Így készül a profi kovászolt kenyér!

Szerző: Házisáfrány - 2018.06.13. 09:11

kovaszolt_kenyer_3.jpg

Kevés szexibb dolgot tudok elképzelni egy illatos, ropogós, rusztikus külsejű, saját készítésű vekninél. Nem véletlenül izgat a téma hosszú évek óta és nem vagyok ezzel egyedül, mert mostanság kovászolt kenyeret sütni rettentően menő. Saját nevelésű kovászból (erről itt a részletes cikk!) két éve sütöttem először kenyeret (erről meg itt!) és a kezdeti kudarcaimról akkor részletesen írtam, így ezt a cikket azoknak ajánlom, akik az előzőeket már olvasták, és nagyjából tudják, mitől döglik a légy. Ha még kezdő vagy, akkor sem kell megijedni, hiszen kellő kitartással, 2-3 hét gyakorlás után már te is bőven profi leszel! Mostani írásomból azt tanulhatod meg, hogyan tudsz otthoni körülmények között „egész jó” kenyér helyett olyat sütni, aminek a látványától bármelyik kézműves pék sárgul majd az irigységtől!

Világéletemben imádtam a kovászolt kenyeret, de még annál is jobban izgatott a kenyér mögött álló alkímia. Vad kovászkultúrával dolgozni ugyanis nem az a műfaj, mint megsütni egy süteményt. A sütinél ha követed a receptet, pontosan betartasz mindent, akkor a végeredmény is olyan lesz, mint kellene.

Kovászolt kenyeret készíteni ennél sokkal macerásabb, mert az eredmény sosem csak rajtad múlik. Fogd fel úgy, mint egy párkapcsolatot. Ott is annyi a legtöbb, amit tehetsz, hogy beletolod a saját 50 %-od, a többiről akármennyire szeretnéd, nem te döntesz.

Nos, ahogy azt már mondtam, a kelt tészták ilyen-olyan módon, régóta részei az életemnek, és bár nem vagyok egy nagy Oravecz-Coelho, az biztos, hogy az a néhány alkalom, amikor valami amit sütöttem, nem kelt rendesen meg, mindig összefüggésben volt egy-egy nagyobb szerelmi bánattal. Ilyen alkalom volt az is, amikor az elpusztíthatatlannak hitt kovászomat sikerült hanyagság okán penész általi halálra ítélnem. A kovász ugyanis élő és érző valami, ha jól bánsz vele, szimbiózisban létezik veled, ha viszont elhanyagolod, elpusztul szegény. Amikor kinyírtam az enyémet, azt hittem, a kovászos kenyér korszakom végleg bezárult. A kenyérsütés azonban olyan, akár a drog, leszokhatsz róla, de attól még életed végéig függő maradsz. Én szóltam. Bennem ezért Első Kovász Halála után két évvel megint eluralkodott az ellenállhatatlan vágy a házilag készült kenyér gyönyörűsége után. Nosza, új adag élesztőkultúrát neveltem, és eredeti technikámat továbbfejlesztve elindultam a tökéletes vekni nyomában. Konzultáltam szakemberekkel (Köszönöm Ormós Gabi, Juhász Misi és Heiszler Olivér!), olvastam könyveket, néztem videokat, és jó pár próbálkozás után megszületett az, amiről évek óta álmodom. A csodálatos, kívül ropogós héjú, belül ragacsos, enyhén savanykás ízű csoda nagy, szabályos lyukakkal. Hogy mit jelent megsütni egy ilyen kenyeret, kizárólag azok tudják, akik már próbálkoztak vele, mások csak annyit fognak mondani kissé közönyösen, jaj, de szép. Én azonban életemben nem voltam magamra annyira büszke, mint amikor először vágtam fel olyan kenyeret, ami belül is tökéletes volt. Most pedig átadom neked is a TUDÁST.kovaszolt_kenyer_4.jpg

Ez tehát amolyan „master class” írás, neked, aki már nagyjából tudod, hogy kell kenyeret sütni. Itt az ideje hát, hogy megtanuld, mik azok az apró kis nüanszok, amiknek a végeredménye egy olyan vekni, ami mind kinézetben, mind ízben simán ringbe száll egy profi pék alkotásaival.

Figyelem, csak haladóknak!

Címkék: kenyér kovász élesztő egészséges vegetáriánus liszt vegán

Villámgyors halas táskák

Szerző: Házisáfrány - 2018.05.23. 18:05 Szólj hozzá!

halas_taska_1.jpgHa anyuka vagy tuti, hogy a te környezetedben is ott van az a bizonyos irritálóan tökéletes Szupermami. Tudod, kiről beszélek, nem? Arról, aki miközben te majd’ megszakadsz, hogy mindenhol helytállj, mégis bénázol, az egész életét mintaszerűen tolja. Ő az, akinek a gyereke nem szendvicset és müzli szeletet visz az iskolába, mint a tied, hanem otthon készített, “tápláló és egészséges”, teljes értékű ételeket, ízlésesen becsomagolva, a fehérje-szénhidrát arányra gondosan ügyelve. Ő az az anyuka, akiknél TERMÉSZETESEN nincs bolti pogácsa, meg cukrászdából vásárolt torta a gyerekzsúron.

Nem tudom, hogy lehet, de ilyen anyukák mindenhol vannak, és valamiért ezek az anyukák sose mi vagyunk. Nos, a minap ezt az elméletet hallgattam Nelli barátnőmtől, aki egyedül nevel három kis ebadtát, és aki szétstresszelte magát a gyerekek szülinapi zsúrja előtt, hogy ugyan mi a fenét adjon a vendégeknek, ami nem műkaja, nem kerül egy vagyonba, de nem is kell miatta hetekig a konyhában ácsorognia. Végül úgy döntöttünk nem esünk pánikba, inkább improvizálunk, megnézzük, mi van a kamrában, és kihozzuk belőle, amit lehet.

…Így történt, hogy mélyhűtőben találtam egy csomag leveles tésztát, és aminek ennél sokkal jobban megörültem, a spájzban pár doboz Hamé halas pástétomot. Hamé pástétomaim nekem is vannak otthon. Szeretem őket, mert önmagukban is nagyon finomak, kenyérre kenve. Nellivel úgy döntöttünk, halas táskákat csinálunk a bulira és én tudtam, hogy a Hamé pástétomból csodás tölteléket tudunk majd varázsolni.

Neki is álltunk a sütésnek, és kevesebb, mint fél óra múlva kész is volt egy nagy tálca aranybarna, ropogós hasé, a lakásban pedig isteni illatok terjengtek, legnagyobb megelégedésünkre.  

Ekkor jelent meg “Szupermami”. Egymásra néztünk Nellivel, és negédesen kedveskedve, azonnal megkínáltuk a még forró sóssüteménnyel. Amikor beleharapott a csodás, fűszeres pogácsába láttam, ahogy a féltékenységtől összeszűkülnek a pupillái.

  • Milyen finom ez a halas hasé!- mondta hamis vidámsággal a hangjában, - Hol vettétek?- folytatta, remélve, hogy ez valami bolti dolog, hiszen ilyen finomat NYILVÁN csak ő tud sütni.
  • Nem vettük! Mi csináltuk, igazán semmiség volt!- felelte Nelli csengő-bongó hangon, és amikor látta, hogy Szupermami, aki a legutóbbi gyerekzsúron csak az unalomig ismert pizzát szolgálta föl az úri közönségnek, dühében összeszorítja a száját, úgy érezte, az élet igenis szép.

Címkék: gyors egyszerű gyerekeknek tapas-mezze Hamé

Grillezett retek snidlinges, joghurtos mártogatóssal

Szerző: Házisáfrány - 2018.05.03. 11:30 1 komment

grillezett_retek.jpgHa kicsit beleolvastál az előző évek egészségesblog-trendjébe láthattad, boldog, boldogtalan karfiolt grillezett. Egészben, rózsáira szedve, szeletelve, pácolva, előfőzve, natúran, fűszerezve, sütőben, vaslapon, grillrácson, földön, vízen, levegőben. Voltak, akik egyenesen „karfiol steak”-nek hívták a sült karfiol szeleteket, azt sugallván, íze simán vetekszik egy szelet angolos bélszínével. Nos, nem, nem vetekszik.

Félre ne érts, én is szeretem a sült karfiolt, de úgy érzem, a hirtelen jött karfiol-imádat trend méltatlanul szorította háttérbe a többi, legalább annyira finom zöldséget. Pedig grillezni szinte mindegyiket lehet. Az erős hő hatására az illető zöldség ízei felerősödnek, a benne lévő cukortartalom koncentrálódik, harsánysága szelídül, állaga átalakul. Az illatos és színes sült zöldségek legvonzóbb tulajdonsága mégis az, hogy nem csak köretnek, de TV előtti nasinak is kiválóak, nekem a nassolás királynőének ezt bátran elhiheted! Nem kell forgatni a szemed, hidd el, hogy egy tökéletesen megsütött édeskrumpli, megfelelően kiválasztott öntettel simán leveri élvezeti értékben a krumplit sosem látott zacskós csipszet.

Címkék: zöldség joghurt egészséges retek vegetáriánus egypercesek gyors vacsorák

Túróval töltött, lekváros, édes morzsás kalácskák

Szerző: Házisáfrány - 2018.03.28. 11:56 Szólj hozzá!

moraviai_kalacs_3.jpgMinden húsvét előtt elhatározom, hogy sós kalácsot csinálok, ami megy a sonka mellé, a szokásos édes, sütiszerű helyett. Aztán rendre belebotlok „az” édes kelt tésztába, melynek képtelen vagyok ellenállni. Itt van például idén ez a dekadens csoda. Hiszen ki bírna nemet mondani valaminek, amiben van lekvár és túró, a tetejére pedig ropogós, édes morzsa sült? Jól látod, senki, így amikor megsütöttem, azonnal elő is kerültek a barátok, kvázi a semmiből, ahogy „az éji vad gyűl a vérszagra”. Mert „ezek” valahogy mindig megneszelik, ha van kaja, én meg örülök, ha jönnek, mert minél több barát van a lakásodban, annál jobb.

Nos, először Gyuri érkezett, aki néhány sütikéért cserébe hajlandó volt tartani a fotókhoz a derítőlapot. Aztán felhívott a mama, és amikor megneszelte, mi a helyzet, rögtön be-„érzelmizsarolt”, hogy ő az egyetlen anyukám, és milyen dolog az, hogy mindenki nálam eszik, ő meg nem kap semmit, így gyorsan autóba pattantam, és vittem neki is pár bucit, a béke kedvéért. Később beállított Emmácska és Ádám, szépséges kis unokahúgom az öcsikéjével, és fogyasztottak rendesen. Estefelé megjelent Panna, és vele is jött egy cuki gyerek, majd amikor a kalácskák már tényleg fogytán voltak, váratlanul becsöngetett Dorci, kettő darab, állandóan éhes kamasz fiával.

…Utólag áldottam az eszem, hogy a süteményből másfélszeres adagot csináltam...

Címkék: húsvét ünnep kenyér túró kalács élesztő lekvár ünnepi ételek

Fűszeres pácban pirított karfiol csilis, fokhagymás joghurttal

Szerző: Házisáfrány - 2018.02.23. 11:54 Szólj hozzá!

pacolt_karfiol_1.jpgCsodásan hangzik, amit előző posztomban írtam, miszerint a telet diétával és egészséges ételek fogyasztásával töltöm, de tényleg, azonban a való életben ez sajnos nem teljesen van így. TÉNY, hogy mindig van egy egészséges fogás a palettámon, na de az az ámokfutás ami általában utána jön...

Szóval először megeszem a szuperegészséges ezt-azt, ettől aztán rettentő büszke vagyok magamra, majd közvetlenül utána beindul a nasizgatás. Először csak becsúszik pár csík ilyen-olyan sajtocska. Ezt követi a csoki, nyilván soronként, mert ha egyszerre csak kisebb adagokat eszel, az optikailag jóval kevesebbnek tűnik. Később rendszerint eszembe jut, milyen jó kis kovászolt kenyeret hozott előző este valamelyik vendégem (magának természetesen, mert én ugye nem eszem kenyeret), így az étkezés végén, kvázi az édesség után még elmajszolgatok némi tegnapi pékárút is, mert így, hogy nem az étel mellé, hanem utána eszem, talán nem is számít. Nos, kár magamnak hazudni, mert igenis számít.

Címkék: zöldség joghurt fűszeres fűszer karfiol egészséges vegetáriánus gyors vacsorák

Pácolt céklasaláta tahinis joghurttal és pirított dióval- téli vitaminbomba

Szerző: Házisáfrány - 2018.02.01. 11:44 Szólj hozzá!

pacolt_ceklasalata.jpgAz úgy volt, hogy szeptemberben elszakítottam a térdszalagom, és miután 5 hónapja sántítok, világossá vált, a műtétet nem fogom megúszni, a rehabilitáció szempontjából meg sajnos nem mindegy az ember hány kiló. Elhatároztam hát, hogy addig is fogyózok egy kicsit, ártani nem fog alapon.

Utálok fogyózni egyrészt, mert olyankor folyamatosan éhes vagyok, undok és depis, másrészt, mert amit ehetek, annak a nagy része nem finom, harmadrészt, mert nincs annál hervasztóbb, mint amikor nem eszel, de nem is fogysz. Mert az én esetemben általában ez van.

Fogyókúra előtt persze mindig jönnek a fogadkozások és nagy tervek. Hogy amíg diétázom kizárólag szuperegészséges, de finom ételeket eszem majd a vegán-smegán, mindenmentes, paleós, tököm tudja melyik palettáról a szokásos keksz-sajt-csoki háromszög helyett.

Ezt a csodás salátát is a „sohatöbbetnemnassolok” elhatározáson felbuzdulva készítettem. Rettentően ízlett és külön büszke voltam arra, hogy nem ettem mellé kenyérfélét, hiszen a kenyér diéta alatt a sátántól való, ahogy az köztudott.

Az egészséges vacsora csodás volt, tényleg, de aztán sajnos rám jött a „kívánhatnék”. Először csak elsétáltam a csokis fiókig, kinyitottam, és becsuktam. Ezt a műveletet megismételtem háromszor. A negyedik csokis fiókos kirándulás alkalmával aztán letörtem 2 sort a mogyorós Lindtből. Nem sokkal később aztán egy további sort. Idővel pár szem kekszet is elrágcsáltam, hiszen a mégse kenyér, ergo biztos nem hizlal. Végül az egészet lefojtottam egy bögre kakaóval.

Csodálkozik valaki ezek után, hogy nem fogyok???

Címkék: saláta dió közel-kelet zöldség elegáns cékla egészséges vegetáriánus előétel

Ajándékok házilag 11.- A világ legjobb zserbója, ami már 30 éve állja az idő próbáját!

Szerző: Házisáfrány - 2017.12.21. 07:36 18 komment

zserbó 1.jpgVelünk, „gasztroizékkel” általában egyáltalán nem könnyű! Pont a napokban mondta nekem Anett, a legjobb barátnőm, hogy ha egy mód van rá, többet nem megy velem étterembe. Egy átlagos vendéglőben ugyanis mindent kritizálok, idegesítő módon okoskodom arról, a kirendelt ételt hogyan kellett volna jól megcsinálni, sznobkodva magyarázom, milyen alapanyagokból lett volna szerencsés dolgozni, ha adott étterem adna magára akárcsak egy kicsikét is (de persze nem ad, tehát minek jöttünk ide…), és hosszan fejtegetem azt is, miért ideje múlt és korszerűtlen az étlap.
...Ha jobban belegondolok, Anett helyében én se nagyon akarnék magammal étterembe menni….

Mindezek ellenére elárulok neked egy titkot, jó? Szép csöndben, amikor senki nem néz oda, mi, az ominózus gasztroemberek legalább annyira imádjuk az old school desszerteket, mint mindenki más. Úgy ahogy vannak, változtatás és újítások nélkül. Mert azok tökéletesek voltak évtizedekkel ezelőtt és ugyan olyan tökéletesek most is.  Ez vonatkozik a karácsonyi süteményekre is, természetesen. Nem mondom, hogy nem szoktam új dolgokat kipróbálni minden évben, de az újdonságokat csak a hagyományos sütemények mellé és nem helyett sütöm. Nincs ugyanis karácsony mézeskalács, mandulás hókifli, bejgli és zserbó nélkül.

Címkék: karácsony dió csokoládé sütemény desszert aprósütemény ünnepi ételek

Töltött káposzta kacsamellel, egy valóban ünnepi változat

Szerző: Házisáfrány - 2017.12.20. 13:00

toltott_kaposzta.jpgAz ételekkel kapcsolatos emlékeink a legfontosabb emlékeink közé tartoznak, így sanszos, hogy mindannyian azt a változatát fogjuk szeretni egy-egy fogásnak, amit anno gyerekkorunkban anyukánk, nagymamánk, vagy extrém esetben az óvodai szakács néni csinált nekünk. (Gondolj csak az agyoncukrozott, csomós, betűtésztás konzerv-paradicsomlevesre! Valójában undorító, de akkor is ez a mindenkori kedvenced, a citrompótlós napközis teával egyetemben…) Ezért aztán nagy bátorság lenne egy klasszikus receptjének azt a címet adni, hogy „a világ legjobb pörköltje, mákos gubája, bablevese”. Mert ha az nem PONT olyan, amilyet gyerekkorunkban csináltak nekünk, hát az akkor nem is lehet a világ legjobbja. Számunkra legalábbis biztosan nem.

Az én nagymamám csak karácsonykor csinált nekünk töltött káposztát, és én imádtam. Aztán amikor már jó pár éve nem főzött, elkapott a nosztalgia, és úgy döntöttem a rongyrázós rozé kacsamellek és báránysültek mellé talán mégis csak érdemes lenne beiktatnom ezt a jó kis klasszikust az ünnepi repertoárba, miért ne alapon.

…És akkor elkezdtem nyomozni. Rámentem a netre ahol számolatlan, sajnos az esetek 95%-ban használhatatlan verziót találtam. Aztán autisztikus precizitással konzultáltam kvázi mindenkivel, aki valaha csinált már az életében ilyesmit, dumáltam háziasszonyokkal, séfekkel, osztottam-szoroztam és végül félve ugyan, de nekiálltam életem első töltött káposztájának.

Azóta eltelt pát év, az ételt tovább tökéletesítettem, és talán mostanra eljött az ideje annak, hogy átadjam neked a tapasztalataimat.

Címkék: ünnep karácsony kacsa tejföl káposzta magyaros ünnepi ételek

Összegyűjtöttem neked az összes eddigi, házilag készíthető, ehető ajándékom, hogy ne kelljen keresgélned!

Szerző: Házisáfrány - 2017.12.17. 11:26 1 komment

Minden évben, karácsony körül vadul nekiállok ehető ajándékokat csinálni. Na, nem azért, mintha egyszerűbb, gyorsabb, vagy olcsóbb lenne egy boltban kapható valaminél, sőt! Inkább azért, mert az ilyen ajándék sokkal személyesebb, mint bármilyen, pikk-pakk, „tudjuk le” alapon megvásárolt kis bizbaz. Szeretek hát ebben a szezonban ilyesmivel pepecselni és a barátok mindig nagyon hálásak a finom, szépen csomagolt kis nassokért. Jutalom gyanánt pedig karácsony előtt hetekig fahéj és vanília illatú a lakás, a ruháim és a hajam. Ilyenkor semmi szükség illatgyertyákra!

Miután tudom, hogy nincs időd az archívumban keresgélni, ebben a posztban összegyűjtöm neked az összes eddigi ehető ajándékom fotóval és linkkel, így nem kell pötyögnöd a keresőbe. (A kép alatti feliratra kattints ha az illető posztot el akarod érni, ne a fotóra. Csak azért írom, mert volt olyan olvasóm, akinek ez nem volt egyértelmű.) Böngéssz köztük kedvedre, fogsz találni bőven ötletet édes és sós finomsághoz, kicsiknek és nagyoknak. Ezt a posztot folyamatosan frissítem majd, ha újabb ajándékokat csinálok!

Jó keresgélést és kellemes ünnepre való készülődést!

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

img_5999.JPGA világ legfinomabb zserbója.
A mindenkori legolvasottabb posztom. Ha a karácsonyi szezonban egyetlen süteményt készítenél csupán, az ez a süti legyen!

Címkék: ünnep karácsony DIY ajándékok házilag

Aszalt gyümölcsökkel töltött pulykamell portói mártással, hatásvadász vacsora minimális munkával

Szerző: Házisáfrány - 2017.12.15. 13:03 Szólj hozzá!

portois_pulykatekercs.jpg

Ha az ember úgy hív ebédvendégeket, hogy azt mondja nekik, jöjjenek, és enni is kapnak, de CSAK AKKOR, ha megígérik, hogy segédkeznek az ételfotózásnál, akkor bizony el is várja, hogy az illető vendégek a megbeszéltek szerint asszisztáljanak. Ennek reményében engedtem hát be a lakásomba Krisztát és Jennyt, gondolva, majd fegyelmezetten tartják a derítőlapot, ad absurdum a stylingba is besegítenek. Jenny mellesleg 46 kg és az alakja hajaz egy modellére, bár folyamatosan és megállás nélkül eszik, ráadásul büntetlenül. Utálhatnám ezért, tök jogosan, de mit csináljak, szeretem. Mondjuk azt nem annyira szerettem, hogy a fotózás nagyjából 10 perce alatt mind a két csaj megállás nélkül nyivákolt, hogy mikoreszünkmár, mikoreszünkmár, és egy ponton Jenny már de facto agresszívre éhezte magát, így onnantól addig vágta a fotón látható morcos fejet, míg elé nem tettem az ebédjét. Akkor végre megbékélt a világgal.25319722_10215353504615118_2120331654_o.jpgEz a pulyka pedig minden perc várakozást megért, hiszen csodásan ünnepi, elképzelhetetlenül finom, nem kell az elkészítéséhez különösebb főzőtudomány, de a legvonzóbb tulajdonsága mégis csak az, hogy alig van vele munka sőt, elő is készítheted az ünnep előtt napokkal, beteheted a mélyhűtőbe, és bőven elég csak megsütnöd akkor, amikor beállít a rokonság. Tudom, hogy mindig meló nélküli karácsonyról álmodoztál, és most eljött az alkalom, hogy bár némi előkészülettel, de álmod valóra váljon.

Nu. És akkor a recept. A pulykamell önmagában nem a világ legizgalmasabb húsa, de pont azért, mert az íze kissé neutrális, ha ügyesen bánsz vele, más hozzávalókkal fantasztikus harmóniát alkot. Ebben az esetben a bacon garantálja azt is, hogy a sülted egyáltalán nem lesz száraz. A húst úgy kell előkészíteni, hogy a mellet kettévágjuk, vagy „S” alakban háromfelé, de közben nem vágjuk végig, így egy nyitott könyvhöz hasonló téglalapot kapunk. Fontos, hogy a hús sehol ne lyukadjon ki, mert akkor kifolyik belőle a töltelék.

Ha pulykát veszek, igyekszem Gallicoop márkájút venni, a cég ugyanis rendelkezik fenntarthatósági tanúsítvánnyal, és kizárólag minden folyamatában ellenőrzött, magyar takarmánnyal etetett, hazánkban tenyésztett és tartott állatok húsát, és az azokból készített termékeket árulják , így a származását vissza tudod követni és nem kell azon izgulnod, vajon Kínában vágták-e le, és hulladékkal tömték-e a megboldogultat.

A kész sült sós-édes ízvilágával pedig meglátod, mennyei! Bár ünnepekkor nem ez a legfontosabb szempont, de se glutént, se laktózt (a mártás készülhet laktózmentes vajjal), se hozzáadott cukrot nem tartalmaz, így szinte már diétás fogásnak is „eladhatod”. Ráadásul a pulykahús zsírszegény és többszörösen telítetlen zsírsavai segítik a szív- és érrendszer védelmét. Bónuszként a portói, a bacon és az aszalt déli gyümölcsök keverékétől varázslatos illat lesz az egész lakásban! Tálald krumplipürével és párolt zöldségekkel.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

portoispulykatekercs_1.jpg

6 fő részére

800 g pulykamell
1 kis vöröshagyma
2-3 közepes lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
50 g aszalt sárgabarack
50 g aszalt datolya
30 g mandulaforgács
300 g bacon
300 ml portói
150 ml alaplé
50 g vaj
1 tk liszt
1 ágacska rozmaring
1 ek olaj

  1. Vágd a hagymát apróra. Kockázd egészen kicsire az aszalt barackot és az előzőleg kimagozott datolyát. Kockázz fel 4 szelet bacont.
  2. Egy száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsd enyhén a mandulát. Tedd félre.
  3. Egy vastag fenekű lábasban melegíts egészen kevés olajat, és pirítsd rajta ropogósra a bacont. Dobd hozzá a hagymát, párold üvegesre. Add hozzá az aszalt gyümölcsöket és a rozmaringot, majd párold további 2-3 percig.
  4. Önts a lábasba kb. 100 ml portóit és kevergesd addig, míg el nem párolog és a töltelék alatt nem marad folyadék, ha túl gyorsan beszívná a gyümölcs, adj hozzá még egy keveset. Sózd, ha szükséges és óvatosan keverd hozzá a mandulát. Dobd ki a rozmaringot. Hűtsd ki.
  5. A hentesnél előzőleg már téglalap alakúra formázott pulykamellet klopfoljuk kb. 2 cm vastagságúra, ha egy mód van rá, egyenes aljú és nem barázdált klopfolóval.
  6. Terítsd a húson el egyenletesen a tölteléket úgy, hogy az utolsó harmadára ne vagy csak alig jusson.
  7. Óvatosan tekerd fel a húst.
  8. Tekerd a pulykát körbe a bacon szeletekkel úgy, hogy mindenhova jusson belőle, majd óvatosan kötözd meg a húst, hogy megtartsa a formáját és a bacon is a helyén maradjon.
  9. Tedd a húst tepsibe. Dobáld köré az előzőleg megtisztított fokhagymát és a 4-8 darabra vágott lilahagymákat. Locsold meg bőben a portóival, takard le és 180 fokra előmelegített sütőben párold kb.1 órán keresztül, vagy nagyobb pulykánál tovább, amíg a belseje teljesen át nem fő.
  10. Vedd le a tepsi tetejét és süsd a húst addig, míg a bacon mindenhol egyforma aranyszínűvé nem válik.
  11. Vedd ki a húst és a hagymákat.
  12. Amíg a hús pihen, tedd a tepsit a tűzhelyre és kezdd melegíteni. Adj hozzá még egy kevés portóit, és kevergesd addig folyamatos melegítés közben, amíg a tepsire ragadt finom barna pörköket fel tudod kaparni.
  13. Öntsd a mártást lábasba és forrald nagy lángon. Ha a portói már sűrűsödik, és elfőtt az alkoholtartalma, add a mártáshoz az alaplevet és forrald azzal is, amíg el nem kezd sűrűsödni.
  14. Kis adagokban add a mártást a liszthez és főzd, míg sűrűsödni nem kezd. Húzd le a tűzről és keverd bele a vajat. Ha a mártás csomós lenne, szűrd le.
  15. Vágd fel a pulyka roládot és tálald a csodás mártással!
  16. portois_pulykatekercs_3.jpg

Címkék: gyümölcs ünnep karácsony portói pulyka aszalt gyümölcs ünnepi ételek

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!