Csirke tagine kuszkusszal, illatos vacsora a csütörtöki csajbulira

Szerző: Házisáfrány - 2011.05.05. 10:03 2 komment

Tudom, tudom, a hiúság az egyik főbűn! Ettől még simán úgy éreztem azon az ominózus estén, hogy a csajok rohadt mázlisták. Úgy értem, milyen jó dolog az, ha valakinek a Házisáfrány főzi a vacsorát, ami mellé Édesem adja a valóban lenyűgöző desszertet! Vagy talán nem???

Úgy alakult, hogy szegény Viksi állított be elsőnek, a mindenórás kismama. Lehet, hogy ő máshogy látta a helyzetet. Azt kérdezed, miért? Amint átlépte a küszöböt, rögtön közölte, bizony rettentően éhes. Na, de én nem hatódtam ám meg! Még hogy éhség! Lárifári! - Maradj nyugton egy kicsit!- mondtam neki helyette- Még befejezem a főzést, aztán „sztájlingolunk”, bevilágítunk, fotózunk, majd a desszerthez átsztájlingolunk és megint fotózunk, na és ha evvel mind-mind kész vagyunk, akkor kapsz valamit enni is, üsse kő. És nem rohantam, dehogy, hiszen jó munkához idő kell. Szegény kismama pedig csak ült, bánatában mandarinokat majszolt és rezignáltan várta a fotózás végét. Nos, igen. Nem vagyok rá büszke, de pont így történt. Kiéheztettem egy terhes asszonyt...

Imádom a marokkóit, mindig is oda voltam érte. Ellentétben avval, ahogy az európai ételekben amolyan „bocsánat, hogy élek” attitűddel jelennek meg a fűszerek, itt bizony szó szerint nagykanállal adagol az ember. Egy ételen belül rengeteg, magyar logikával egymáshoz talán nem is passzoló ízt használsz, az eredmény pedig harsány, domináns, színes, hivalkodó és minden esetben rettenetesen finom! A tagine-okat eredetileg kúp alakú, tradicionális edényben készítik parázs felett. A kúp forma azért kell, hogy főzés közben a pára lecsapódjon, vissza az ételbe, így az összes aroma jobban benne marad. Az én változatom most sima lábasban készült, parázs és megfelelő cserépedény sajnálatos hiányában, de nem panaszkodott senki, és igen, tudom, hogy titeket ez érdekel a legjobban, a végén jóllakott a kismama is! A desszert pedig olyan csodás Édesem-féle rumbaba volt, házilag készült süt banán fagylalttal, amit utána napokig emlegettünk.

Ehhez a raguhoz elég sok fűszer kell, és ami eddig nem volt a polcodon, azt is érdemes beszerezned, mert ha rákapsz az ízükre, márpedig rákapsz, mostantól tuti, hogy rendszeresen fogod őket használni. Nu. És akkor szokásosan a recept.

A taginehoz:

1000 gr csirkemell filé
2 nagy hagyma
3 gerezd fokhagyma
100 gr datolya
100 gr aszalt sárgabarack
100 gr aszalt szilva
2 szál répa
1-2 konzerv darabolt paradicsom
½ l alaplé
1-2 tk cayenne bors, attól függően mennyire szereted a csípőset
1 csapott ek paprika
1 csapott ek római kömény
2 tk őrölt koriander
2 tk kurkuma
1 tk gyömbér
1 ek fahéj
2 ek méz vagy melasz
Csipet sáfrány (elhagyható)

Olaj
Csokor petrezselyem
150 gr mandulaforgács

A kuszkuszhoz:

1.5 bögre kuszkusz
4 dl alaplé

  1. Keverd a száraz fűszereket össze. Vágd a hagymát és fokhagymát apróra. Szeleteld fel a répát.
  2. Szárazon, serpenyőben vagy tepsiben pirítsd enyhén meg a mandulát.
  3. Vágd falatnyi darabokra a csirkét és több részletben, kevés olajon pirítsd minden darab összes oldalát hirtelen, nagy lángon, míg színt kap, majd rakd félre.
  4. Ugyan ebben a serpenyőben, közepes lángon párold üvegesre a hagymát.
  5. Dobd rá a felaprított fokhagymát majd a fűszereket és pirítsd 2 percig.
  6. Tedd az edénybe vissza a csirkét, rá a fűszerekre, rakd mellé a répát, majd öntsd fel az egészet paradicsommal és alaplével.
  7. Add hozzá a mézet, és ha kell, sózd meg, majd lassú tűzön főzd legalább egy órát. Ha a leve nagyon besűrűsödne, adj hozzá még kevés vizet.
  8. Amikor a csirke már nagyon puha, add hozzá az aszalt gyümölcsöket és főzd velük további 15 percig. Itt már az illatoktól kész leszel!
  9. Közben tedd a kuszkuszt egy tálba és önts rá a mennyiségénél 1.5 szer több nagyon forró alaplevet. Takard le azonnal és 7 percig ne is nyúlj hozzá, majd emeld le róla a fedőt, keverd át és kész is.
  10. Add a tagine-hoz a felaprított petrezselymet és tálalás előtt szórd meg alaposan pirított mandulaforgáccsal. Kínáld mellé a kuszkuszt.
  11. Nagy mázlid van, a maradékot másnap is megeheted. Mondjuk nemigen lesz maradék. De ha lenne, megehetnéd másnap is.

Címkék: csirke fűszer főétel marokkói ünnepi ételek

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr775098593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anita Sz. 2017.08.06. 19:13:27

Te atyaúristen, hát miért nem jött szembe hamarabb velem a tajine edényem és ez a bejegyzés? :)

Amivel én még kiegészítettem: csicseriborsó, édesburgonya és sós citrom. Isteni lett így!

Köszönöm a receptet, kedvenc lett :)

viviterrakert 2021.08.25. 20:44:18

Azta, ez mocsok jó lett!!! Köszi!!

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása