Görög joghurt mézzel, dióval. Gyors, könnyű és egészséges.

Szerző: Házisáfrány - 2011.05.21. 12:12 3 komment

Azt hiszem már írtam, gyerekkorom jó részét Görögországban töltöttem. A Mediterránon- nagy szerencsémre- meglehetősen laza gyereknevelési elvek dívtak, így nekem, az akkor még meglehetősen ifjú Házisáfránynak remek életem volt. Emlékszem, ahogy forró nyári estéken különféle kerthelységekben vacsoráztunk papáék barátaival. 9 előtt sosem indultunk el, ott nem 6-kor estebédeltek az emberek, ahogy azt a megboldogult nagypapi szerette, így ezek az evészetek mindig túlnyúltak éjfélen. Azon pedig, hogy 4-5 éves kissrácok randalíroznak a füvön visítozva hajnaltájt, nem volt megrökönyödve senki. Hát igen. A régi szép idők!...

A menüsor minden tavernában hasonlóan nézett ki, és imádtam! Első körben jött a számolatlan "mezze", kis tányérokon, középre téve. Ezekbe a tányérokba mindenki egyszerre evett bele és higgyétek el, nincs annál jobb, mint 6-8 különböző ízt végigkóstolni az 1 db "unalmas, de csak az enyém" előétellel szemben! Utána, aki még bírta rendelt valamilyen faszénen sült húst, és én bizony azóta is csak citrommal szeretem a grill ételeket, hiszen "ezt láttam otthon". :-) Desszert ügyben pedig vajmi kevéssé volt szofisztikált a konyha, de ekkora lakomák után amúgy sem vágyott senki különleges édességre. Szinte mindenhol három dologból lehetett választani csupán: volt fagylalt, friss gyümölcs és görög joghurt dióval, mézzel. Ennyi. Ha tudnád, milyen jólesik az a savanykás joghurt egy degeszre zabált este végén!

Már meséltem arról, amikor Bala és Sanyi nálam vacsoráztak. A fiúk tényleg szépen ettek, márpedig aki ismer tudja, hogy ennél nagyobb öröm számomra nem is létezik! Ez azért is hízelgő, mert Bala még fiatal és nagyon vigyáz a vonalaira, ám ezúttal kivételt tett és háromszor is szedett magának, így jutalomképpen megkíméltem a brutál édességtől és a nem épp könnyű vacsora végére csak egy visszafogott mézes joghurtot dobtam össze. Nem annyira fogyókúrás, mint hinnéd, de az illúzió legalább megvan, és eperszezon lévén feldobtam némi bogyós gyümölccsel, amire igazán nem panaszkodott egyik fiú sem.

Nu. A recept pedig ezúttal valóban akár a villám.

5 dl görög joghurt (ha nincs, végy törököt és ha az sincs, tégy valamilyen textilt szűrőbe és csöpögtess le sima joghurtot, míg be nem sűrűsödik)
5 ek minél sötétebb és sűrűbb méz
2 ek dió
20 dkg friss bogyósgyümölcs

  1. Pirítsd meg szárazon, teflonedényben enyhén a diót.
  2. Oszd el a joghurtot whiskys poharak aljára, vagy lapítsd el egy tányéron.
  3. Öntsd nyakon mézzel gazdagon, majd szórd meg dióval és a gyümölccsel.
  4. Tálald azonnal. Ha reggeli helyett ennéd, adj hozzá személyenként még 2 ek müzlit.

Címkék: görög eper egypercesek

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr245098599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása