Eton mess, egy igazi angol

Szerző: Házisáfrány - 2011.03.31. 10:19 Szólj hozzá!

Nahát, ha én Valentin nap lennék, tuti biztos úgy szeretnék kinézni, mint ez a desszert! Bájos, vidám, finom és igen, színeivel meglehetősen hatásvadász a maga egyszerű módján. Ami meg az elkészítést illetni? Bár kinézetre jóval esztétikusabb és finomabb, technikailag mégis pont úgy készül, mint András szokásos vacsorája. András a legjobb fiúbarátom és az az igazság, hogy nem a gasztronómia iránti szeretet köt minket össze. Ő ugyanis úgy gondolja, az étkezés túl sok időt rabol tőle, így az esti menü számára szinte mindig „papa féle saláta”, ahogy a lánya hívja. Fog tehát ½ liter joghurtot és mindent, de igazán mindent, amit más külön fogyasztana el, beletépked: kenyeret, párizsit, sajtot és zöldpaprikát. Aztán nagy kanállal befalja. Higgyétek el, cseppet sem túlzok, ez a szörnyű igazság!

Nos, az Eton mess ugyan így készül, „mindent bele” módszerrel. Igazi angol klasszikussal állunk szemben és definiálhatnám úgy is, ez a Pavlova „kuplerájosított” változata. Itt ugyanis nem kell annyira figyelni az esztétikumra, bőven elég rusztikusan törni, kevergetni és bárhogy esik, bárhogy puffan, az eredmény bizonyosan helyes és ízletes lesz.

Persze most nyilván jön a „nem tudok habcsókot csinálni” nyafi, pedig nem egy nagy abrakadabra. Igazából csak a habverésre és a sütés hőfokára kell ügyelni, a többi túlzás nélkül mondhatom, hogy gyerekjáték.

Tehát a recept.

4 tojásfehérje
200 gr kristálycukor
150 gr porcukor
20 gr étkezési keményítő
1 tk citromlé
2.5 dl habtejszín (mindig friss tejszínt használjunk és ne valami tartós plasztik vackot, mert akkor oda az élvezet!)
500 gr friss eper

  1. Verd a szobahőmérsékletű, precízen szétválasztott fehérjéket kemény habbá.
  2. Tedd hozzá a kristálycukrot és citromlevet és verd nagyon kemény, csillogó habbá. Akkor jó ha már stabilan megtartja alakját.
  3. Óvatosan szitáld bele a porcukrot a keményítővel (ez utóbbi tartást ad a habnak) és spatulával keverd finoman a masszához
  4. Nyomj formákat habzsákkal sütőpapírra és tedd 65 fok körüli sütőbe majd szárítsd 1.5 órát. Ha a belseje kicsit ragacsos a végén nem baj, arra ügyelj csak, hogy ne legyen túl meleg a sütő, mert ha elkezdenek a habcsókok barnulni, nem lesznek szépek.
  5. A jéghidegre hűtött tejszínt verd habbá
  6. az eper felét nyomkodd villával rusztikusan össze. Adj hozzá kevés cukrot és keverd óvatosan a tejszínhez. A maradék gyümölcsöt vágd egyforma darabokra.
  7. Törd a habcsókokat rusztikus darabokra és forgasd hozzá a tejszínes masszát.
  8. Szórt az epreket a tetejére és arasd le az összes elismerést az álmélkodó vendégektől!

Címkék: tejszín eper desszert habcsók

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr655098580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!