Pita házilag, egyenesen a Varázsdobozból!

Szerző: Házisáfrány - 2011.05.19. 09:50 6 komment

A minap pitát sütöttem. Ha az ember először csinál ilyesmit otthon, rögtön rá fog jönni az élet naaaagy igazságára: a „hómméd” változat bizony sokkal finomabb, mint a nájlonzacskós, amit a sarki török fűszeresnél szoktál venni! Na, gondoltad volna??? Laposkenyeret azonban nem csak ezért érdemes készíteni, hanem mert a „kenyér-műfajban” amiből jön majd nektek még számolatlan poszt lévén, hogy nagy rajongója vagyok a természetgyógyászok által jól lekritizált élesztő gombáknak, ez a legleronthatatlanabb. Ja, és eláll napokig, fagyasztható, jól néz ki, a lakásnak fantasztikus illata lesz sütés közben, soroljam még???

„Ezt a pitát tényleg te sütötted??? Komolyan??? Teljesen egyedül???” –szokták kérdezni, és már ezért érdemes minden alkalommal nekifogni. Nos, az ötlet ezúttal a „Varázsdobozból” került elő. Kedves Olvasóm! Ugyan miért van az, hogy a menüpontjaimat nem használod? Most például kizárólag azért sütöttem, mert Gábor kíváncsi volt arra, hogyan készült és hamarosan jön egy falafel poszt is, mert az is ott figyel a Varázsdobozban egy ideje, várakozó állásponton. Szóval tessék írni, és nem véletlenül van ott a Tanítvány és Randifőzés menüpont sem!!!

Nem szeretem, amikor az ilyen Stahl-félék előadják valami megakomplikált alapanyagra, hogy az MINDEN kamrában tuti ott figyel, és azt se, ha egy nehezen elkészíthető ételre ráfogják hipokrita háziasszonyok, hogy „ej, hát ez pikk-pakk kész van!” Ettől függetlenül liszt azért majdnem mindenhol akad, és ha friss élesztő nem is, szárított egész bizonyosan. Szánd rá az időt a gyúrásra és kelesztésre, utána tényleg nem lesz túl sok dolgod a pitával, mert gyorsan megsül. Egyetlen apróság van csupán: nekem mindig mindenem lisztes lesz utána! A ruhám, a munkalap, a föld, tehát takarítani és mosni sajnos muszáj. De akkor is megéri!!!

Állandóan mondom, és már a koulouri posztban is benne volt, hogy kenyeret, vagy bármilyen élesztős tésztát sütni maga a csoda. A Pitához pedig remekül mennek a különféle krémek, tőlem is jön majd még egy csomó, de ott van a régiek között a humusz és a babaganush, tálald mellé bármelyiket és a hatás nem marad el!

Nu. A recept. Használj jó minőségű lisztet. Én a pásztóira esküszöm, de bármilyen kenyérliszt megfelel, 1/3 részét pedig keverheted finomliszttel is! Ja, és már a múltkor is kértetek a kenyértészta-gyúráshoz fázisfotókat, most sajnos nem készültek, de legközelebb igyekezni fogok!

500 gr kenyérliszt
kb. 3.5 dl víz
½ ek só
½ ek cukor
2 dkg élesztő
2 ek olíva olaj

  1. 1,5 langyos vízben oldd fel az élesztőt 3 ek liszttel és hagyd békén fél órára, de akár egész éjszakára.
  2. Öntsd a többi lisztet nagy tálba, csinálj a közepére krátert és add hozzá az összes hozzávalót a kovásszal együtt. Belülről kifelé haladva fokozatosan keverd a vizet a liszthez, majd kezdd a tésztát gyúrni a tálban.
  3. Amint összeállt, borítsd munkalapra és a tenyered csuklódhoz közel eső részével gyúrd „eltoló” mozdulatokkal. A tésztát folyamatosan forgasd, mindig gyúrj rajta 3-at, 4-et aztán forgasd újra és a munkalapot folyamatosan lisztezd, hogy le ne ragadjon.
  4. Ha már 10-12 perce gyúrsz, takard le a tésztát és kb. 2 óra alatt keleszd a duplájára. Ezután gyúrd át újra és kp. 40 perc alatt keleszd ismét a duplájára.
  5. Formálj a tésztából pingponglabdánál nagyobb, teniszlabdánál kisebb golyókat, majd kézzel vagy sodrófával lapítsd őket 5-8 mm vastag korongokká.
  6. Rakd a korongokat 240 fokra előmelegített sütő tepsijére, és hagyd békén néhány percig.
  7. Ahogy elkezd barnulni a pita széle azonnal kapd ki, és dobd a sütőbe a következő kört.
  8. Ülj szerényen és fogadd rajongóid hódolatát!

Címkék: kenyér közel-keleti

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr535098598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása