Chili con carne és a Nagy Bemutatás

Szerző: Házisáfrány - 2011.11.11. 08:58 Szólj hozzá!

Ha az embernek új szerelme van, előbb-utóbb eljön annak is a napja, amikor bemutatja. Gondolom te is a szülők véleményétől szoktál a legjobban tartani, ám az én esetemben a már sokat említett kommuna legalább annyira fontos volt. Végtére is, velük több időd töltök, mint a felmenőimmel, nem? A kommunabeli asszonyok pedig összeültek megvitatni a helyzetet. Hogy akkor mégis hogyan kéne. Mert ugye van két lehetőség. Ha ugyanis nem adunk inni a fiúknak, tudnak viselkedni. Ha pedig igen, hozzák a valódi formájukat és ki tudja, hogy azt bírni fogja-e az én jobb sorsra érdemes Drágám. Némi hezitálás után úgy döntöttem, ne köntörfalazzunk! Adjunk a fiúknak bort, de gazdagon, és ha Lovagom állja a próbát, akkor Isten hozta a csapatban!

A buli zártkörű kommuna partynak indult, de persze nem bírtam magammal, hívtam ezt is azt is, gondolván a fele úgyis lemondja bébiszitter híján. Pedig ennél okosabb is lehettem volna! A barátok ugyanis szeretik a Házisáfrány főztjét, és rajtam kívül szinte senki sem szokott vacsoraesteket rendezni, így mire kettőt néztem, máris húsz ember igazolt vissza! Mit is mondhatnék? A nappalim nem túl nagy és tányérból is csak 12 van.

Aztán persze mindenki remekül érezte magát, chili se maradt a végére és az utolsó vendégeket hajnali kettőkor sikerült határozott mozdulatokkal kiebrudalnom a kéróból.

Tudom, tudom, hogy szokásosan a szaftos részletekre vagy kíváncsi! Szóval, ami a Lovagomat illeti: Welcome to the Team!!! ;-)

Nos, chili con carne volt a vacsora, mert így tűnt a legegyszerűbbnek és azt mindenki szereti, hacsak nem válogatós, vegetáriánus, paranoid vöröshús nem-evő, vagy kényszerképzetes egészségtudatos. Nekem pedig ebből a szempontból jófejek a barátaim.

Ha chili receptek után vadászol, az esetek 90%-ban olyan gagyikat fogsz találni, amik egytől-egyig azzal kezdődnek, hogy „végy némi konzervbabot”. Ugye neked eszedbe sem jut ilyen szentségtörés???!!!! Tessék csak szárazbabbal indítani a főzést, és a marhának se fog ártani a több órás rotyogás, meglátod! Hosszas tanulmányozás után végül több izgalmas receptet variáltam újra, leginkább azt, amit az egyik Cook’s Illustrated-ben találtam. Úgy kezdődött, hogy bártan tegyek némi sört és kakaóport az ételbe a gazdagabb ízek érdekében. Azt is megemlítette, hogy, bár sokan esküsznek rá, ők nem javasolják sem a vörösbort, sem a bacon-t. Csiliből jalapeno-t és habanero-t vettem, frisset. Ha nem kapsz, tégy bele bármit, ami csíp, minél több féle, annál jobb és ne feledd, hogy a magyar paprika máshogy erős, mint a csilik! A friss paprika azért jó, mert az ereje mellett az íze is hozzáad az ételhez. Találtam olyan receptet, ami nádcukor melaszt javasolt, amit szintén imádok, így az is ugrott a fazékba, és jöttek a szokásos chili con carne fűszerek sorjában, római kömény és oregánó, no meg a nem feltétlenül ortodox koriander és közel-kelet mániámra jellemző fahéj.

Nu. És akkor néhány a receppt. Ebből a mennyiségből 10-en bőven jól fogtok lakni. Az ételt ½ óra alatt össze tudod rakni. Utána annyi dolgod van csupán, hogy néha megkevered, és ha kevés benne a folyadék, azt pótolod. Nem árt tudni a csiliről, hogy mint a babos ételek általában, másnap jobb, mint aznap, így én is előző este szoktam megfőzni.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

½ kg bordó chilibab
1 kg zsírosabb marhahús, nyak, lapocka vegyesen, ledarálva
2 közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 dl sör (ha nagyon szereted, mehet bele ½ l is)
2 konzerv darabolt paradicsom
3 dl alaplé (lehet kocka, ha nincs más)
1 jalapeno chili
1 habanero chili (ez gyilkos csili, óvatosan…)
1 tk római kömény
½ tk őrölt koriander
1 kk fahéj (kihagyható)
1 ek kakaópor
1 kk pirospaprika
1 tl oregánó
1 evőkanál nádcukor melasz, vagy ha nincs sötét muscovado cukor

kevés olaj
A tálaláshoz sajt, tejföl, tortilla chips vagy kenyér

  1. Áztasd a babot éjszakára hideg vízben. Nehéz fenekű lábasban pirítsd olajon, több részletben barnára a húst, majd vedd ki. Ugyanebben a lábasban lassú tűzön párold üvegeste a hagymát és a végén add hozzá az apróra vágott fokhagymát. Dobd rá a fűszereket, és a kakaóport, pirítsd egy picit és öntsd rá a húst. Tedd mellé a babot és keverj rajta egyet.
  2. Jöhet a sör, és ha a levét nagyrészt elfőtte, add hozzá a paradicsomkonzerveket, az alaplevet, vagy húsleves kockát és ebben az esetben húsleves kockát és a melaszt.
  3. Takard le és főzd lassú tűzön. Néha kevergesd meg, és ha kevés a leve, önts hozzá vizet. Kóstold rendszeresen, és ha úgy érzed, hogy bármelyik fűszerből hiányozna, pótold. Főzd további hosszú órákon, de minimum 3 órán keresztül.
  4. Ha kész tálald azonnal, de még jobb, ha lehűtöd, és másnap újramelegíted. Tálald tejföllel, cheddar sajttal, tortilla chips-szel, kenyérrel, vagy bárhogy ahogy szereted!

Címkék: marhahús bab mexikói

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr405098638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása