman sarokba szorítottam a „Nincs véletlenül egy kis csokid”?- beugratós kérdéssel. - Ja hogy te éhes vagy?!- kérdezte vendéglátóm némileg értetlenkedve, talán már elfelejtve a tényt, hogy tulajdonképpen lakomára hívott minket, majd csoki helyett nagy nehezen, kitálalt egy adaggal csodás tökkrém leveséből. Az élet hirtelen rózsaszínné változott!! A leves annyira finom lett, a savanykásan pikáns, hideg ízek olyan nagyon jól estek a forró nyári napon, hogy kértem volna még és még, de a fennmaradó 14 fogás tudatában inkább visszafogtam magam. Jöttek is a falatkák, ha nem is egyszerre, inkább 1-1.5 órával egymás után. Érkezett egy mesés, datolyával és pirított mandulával készült húsgombóc, egy pikáns tojás és egy cukkíni saláta. Sosem derült ki azért, ízlik-e minden annyira, mert tényleg olyan rohadt jó, vagy, mert Laci talán szándékosan és fondorlatos módon a kiéheztetésünkre játszik, hogy biztos legyen abban, mindent megeszünk, ami a tányérunkra kerül. Nem buta fiú ő, na.

Így történt hát, hogy bár négykor érkeztem, de csak nagyjából éjfélre, mert addigra lettünk túl 5-6 fogáson, laktam jól. Az azonban biztos, hogy amikor eljöttünk, még ott várt minket vagy 5 fogásnyi alapanyag, többek között némi királyrák, ami végül, idő híján, sosem készült el.

Címkék: leves nyár tök vegetáriánus gyors vacsorák joughurt

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!