9 órán át brézingelt fehérboros marha

Szerző: Házisáfrány - 2011.06.14. 09:33 3 komment

Igen, jól olvasod! A tányéron látható műremeket 9 egész órán keresztül brézingeltük! Egyszer, a vörösboros csirkénél már írtam, hogy ez az a módszer, amikor a hús felszínére magas hőfokon, gyorsan pirítunk egy kérget, utána pedig alacsony hőmérsékleten, bő folyadékban sokáig főzzük. Ahogy a képen látható srácon is érezhető, a végterméket már nem csak Uri Geller tudja a puszta pillantásával darabokra szedni. Ennyire puha lesz ugyanis.

Mielőtt belekezdenék a sztoriba, azt hiszem, időszerű lenne feltennem neked a kérdést, ami már régóta foglalkoztat: Mondd, miért van az, hogy ha valami tök egyszerű, kb. 10 perc alatt összedobható ételt nyomok fel az oldalamra, akkor azonnal lájkolsz, kommentelsz, share-olsz és amikor szívok valamivel órákig akkor sokkal kevésbé??? Azt akartam ezzel mondani, hogy ugyan reagálj már valamit a marhámra, végül is fél napot vacakoltam vele! :-)

Az úgy volt, hogy jöttek a rokonok vidékről és persze sokan. Valami olyat kellett adni nekik, amit előre meg lehet csinálni és az anyám rögtön javasolt is egy vörösboros marhapörit, na de ezek a jóemberek rendszeres olvasói a Házisáfránynak, így nem égethettem magam ilyen kommersz étellel. Szóval lett a végén a vajpuha brézingelt marha. Az étel pedig co-produkcióban készült. A receptet Lajos haveromtól kaptam, aki a magyar séfek legszofisztikáltabb táborába tartozik. A húst Gál Józsinál, a Nagycsarnok „celebhentesénél” vásároltam, akit nem csak azért szeretek, mert vicces és szerintem tök jóképű, hanem mert a húsainak sincs párja. Még innen a Pasarétről is hajlandó vagyok bebumlizni miattuk a pesti oldalra, képzelheted! Közben hozzátenném, valószínű én vagyok az egyetlen ember a városban, aki lindt csokoládét visz a hentesének ajándékba. A befejezés aktusát Zsolttal, a másik séf haverommal hajtottuk végre, mert némi segítség azért kellett, nehogy már tönkretegyek 4 kg marha lapockát tapasztalatlanságom okán.

A rokonság erősen meg volt elégedve az étellel, és hál’ Istennek, én is magammal!

Nos. Ez nem a gyors vacsorák egyike. És igen, van vele némi macera, de egyrészt ünnepekre nagyon finom és megcsinálhatod előre, másrészt az előkészületek után annyi a dolgod csupán, hogy bedobod a sütőbe és békén hagyod, így azért nem annyira ijesztő a 9 óra, ahogy először hangzott. Jó-jó, a végén van még egy kör pepecselés, na. A 9 órában az én oldalamról benne volt 4 óra nettó bulizás is, és közben a marhasrácok itthon rosszalkodtak egy szál magukban, mert ezzel az étellel tényleg meg lehet csinálni az ilyesmit. Számíts rá, hogy a lakásnak erős boros-marhahús illata lesz, így vagy nyáron csináld, és hagyd nyitva az összes ablakot, vagy ha télen, akkor csukd be a konyhaajtót és kapcsold be az elszívót.

És szokásosan a recept. Ha megakadnál, írj bátran, segítek! A mennyiség 10-12 embernek szól, úgysem állnál neki 2 ember miatt vacakolni, nem?

2 kg stefánia azaz marhalapocka
1 üveg száraz fehérbor sauvignon blanc vagy valami hasonló
1 l marhahús alaplé
1 nagy szál répa
1 közepes hagyma
1/2 zellergumó és kevés a zöldjéből
½ fej fokhagyma
bouquet garni azaz ízesítő csokor:
friss petrezselyem, babér, 1 ágacska rozmaring, kis csokor kakukkfű, néhány szál zsálya
1 ek liszt
10 dkg vaj
semleges ízű olaj a sütéshez

  1. Vágd a marhát vastag szeletekre, vagy ha csak kisebb darabot vettél, hagyd egészben.
  2. Serpenyőben, kevés, erősen felforrósított olajban, ha kell, több részletben pirítsd meg a hús minden oldalát, míg erős színt nem kap.
  3. Közben forrald lábasban a bort addig, míg a felére nem csökken a mennyisége.
    Tisztítsd meg a zöldségeket és göngyöld őket nagy gézlapokba, majd kötözd be a végüket. Tégy ugyan így a bouquet garnival. Ez azért kell, hogy a végén mindent, amire már nincs szükséged, egy mozdulattal ki tudj szedni a lábasból. Ha nincs kéznél géz, ki tudsz szedegetni mindent egyenként is.
  4. A serpenyőből kanalazd ki az esetleg benne maradt zsírt, majd az aljára lepirult barna rétegre önts 3 dl vizet és forrald, amíg az egész fel nem oldódik.
  5. Tedd a húst a zöldségekkel, borral, a feloldott pecsenyelével és alaplével lábasba, takard le, majd tedd a sütőbe 95 fokra és hagyd békén minimum 6, de akár 9 órán át.
  6. Amikor kész van, óvatosan, mert nagyon puha, darabonként vedd ki a húsokat, majd szűrd le a mártást és dobd ki a zöldségeket.
  7. Forrald a szószt amíg kb. a felére csökken a mennyisége. A tetején lévő összes zsírt kanalazd óvatosan le.
  8. Gyúrj össze 1 ek vajat 1 ek liszttel és folyamatos kevergetés mellett adj hozzá a szószból, míg fel nem oldódik, majd forrald az egészet össze, hogy besűrűsödjön kissé.
  9. Tedd vissza a húst, hogy átmelegedjen.
  10. Amikor leszedted a tűzről, keverj hozzá egy jó darabka hideg vajat.
  11. Krémes polentával, vagy krumplipürével tálald.

Címkék: marhahús ünnepi ételek braising brézingelés

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr225098607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása