Sajttorta sütés nélkül, citrusos eperkompóttal

Szerző: Házisáfrány - 2011.05.27. 10:16 2 komment

Imádom az édességet, mindig is imádtam! Cukor nélkül szerintem nem élet az élet, bárki, aki máshogy gondolja, hazudik. Hmmm... Ha már itt tartunk, a szüleim is imádják. A legenda úgy tartja, és papát ismerve ez igaz is lehet, hogy amikor kicsik voltunk az öcsémmel, ha nagy ritkán kaptunk „nyugatról” csokoládét, papa rábeszélt minket, cseréljük el vele „kintről” kapott prémium édességünket némi hazai boci csokoládéra. Ezután mindennemű lelkiismeret furdalás nélkül megette a nekünk ajándékba hozott Milkát. Gondolta mi úgysem érzékeljük a különbséget és akkor így mindenki jól jár. Szóval nálunk senki sem ismer tréfát, ha a napi betevő cukoradagjáról van szó, de csokoládé ide vagy oda, ha egyetlen édességet kellene választanom az egész világon, amit a legeslegjobban szeretek, akkor én bizony a cheesecake-t azaz amerikai sajttortát választanám. Nálam az mindent visz!

Tanítványoknál voltam a múlt hét végén, írok majd róla részletesen, és epres, könnyű desszertet szerettek volna. Nem unjátok az epres édességeimet? Csak azért kérdezem, mert még nincs vége ám a repertoáromnak! Szerencsére Édesem barátnőm pont akkoriban nyomott fel egy sütés nélküli sajttorta receptet az oldalára, így megvolt a könnyű is, az eper is, a sajttorta is és természetesen a receptben némi csavar is. Nem annyira finom, mint a 150 fokon gőzölt és utána egész éjszakára állni hagyott változat, de ez is zseniális, és jóval egyszerűbb, úgyhogy próbáld ki a családtagokon, aztán majd hálálkodhatsz nekem is, Édesemnek is.

Nu. És akkor a recept. Szokásosan.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

A sziruphoz

125 g cukor
225 ml víz
2 lime leve és finomra reszelt héja
6 kaffir lime levél, apróra tépve (gourmet vagy távol-keleti boltban kapható)
225 g eper, megtisztítva

A tortához

150 gr jó reggelt keksz (én csokoládésból csináltam)
50 gr vaj
200 gr cukor
375 gr philadelphia krémsajt
250 gr görög joghurt
175 gr tejszín
1 rúd vanília
csipet só

  1. Főzz szirupot a cukorral majd tedd bele a lime leveleket, a citromhéjat és levet. Hagyd kihűlni és pácold bele a félbevágott epreket néhány órára, de akár egész éjszakára.
  2. Törd mozsárban porrá a kekszet, keverd össze az olvasztott vajjal és 2 ek cukorral, majd nyomkodd 20 cm-es, sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába. Én betettem a sütőbe 5 percre 200 fokon, hogy jobban összeálljon, de igazán nem muszáj!
  3. Verj a hideg tejszínből habot majd add hozzá a joghurtot, sajtkrémet, a vanília rúd kikapart belsejét, a maradék cukrot és sót. Keverd az egészet homogén masszává, öntsd a kekszalapra és rakd a hűtőbe legalább néhány órára.
  4. Ha összeállt, halmozd a tetejére az pikásnas savanykás epret és tálald a hálás vendégelnek.

Címkék: eper desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr575098602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!