Lemon meringue pie, egyenesen anyák napjára

Szerző: Házisáfrány - 2011.05.02. 00:08 Szólj hozzá!

Anyák napja előtt megkérdeztem a mamát, hogy minek örülne a legjobban mire ő azt felelte, neki tök mindegy, csak legyen rajta tojáshab. (Régen azt mondta volna, ne veszekedjünk folyton az öcsémmel és viselkedjünk rendesen. Na, amikor ilyen hülyeségeket kért, az volt a legegyszerűbb, ha vettem neki virágot.) Mama él-hal a tojáshabért és évek óta emleget valami citromos- habcsókos süteményt, amit Spanyolországban szokott enni. Úgy döntöttem, ez csakis a „lemon meringue pie” lehet, a nagy angol-amerikai kedvenc. Andalúziában van egy csomó brit, biztos azoknak árulják. Engem sokáig nem vonzott, ám egyszer kellett csinálnom valami citromosat az egyik ex-apósnak nyalizásból, mert aszonták csak a savanykás édességeket szereti. Gondoltam, ez jól néz ki, mi bajom lehet, hátha bejön neki. Kiderült, hogy nem véletlenül vannak úgy oda érte, attól a naptól kezdve pedig értem is odalett az após. Naná.

Ez a desszert abból a szempontból macerás, hogy először meg kell sütni vakon a tésztát, aztán meg kell főzni hozzá a „lemon curd”-öt, ami egy citromos, tej helyett vízzel készített sodó, majd beleönteni a pitetésztába a krémet és a végén még sütni kell az egészet egy darabig a tojáshabbal. A hab akkor jó, ha kívül már barnul, de a belseje puha marad. Mama tök boldog volt vele, szerintem próbáld ki te is! És mint eddig bármikor: most is várom a recept alapján készült képeket, hogy felposztolhassam a Házisáfrány facebook oldalra!

A tésztához:

250 gr finomliszt
125 gr vaj
2 ek cukor
Csipet só
1 tojás sárgája
2 ek jeges víz

A lemon curd-höz

100 gr cukor
4 citrom leve és reszelt héja
7 ek étkezési keményítő
6 tojás sárgája
100 gr olvasztott vaj

A habcsókhoz

200 gr kristálycukor
6 szobahőmérsékletű tojásfehérje
100 gr porcukor
Csipet só

  1. Keverd a lisztet a szárazanyagokkal össze
  2. Morzsold bele a hideg vajat, add hozzá a tojás sárgáját és a vizet, majd gyors mozdulatokkal, hideg kézzel gyúrd össze. Tedd fóliába és pihentesd a hűtőszekrényben 30 percig.
  3. Ha eleget állt, hűtsd ki, nyújtsd vékony korong formájúra és óvatosan bélelj ki vele egy piteformát. Tégy a tésztára sütőpapírt és valamilyen nehezékkel, pl. 2 marék száraz babba süsd „vakon” 180 fokon, 15 percig. Hűtsd ki kissé, majd óvatosan szedd ki belőle a „nehezéket” és a sütőpapírt.
  4. Keverd a keményítőt a cukorral és 3 ek vízzel, hogy paszta állagú krémet kapj.
  5. Reszeld le a citromok héját és ½ dl vízzel forrald fel, majd öntsd a keményítős masszához.
  6. Add hozzá a tojássárgákat, olvasztott vajat és a citromok levét.
  7. Tedd a keveréket a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon főzd, míg jó sűrű nem lesz, majd öntsd a pitébe és várd meg, míg kissé kihűl.
  8. Öntsd a fehérjéket tálba és csipet sóval verd habbá. Öntsd hozzá a kristálycukrot majd verd legalább 4-5 percig, míg nagyon kemény és fényes nem lesz. Óvatosan szitáld rá a porcukrot és spatulával, finom mozdulatokkal forgasd a habhoz épp csak annyira, hogy összekeveredjen.
  9. Halmozd a habot a süteményre és formázd, úgy, hogy apró „habcsúcsokat” kapjál.
  10. Süsd 120 fokon míg a tojáshab megbarnul kissé, kb. 30 percig.
  11. Hűtve tálald.

Címkék: citrom desszert pie habcsók

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr955098592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!