Spanakorizo, a görög zöldséges rizs és Éva lábainak története

Szerző: Házisáfrány - 2011.07.08. 08:22 Szólj hozzá!

szpanakorizo, spenótos rizsNéhány napja felugrott hozzám enni Éva. Becsöngetett a kapun, de az ajtón érthetetlen okokból csak hosszú percek múlva jelent meg. Ahogy jött fel a lépcsőn, láttam, hogy kombinépántos nyári ruha van rajta, ami a fenekét csak úgy „tessék- lássék” takarja. Hol voltál ilyen sokáig?- kérdeztem. A kapun már percekkel ezelőtt becsöngettél! - Lakatoltam a bringám - mondta ő. Ránéztem hosszú, vékony combjaira és miközben átfutott az agyamon, hogy nekem ilyenem még akkor sem volt, amikor 45 kg-ot nyomtam, döbbenten megkérdeztem: - Te ebben a ruhában bringázol???!!! - Naná!- felelte Éva. - Hát- mondtam én a bosszantóan tökéletes combokat bámulva- Igazad van! Mindenki olyan módszerekkel fog férjet, amilyenekkel tud. Tulajdonképpen ez is célravezetőnek látszik.

Nem vagyok a fast food mozgalom híve gondolhatod, de ez a mostani vacsora tényleg villám rövidségű lett. Először is, a kép az istenért sem akart sikerülni! A profitól még messze vagyok fotózás terén, ezért ha megálmodok egy kompozíciót, az vagy működik, vagy nem. Ebben az esetben pont nem, és a nap is az utolsókat rúgta. Szegény Éva meg csak állt és állt, kezében a derítőlappal, egyre csüggedtebben, miközben teltek- múltak a hosszú percek. Mi tagadás, jól megdolgoztattam a vacsoráért! El is rohant az idő, Éva meg a tőle megszokott módon három programot tett ugyan arra az estére, így bekapta az ételt és huss, már ott sem volt, mert várta őt a város másik végében valami bringás fickó. Mit tehettem mást, feláldoztam magam és én is elmentem bulizni.

szpanakorizo, spenótos rizsA spanakorizo (szpanakorizo) görög klasszikus és remek alternatíva, ha már unjuk a rizottókat. Önmagában is nagyon finom, de remek köret könnyű húsok mellé. Több iskola létezik az ételből. Van, aki tesz bele paradicsomot, van, aki nem. Ki szereti hozzá a kaprot és mentát, ki nem és akad, aki tesz rá citromot, mert a savanykás ízeket preferálja. A görögök gyakran használják a fetát különböző ételek feltétjeként, ahogy teszik azt a magyarok mondjuk egy szelet fasírttal a főzelékre. Ehhez az ételhez is gyakran kínálnak sajtot. Én mindenesetre néha parmezánnal gazdagítom, ezzel adva kis fúziós löketet az ételnek. A mostani változat paradicsommal és kapor nélkül készült.


Nu, és akkor a recept. Egészséges és finom.

150 gr rizottó rizs
0.5 l alaplé
2 dl darabolt paradicsomkonzerv
300 gr spenót
1 kis fej hagyma
2 szál póré
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
10 dkg fetasajt
citromlé
só, bors

Aprítsd a hagymát, majd fonnyaszd meg kevés olajon.

Öntsd rá a rizst, pirítsd üvegesre, majd add hozzá az alaplevet és paradicsomot. Főzd lassú tűzön puhára.

Közben karikázd a pórét, vágd apróra a fokhagymát és mosd meg alaposan a spenótot. Aprítsd is rusztikusan fel.

Kevés olajon fonnyaszd meg a pórét, majd a fokhagymát, végül gyorsan a spenótot.

Keverd hozzá a már főtt rizst és azonnal tálald fetadarabokkal és kevés citromlével.

Címkék: görög zöldség főétel vegetáriánus gyors vacsorák

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr125098614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása